• Bilstolguiden

  Velkommen til vår bilstolguide! Her vil du finne alt du trenger å vite for å kunne gjøre et vel overveid kjøp av bilstol til barnet ditt. Vi vil gjøre rede for de ulike typene bilstoler, korrekt montering i bilen, regler du skal følge og mye mer. 

 • Her kan du lese mer om de viktigste tingene å tenke på når man skal kjøpe bilstol til barnet sitt:

 • nr 1.jpg


    Velg riktig størrelse og vektklasse

 • Det finnes forskjellige typer bilstoler for barn. Viktige ting å tenke på, er ditt barns alder, vekt og høyde. Et barn trenger tre typer bilstoler i løpet av barndommen, og det finnes noen bilstolmodeller som dekker større vektspenn. Nedenfor kan du lese mer om hvor lenge stolen skal brukes, og når det er på tide å bytte til neste modell..

 • nr 2.jpg


    Montering som passer din bil

 • Når du kjøper en bilstol, er det viktig å se på monteringsanvisningene og velge en modell som er kompatibel med bilen din. Noen bilstoler kan monteres både med bilens sikkerhetsbelte og med ISOFIX, som finnes i de fleste nyere bilmodeller.

 • isofix.jpg

  ISOFIX-montering

  ISOFIX er et standardisert internasjonalt forankringssystem for bilstoler, hvor både bilen og stolen er utstyrt med to metallbøyler, såkalte ISOFIX-fester. Disse festene sikrer at bilstolen sitter skikkelig og ikke beveger seg når den er i bruk. 

  Mer info:
  Med ISOFIX er det enkelt å sikre korrekt montering, og enkelt å løsne stolen igjen. Alt du trenger å gjøre, er å klikke stolens bøyler i bilens ISOFIX-fester. Forsikre deg alltid om at ISOFIX-festene har klikket seg ordentlig fast og gått i lås.
  De fleste moderne biler har ISOFIX-fester. Bilens ISOFIX-fester sitter i baksetet, mellom setet og seteryggen. Noen biler har også fester i midtsetet og framsetet på passasjersiden. Finn festene i din bil ved å føre hånden inn og kjenne etter. Vektgrensen er som oftest lavere for ISOFIX-stoler enn for beltemonterte stoler, dette for at festene skal tåle belastningen som oppstår i en kollisjon.   
 • bas.jpg

  Basemontering

  En base kan monteres i bilen så du enkelt kan klikke på og av bilstolen. Dette er en smart løsning om du ofte flytter stolen mellom ulike biler, eller kanskje pleier å bruke babybilstolen på barnevognen også. 

  Mer info:
  Basen brukes ofte til babybilstoler, men det finnes baser som fungerer med bilstoler for de litt større barna også. Selve basen kan enten monteres med bilens sikkerhetsbelte (såkalte beltebaser), eller med ISOFIX-fester (ISOFIX-baser). Begge basetypene er utstyrt med et stabilt støttebein.
 • bälte.jpg

  Beltemontering

  Om bilen din ikke har ISOFIX-fester, kan du montere bilstolen med bilens trepunktsbelte. Denne monteringsmetoden er like sikker og god som ISOFIX, og beskytter barnet ditt like godt i en eventuell kollisjon. 

   
  Mer info:
  Sørg for at sikkerhetsbeltet ikke er vridd, og at det er plassert korrekt og går gjennom de korrekte festene og holderne.
 • nr 3.jpg


    Monter stolen korrekt i bilen

 • For å gjøre reisen så komfortabel og sikker som mulig for alle passasjerer, er det viktig at bilstolen monteres riktig i bilen.

 • bakåtvända-NO.jpg

  Bakovervendte bilstoler

  Det anbefales at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst 4-5 år gamle. Babybilstoler skal alltid brukes bakovervendt. 

  Mer info:
  Tester viser at bakovervendt posisjon er sikrere enn framovervendt, ettersom kreftene som oppstår i en kollisjon, da fordeles jevnt utover en større overfalte, og belastning på hode og nakke blir mye lavere. En bakovervendt bilstol fungerer også som et skjold mot løse deler, som kan bli kastet rundt eller trenge inn i bilen i en kollisjon. En bakovervendt bilstol tar mer plass i bilen. 
 • vändbara-NO.jpg

  Vendbare, roterbare og framovervendte bilstoler

  Vendbare bilstoler har lang brukstid, ettersom de kan brukes både framover- og bakovervendt. Når barnet er stort nok, kan du bare snu bilstolen, i stedet for å kjøpe en helt ny. 

  Mer info:
  Når barnet er over 4-5 år gammelt, kan hen sitte i en framovervendt bilstol. Noen bilstoler er også roterbare 180 eller 360 grader, noe som gjør det mer skånsomt for ryggen når du hjelper barnet inn i og ut av bilstolen. Alt du trenger å gjøre, er å rotere stolen så fronten er rettet mot bildøren. 
 • placera fram el bak.NO.jpg

  Plassering i baksete eller framsete

  Barnet ditt er like godt beskyttet uansett om bilstolen er montert i framsetet eller baksetet. Ved plassering i framsetet, kreves det at airbagen er koblet ut. 

  Mer info:
  Det er svært farlig for barnet å sitte ved en aktiv airbag, spesielt i en bilstol som er montert bakovervendt. Det kan være en fordel å ha barnet ved siden av seg når man kjører, men stopp alltid på en rasteplass om du skal stelle barnet. Det er viktig at du hele tiden følger med i trafikken når du kjører bil.
 • nr 4.jpg


    Regler & anbefalinger 

 • Når du kjører med barn i bilen, er du som sjåfør ansvarlig for at barnet er festet i godkjent sikkerhetsutstyr. Les mer om regler og anbefalinger nedenfor.

 • Hva sier norsk lovverk om sikring av barn i bilstol?

  • Barnesikringsutstyr skal monteres korrekt, og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.  
  • Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr, som er tilpasset barnets høyde og vekt. 
  • Barn mellom 135 og 150 cm, skal bruke godkjent barnesikringsutstyr, dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.
  • I biler hvor det ikke er bilbelter (veteranbiler), skal ikke barn under 3 år transporteres. Barn over 3 år skal ikke sitte i framsetet i biler uten bilbelte.
  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt bilstol i forseter som har airbag. Unntaket er hvis airbagen er deaktivert manuelt eller automatisk.

   

  Hvor lenge om gangen kan barnet sitt i bilstolen?   

  Bil stoler er den sikreste typen sikkerhetsutstyr som er tilgjengelig for barn. Ditt barn skader ikke ryggen av å sitte i en bilstol. Jo eldre barnet er, desto sterkere og mer utviklet blir ryggen.

  For spedbarn anbefales det imidlertid kun kortere bilturer. Om dere skal kjøre lange turer, er det viktig å ta korte pauser hver halvtime. Om barnet ditt sover i bilstolen, kan du forsiktig flytte på den. Dette forhindrer at barnet sitter i samme posisjon for lenge.

 • Hvordan vedlikeholder jeg jeg bilstolen på best mulig måte? 

  Bilstolens livslengde er cirka 10 år, forutsatt at den har blitt forsiktig behandlet, og ikke har vært med i en ulykke. Om en bilstol har vært med i en ulykke, må den byttes ut umiddelbart.

  For en babybilstol, er livslengden noe kortere, fra 5-7 år. Dette er fordi den utsettes for mer slitasje. Når bilstolen blir eldre, foreligger det en fare for at materialet blir sprøtt. Dermed kan ikke den samme sikkerheten garanteres. Du kan forlenge livslengden ved å håndtere stolen skånsomt når den flyttes mellom biler.

  Regelmessig vedlikehold gjør at bilstolen holder seg lenger. Trekket er som oftest avtakbart, og kan vaskes i maskin. Sørg bare for å følge vaskeanvisningene. Stolens sikkerhetsbelte, kan du tørke av med en fuktig klut.

  Er det trygt å kjøpe en brukt bilstol? 

  Man kan kjøpe en brukt bilstol, men det er noen ting man bør være oppmerksom på, spesielt om du kjøper av noen du ikke kjenner. Kontroller at bilstolen ikke er mer enn 5 år gammel, og at den ikke har vært med i en kollisjon. Om den har vært med i en kollisjon, kan skallet og andre deler inni bilstolen være svekket, noe som gjør at sikkerheten ikke lenger kan garanteres. Om du kjøper en brukt bilstol, skal du få med manualen, så du kan installere stolen korrekt i bilen. 

  Kan barnet ha på seg yttertøy i bilstolen?  

  Om barnet har på seg for store ytterklær i bilstolen, f.eks. vinterjakker og vinterdresser, foreligger det en fare for at hen ikke sitter tilstrekkelig fastspent, og for at trykket mot kroppen er for høyt. Dette utgjør en stor sikkerhetsrisiko ved kollisjon. Selv om du strammer selen så godt du kan, kommer det fortsatt bare til å stramme i ytterklærne, og faren er da at det er opptil 5 cm mellom selen og kroppen.

  Samtidig er det selvsagt sånn at barnet ikke skal fryse. Tynne jakker i f.eks. fleece, er fine å bruke i bilen. Tepper og vognposer, er også gode alternativer for å holde barnet varmt. Og så kan du selvsagt varme opp bilen før dere begynner å kjøre.

 • nr 5.jpg


    Sertifiseringer & tester

 • Bilstoler må være godkjent i henhold til ECE-regulativ. Når du leter etter en bilstol, kan du finne flere forskjellige tester og sertifiseringer. Nedenfor kan du lese om de vanligste.

 • r44.04-NO.jpg

  ECE R44.04

  Den europeiske sertifiseringen har blitt revidert flere ganger, og dagens versjon kalles ECE R44.04 (tidligere R44.03).

  Mer info:

  Testen oppdeles i vektklassene:   

  • Gruppe 0: 0–10 kg. 
  • Gruppe 0+ som dekker nyfødt 3–13 kg.
  • Gruppe I som dekker 9–18 kg. 
  • Gruppe II som dekker 15–25 kg. 
  • Gruppe III som dekker 22–36 kg. 
 • i-size-NO.jpg

  i-Size

  I-Size, som formelt heter UNECE R129, er en ny og foreløpig frivillig europeisk standard for bilstoler, som på sikt vil inkludere alle barneseter som selges i Europa. 

  Mer info:
  Til forskjell fra ECE, som jobber med vektklasser, jobber i-Size med en høydegruppe på stolene. Alle i-Size-godkjente stoler, har ISOFIX-montering og er testet også i sidekollisjoner. 
 • plustest-NO.jpg

  Plustest

  En plustestet bilstol garanterer at barnet ditt ikke utsettes for livstruende nakkeskader i en eventuell frontkollisjon. I plustesten måles kreftene i kollisjonsdukkens nakke, ved hjelp av sensorer.  

  Mer info:
  Dette klarer ikke framovervendte bilstoler, ettersom nakkekreftene på kollisjonsdukken blir for høye. Testen gjøres på bilstoler som er godkjente for barn opptil 18 kg med ISOFIX, eller maks 25 kg for beltemonterte bilstoler. Testen utføres av VTI, den svenske statens vei- og transportforskningsinstitusjon, for det svenske markedet.  
 • nr 6.jpg


    Ikke glem tilbehøret!

 • Her guider vi deg til tilbehøret du kan trenge for å forlenge bilstolens levetid, og gjøre bilturen komfortabel og morsom for barna. 

 • Vedlikehold

  sittdynor-NO.jpgDet er enklere å holde bilstolen ren med en sittepute, som er lett å vaske, og som tillater god luftsirkulasjon under barnet. Sitteputen gjør setet behagelig i alle temperaturer og værforhold. 

  sparkskydd-NO.jpgBeskytt bilsetet mot ivrige barneføtter og merker fra bilstolen. 

  sätesskydd-NO.jpgPlasseres under bilstolen, for å beskytte bilsetet mot trykkskader, skitt og skrammer. Formtilpasser seg alle seter og holder bilstolen på plass.

 • Underholdning 

  prylfickor-NO.jpg

  Med praktiske oppbevaringslommer, kan du enkelt oppbevare i-pad, bøker og annet i bilen, samtidig som barnet har lett tilgang til sakene. 

  gosedjur-NO.jpg

  Barn kan fort miste interessen og tålmodigheten i bilen. Sørg for at den lille har myke leker å more seg med. Du kan f.eks. feste favorittkosedyret på bilstolen, så det ikke faller ned mens dere kjører.  

  nappar-NO.jpg

  Om barnet ditt bruker smokk, er det fint å ha flere smokker liggende i bilstolen, så den lille kan ta en selv, om behovet plutselig oppstår. Et tips er å feste smokken i en smokkesnor på bilstolen. 

 • Komfortabel reise 

  Bilspegel-NO.jpgHa Ha oppsikt med barnet mens du kjører, med et smart bilspeil. 

  bältesskydd-NO.jpg Sørg for at beltet sitter godt rundt barnet ditt med en beltepute, som har en myk og god overflate, så barnet ditt slipper ubehagelig gnaging mot kroppen. 

  solskydd-NO.jpg Med en solskjerm på bilruta, slipper barnet ditt å få direkte sollys på seg, og det forhindrer at bilen og bilstolen blir for varme.  

  åkpåsar-NO.jpg 

  Et godt alternativ til yttertøy i bilen! Med en varmende vognpose, som også kan brukes i biltoler, får barnet ditt en lun og varm tur. Posen festes enkelt i babybilstolen. 

  filtar-NO.jpg Med et mykt og varmt teppe, blir høneblunden i baksetet ekstra herlig for barnet ditt. 

  nackkuddar-NO.jpg

  For større barn som bruker beltepute uten ryggstøtte, kan en nakkepute være god å ha i bilen.