Barnets utvikling det første året

Barnets første leveår er en spennende tid, både for deg og for barnet selv. Selv om alle barn er unike og utvikles i sitt eget tempo, finnes det enkelte vanlige egenskaper, som er typiske for de fleste. I dagens innlegg, kan du lese om barnets utvikling det første året.

I løpet av det første leveåret, utvikles barnet raskere enn noen annen gang senere i livet. Det første året er nesten litt som en berg-og-dal-bane, og ofte like turbulent for babyen, som det er for deg. Nedenfor gjør vi rede for noen av de mest typiske utviklingstrinnene for ulike måneder. Verdt å merke seg, er imidlertid at utviklingen kan skille seg mye fra barn til barn.


0–4 måneder

I det første halvåret av livet, er det lille barnet helt avhengig av deg. I begynnelsen handler alt om nærhet og trygghet i barnets møte med den store, nye verdenen, som er full av nye inntrykk. Mye nærhet, både fra deg, øvrige familiemedlemmer og andre viktige personer i barnets omgivelse, er derfor viktig. Både fysisk og psykisk, skjer det mye for babyen de første månedene, og mye handler om å oppdage seg selv, som for eksempel sine egne tær, føtter og hender. Ansiktsuttrykkene utvikles også raskt, og rundt 8 måneders alder, pleier det første smilet å komme.

Tips til deg som forelder:

  1. Unngå å være i for mange ulike miljøer på en gang. Skap en følelse av trygghet og gjenkjennelse for barnet, og ta suksessivt med nye miljøer.
  2. Vær nære barnet ditt. Hud mot hud, kyss og øyekontakt – helt enkelt mye kos.
  3. En bæresele eller et bæresjal er fint for å skape trygghet og nærhet mellom deg og barnet. En sutteklut kan også gi trygghet og bli barnets beste venn.


4–8 måneder:

De fem sansene utvikles videre, og lek og moro er barnets favorittunderholdning. I denne fasen begynner barnet å gripe tak i ting, føle seg fram med hendene, bite, lukte, smake og lytte. Mange barn begynner å snu seg, og sitter til slutt oppreist med eller uten støtte. Barnet utvikler følelsen av å være en egen person, og reagerer på enkle ord og betydningen av disse, som for eksempel ordet «nei». Barnet kjenner også igjen tonefallet i stemmen din, og kan høre om du er glad eller sint. Enkelte barn blir imidlertid sjenerte, kan ha vanskelig for å sovne og får mareritt om nettene.

Tips til deg som forelder:

  1. Leker med lyd er spennende og utviklende for barnets hørsel, syn og bevegelse. Enkle leker med ordramser og bevegelser, er også morsomt for barnet.
  2. En babygym er fint for å lære seg å bevege og bruke kroppen. Babygymmen underholder også barnet ditt, samtidig som den kan fungere som barnevakt for en kort stund.
  3. Gjør barnets soveplass til en trygg og koselig plass i hjemmet. En sengeuro kan for eksempel bli en god venn for barnet ved nattestid. Barnet vil selvfølgelig ha forelderen sin når marerittene dukker opp, og da er en babycall et godt redskap for deg som forelder.


8–12 måneder:

Nå begynner babyen å forstå mer av omgivelsene og følelsene sine. Barnet vil ofte løse problemer på egen hånd, og blir stadig mer sosial. Dette er imidlertid også en periode der barnet kan bli sjenert og redd for det som er fremmed. Det er vanskelig å venne seg til nye ting, og nysgjerrigheten kan gå over til å bli mer klengete og nærhetssøkende. Frykten henger sammen med at barnet begynner å lære seg at det er hos foreldrene det finnes trygghet og beskyttelse. I denne perioden utvikles også språket, og barnet begynner å si sine første ord. Det samme gjelder for barnets evne til å flytte på seg. En del barn kryper, åler seg fram, skubber seg bortover på rumpen, reiser seg opp og visse tar sine første skritt. Og plutselig har det gått et helt år, og barnet skal feire sin første bursdag.

Tips til deg som forelder:

  1. Leker som barnet kan bygge, klemme på og rive ned, er ofte en favoritt. Pekebøker kan også være morsomt og utviklende.
  2. Snakk med barnet, og forklar hele tiden tingene dere gjør sammen. Ruller du for eksempel en ball mellom dere, kan du fortelle barnet nettopp at du ruller ballen, og be barnet om å rulle ballen tilbake. Fokuser på hva barnet kan, istedenfor hva barnet ikke kan – da vil barnet ønske å lære seg mer.
  3. La barnet øve på å spise selv og søle med maten.
  4. En gåstol er både morsomt og hjelper barnet underveis. Gjør også hjemmet barnesikkert, for å unngå ulykker – gjerne før barnet begynner å gå.

 

Ønsker du flere tips på gode produkter til det nye familiemedlemmets ankomst, kan du lese vår første-barnet-guide her.

 

__________________________________

@bistrobybella

https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/barn-och-familj/barns-utveckling/0-1-ar

https://www.1177.se/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-6-12-manader/

https://www.1177.se/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-0-6-manader/