Barnevognsguide


Velkommen, foreldre! Her vil dere finne nyttig informasjon på veien mot en ny barnevogn til familien. Hvilke modeller som finnes, hva som kjennetegner dem og hvilke bruksområder de har.

 

 • blank.png
 • blank.png
 • 2021-barnvagnsguiden-duovagn-NO.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  Dette er en barnevognsmodell med separat sittedel og liggedel, som du kan veksle mellom etter behov. Duovogner er dermed vogner med lang brukstid, og de har ofte en sporty og moderne design. Se alle duovogner

 • plus_final.jpg

  Lang brukstid.
  Stabil sittedel å Romslig liggedel/bag.
  Ofte mulighet for Travelsystem (altså bruk i kombinasjon med babybilstol).

 • minus_final.jpg

  Man må oftest ta av ligge/sittedel når vognen skal klappes sammen.
  Montering/bytting av sitte/liggedel krever et visst monn av montering.

 • arrow.png

 • MER OM DUOVOGNER

  Duovognen er en modell med separat liggedel og sittedel. I så måte har den samme bruksområde og grunnleggende fordel som kombivognen, nemlig at du kan bruke den helt fra barnet ditt er nyfødt og barnevognstiden ut, noe som betyr penger spart for familien.

  Duovognen er dog noe annerledes hva gjelder de spesifikke funksjonene. Her er det nemlig ikke slik at du ganske enkelt legger en liggebag i sittedelen – du bytter ut delene helt og holdent.

  Det kreves med andre ord et visst monn av montering når du har en duovogn. Når det er sagt er det ikke snakk om avanserte grep her – det er som regel bare å klikke på og av de ulike delene.

  Når det gjelder liggedelen på en duovogn så er denne noe større enn den vanlige mykbagen, siden den ikke er nødt til å passe inni en sittedel, og den er hardere/mer stabil samt lunere for det lille barnet. Dette gjør dog at den ikke er like enkel å bære med seg som en vanlig mykbag.

  Sittedelen/setet på en duovogn er gjerne vendbart slik at du enkelt kan velge om barnet skal sitte med eller mot kjøreretningen.

  I tillegg er det er også vanlig at duovogner kan brukes med babybilstol. Denne løsningen refererer man gjerne til som «Travel System». Du kjøper altså en babybilstol i tillegg til liggedel og sittedel, og du klikker den enkelt på vognen med adaptere som enten inngår i kjøpet eller selges separat. Dette kan være en praktisk løsning for famiilien. Man slipper f.eks. å vekke det sovende barnet når bilturen er over – det er bare å løsne babybilstolen og bære den over til barnevognen. Husk bare å sjekke at babybilstolen og barnevognen er kompatible med hverandre.

  Med en duovogn kan du med andre ord slå flere fluer i en smekk og faktisk få en barnevogn som dekker alle familiens behov i sammenhengen, og da gjennom hele barnevognsperioden. I denne vognkategorien finner man for øvrig også mange stilige og fantasirike designs, fine tekstiler, farger og tilbehør, slik at du kan sette sammen en vogn som passer nettopp deg.

 • 2021-barnvagnsguiden-kombivagn-NO.jpg
 •  

  rosa-streck-test.jpg

  Kombivognen har en fastmontert sittedel med justerbar rygg, og brukes sammen med en løs liggebag. Slik får vognen lang brukstid og kan fungere hele barnevognsperioden.
  Se alle kombivogner

 • plus_final.jpg

  Lang brukstid.
  Veldig lett å bære med seg bagen/legge den i.
  Enkle å legge sammen.
  Justerbar seterygg og fotbrett.

 • minus_final.jpg

  Noe mindre bag enn på f.eks duomodeller.
  Bagen er myk, mindre stabil enn duo-bagene.

 • arrow.png

 • MER OM KOMBIVOGNER

  Kombivognen er for deg som vil ha en robust og stabil barnevogn som samtidig er tålelig nett og hendig. En hverdagsvogn, med andre ord.

  Kombivogner har større og mer stabile hjul enn for eksempel trillen, ofte men ikke nødvendigvis luftfylte. Uansett egner kombivognen seg bedre til allround bruk – både på gateunderlag og i noe røffere terreng som grusveier, skogsstier og lignende. Denne vogntypen er heller ikke større enn at den fint kan tas med på trikken eller legges i bagasjerommet på bilen. Kombivognene kan ha både fast og vendbar sittedel/sete.

  Kombivognens størstes styrke er dog brukstiden. Dette er en barnevognstype med en fastmontert sittedel med justerbar rygg og justerbart fotbrett, og den kan brukes i kombinasjon med en myk liggebag du ganske enkelt legger ned i sittedelen når denne er justert til liggepoisjon.

  Dette er ikke bare en meget praktisk og intuitiv løsning for deg som forelder, det betyr også at du kan bruke kombivognen allerede fra barnet ditt er nyfødt og videre gjennom hele barnevognstiden om du ønsker det. Når barnet ditt har blitt for stort for bagen kan hen selvsagt også sove i sittedelen når seteryggen er lagt ned.

  En kombivogn er med andre ord som en sportsvogn på mange måter, bare med noen gunstige tilleggsfunksjoner som lar deg bruke den også som en fullgod liggevogn til de aller minste barna.

  Man kan si at kombivognen er en barnevogn man «kjøper med hodet», altså et funskjonelt, praktisk og rimelig alternativ som får jobben gjort. Dette betyr dog ikke at stilen nødvendgvis må lide. Det finnes lekre kombivogner der ute på markedet.

 • sitt-bild.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  En praktisk barnevognstype til hverdagsbruk. Som navnet tilsier har sportsvognen ofte en sporty og nett design. Hva funksjonalitet angår ligger den mellom de enkle trillene og de mer robuste duo- og kombivognene. Se alle sportsvogner

 • plus_final.jpg

  Stabile hjul i forhold til de nettere trille-vognene.
  Kan fungere både i gatemiljø og litt røffere terreng.
  Lett å legge sammen/lagre/frakte.

 • minus_litetext.jpg

  Begrenset brukstid/beregnet på litt større barn.
  Ikke særlig godt egnet som sovevogn.

 • arrow.png

 • MER OM SPORTSVOGNER

  En sportsvogn er en fin barnevognstype om du har et litt større barn. Dette er i all hovedsak en sittevogn og egner seg ikke til spedbarn eller barn som trenger sovemuligheter på trilleturen. I så måte har sportsvognen et bruksområde som overlapper litt med vognene i trille-kategorien, men sportsvognen er mer robust, har større hjul og generelt sett mer stabilitet å tilby.

  Man kan si at denne vognmodellen befinner seg i mellom trille- og kombivognkategorien. Den har noe av trillens hendighet og enkelhet, og samtidig litt av kombivognens stabilitet og komfort – foruten muligheten til å kunne brukes som liggevogn.

  Sportsvogner kan ha både tre og fire hjul, stabile eller roterbare fremhjul samt faste bakhjul. Setet er gjerne framovervendt og som oftest ikke vendbart.

  Fellesnevneren for sportsvognene er at de har en sporty look og at de er enkle og greie å håndtere. Disse barnevognene har også gjerne en stor og romslig varekurv, noe som selvsagt er praktisk når du er ute og handler.

  Noen sportsvognmodeller har du også muligheten til å bruke i kombinasjon med babybilstol. Dette gjør man med adaptere som enten inngår i kjøpet eller kjøpes i tillegg – man tar av sittedelen og klikker på babybilstolen, og vice versa. Denne løsningen refererer man til som «Travel System.»

  Sportsvognen er altså en praktisk hverdagsvogn som får jobben gjort så sant du ikke har spesielle behov knyttet til små barn og soving. De er enkle å ta seg frem med på de fleste steder hverdagslivet bringer dere og de er også alrighte på trikk, buss og tog samt problemfrie å slenge i bagasjerommet på bilen.

 • 2021-barnvagnsguiden-sulky-NO.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  En meget nett og hendig barnevognstype. Trillene veier lite, blir kompakte og små når de klappes sammen og egner seg fint i trange bymiljøer og på reisefot. Se alle triller

 • plus-litetext.jpg

  Liten vogn.
  Lav i vekt.
  Lett å klappe sammen.
  Ypperlig i trangt bymiljø og på reisefot.

 • minus_litetext.jpg

  Små hjul i solid plast/gummi, ikke like godt egnet til røffere underlag.
  Mindre robust enn andre barnevogsmodeller.

 • arrow.png

 • MER OM TRILLER

  Trillen er den minste, letteste og mest spartanske av barnevognsmodellene. Dette er en sittevogn for de større barna som like gjerne kan gå selv når dere er ute på tur – en avlasningsvogn, kan man si.

  Trillene har små, punkteringsfrie hjul i solid gummi eller plast, og som oftest er de fullt roterbare (med lås) for at vognen skal være ekstra lett å manøvrere i trange bymiljøer, på trikken, og så videre. Denne hjultypen kaller man gjerne «Swivelhjul».

  Dette gjør naturligvis trillen meget godt egnet som reisevogn – det er bare å klappe den sammen og ta den med i bilen. Visse trillemodeller er til og med så små at man kan ha dem med seg som håndbagasje på fly. Det er dog å anbefale at man undersøker dette med flyselskapet på forhånd.

  Innad i trillekategorien finer man den klassiske trillen, søskentrillen og paraplytrillen.

  Søskentrillen er som navnet tilsier en søskenvogn, men da altså en med samme bruksområde og spesifikasjoner som de øvrige trillene: enkle, ikke veldig robuste byvogner/reisevogner det kan være greit å ha med seg når de to små blir trette i beina.

  Paraplytrillen er en ekstra liten og ekstra lett trille. Disse barnevognene har spinkle rammer og kjennetegnes ikke av sin stablitet, men til gjengjeld blir de ekstra kompakte og små når de legges sammen og kan da uten større problemer bæres i hånden.

  For at man skal få en så enkel og kompakt vogn som trillen er, har man som regel få eller ingen justeringsmuligheter med en trille. Håndtaket er gjerne fast, og ryggstøtten kan som oftest bare legges bak slik at barnet får avlastning for nakken. Triller har ingen, eller kun en liten fotstøtte, ofte kun med funksjonen at den forlenger setet noe til de største barna. Når det gjelder stil, tekstiler, farger og mønstre er trillekategorien kanskje litt ekstra spennende. Dette er hvor barnevognen blir noe mer enn bare en barnevogn. Man finner mange fiffige og originale designs og ikke minst lekre mønstre på kalesjer og trekk generelt.

 • 2021-barnvagnsguiden-syskonvagn-NO.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  For familier med tvillinger eller søsken i nær alder. Søskenvognene kan ha ulike designs, med varierende type seteplassering og kombinasjonsmuligheter. Visse modeller kan også brukes med både sittedel og liggedel. Se alle søskenvogner

 • plus_final.jpg

  Fraktkapasitet.
  Mange ulike modeller tilgjengelig..

 • minus_litetext.jpg

  Størrelsen. En søskenvogn vil nødvendigvis bli noe større i forhold til andre vogner.

 • arrow.png

 • MER OM SØSKENVOGNER

  Søskenvognens funksjon er åpenbar: å frakte søsken/to barn. Og en gang var det kanskje så basic også, at en søskenvogn bare var en søskenvogn. Men søker man litt i denne kategorien i dag er det påfallende mange forskjellige varianter, funksjoner og løsninger å velge mellom.

  En søskenvogn kan være så nett og liten som det går, med små, punkteringsfrie og roterbare hjul som en hvilken som helst trille, bare med plass til et ekstra barn, eller den kan tvert om ha store, luftfylte hjul og en mer robust og stabil deisgn som til og med gjør den egnet som joggevogn.

  Søskenvogsortimentet legger også for dagen et helt lite vell av varianter når det gjelder seteplassering.

  Noen søskenvogner har en standardløsning med to seter ved siden av hverandre, mens andre er slik at barna sitter etter hverandre, den ene over og den andre under. De fleste moderne søskenvogner har også indivudelt justerbare seterygger, og mange modeller har vendbare seter så barna til og med kan sitte vendt mot hverandre.

  I tillegg har vi søskenvogner som kan brukes med både sittedel og liggedel samtidig, noe som er ypperlig for den som har barn i litt forskjellig alder. En søskenvogn er med andre ord ikke begrenset til kun å være en tvillingvogn.

  Mange modeller kan også brukes med babybilstol. Denne løsningen refererer man gjerne til som «Travel System», hvilket ganske enkelt betyr at du kan ta av og klikke på ulike deler på vognen med hjelp av spesielle adapter som enten inngår i kjøpet eller selges som tilbehør. Dette kan være veldig praktisk om du vil bære et sovende barn fra bilen og til barnevognen eller vice versa – det er bare løsne babybilstolen og bære den med seg.

  En søskenvogn er ganske enkelt en vogntype man finner igjen i også de andre barnevognskategoriene, bare med den enkle forskjellen at den er beregnet på to og ikke ett barn. Søskenvognkategorien har også veldig mange fine designs rent estetisk sett, med forskjellige kalesjer, tøyer, mønstre og farger.

 • 2021-barnvagnsguiden-joggingvagn-NO.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  I sportskategorien finner vi joggevogner og sykkelvogner. Dette er fullgode hverdagsvogner, bare med ekstrafunksjoner som gjør dem egnet til sporty aktiviteter sammen med barna. Se alle joggevogner

 • plus_final.jpg

  Funksjonelle og solide vogner.
  Ypperlige for trening/friluftsliv med barn.
  Ruller bra, lette å styre.

 • minus_final.jpg

  Vognene er ganske store (spesielt sykkelvognene).
  Det kreves litt mer for å klappe dem sammen enn en vanlig barnevogn (spesielt sykkelvognene).

 • arrow.png

 • MER OM JOGGEVOGNER

  oggevogner får du som både singelvogn og tvillingvogn, og de er er også fullgode hverdagvogner. De er dog ikke like små og enkle på trikken og lignende som f.eks. trille- og sportsvognene.

  Med barna berikes livet for foreldrene, derom er det ingen tvil. Samtidig er det naturlig nok slik at en del andre ting får lide en smule, som nettopp trening. Med jobb, henting på barnehagen, middagsmat og kveldsmat, lek og moro er det ikke alltid så lett å holde en treningsrutine ved like.

  Føler du det slik kan det være at en joggevogn er tingen for deg. En joggevogn er en robust barnevogstype som samtidig har en sporty design som gjør den lett å håndtere. Joggevognene er trehjulsmodeller med ypperlig demping for manøvreringens skyld, og hjulene er store for at de skal rulle godt og selvsagt fylte med luft slik at ferden skal bli myk for den lille passasjeren.

  Mange av joggevognene har swivelhjul foran, altså et hjul som roterer 360 grader, slik at du slipper å tilte vognen for å svinge. Det er dog utstyrt med lås også, om du vil ha litt mer stablitet på joggeturen.

  Vil man ha enda litt flere treningsmuligheter med barnevognen sin kan man satse på en sykkelvogn. I denne kategorien finner man meget gode og allsidige barnevogner. Sykkelvognene er å få tak i både som singel- og dobellvogn og de er lette å feste på sykkelen. De har også gjerne tilleggspakker som gjør at du kan bruke dem som vanlig spaservogn, joggevogn og endog skivogn/pulk.

  Sykkelvognene er veldig fine som vanlig sittevogn i åpne miljøer, men på på buss, trikk og tog er de naturlig nok en del mer besværlige i og med størrelsen. I denne type vogner er setet fast, og har normalt ikke justerbar rygg. Sykkel- og joggevogner er dermed ikke egnet til de aller minste barna.

  Både joggevognene og sykkelvognene kan legges sammen og fraktes i bilen. Men størrelsen kommer man ikke utenom. Spesielt sykkelvognen krever en bil med et mer enn minimalt bagasjerom.