Vurdering av babybilstol fra BeSafe!

Bloggeren Anna-Karin står som gründeren bak den populære stylistbloggen Inclassicfashion. Nedenfor følger hennes vurdering av BeSafes babybilstol, iZi Go Modular i-Size.

Som blivende førstegangsforelder, er jeg den første til å skrive under på at det er utrolig lett å miste seg selv i alle sjekklister med ting som er absolutt nødvendige å ha i hjemmet før babyens ankomst. Det er lett å kjøpe alt for mye, men et innkjøp som dog er et av de viktigste, og som faktisk trengs allerede etter fødselen, er en sikker og god babybilstol.

Den aller første bilstolen man kjøper, som er tilpasset babyer, kalles en babybilstol. Babybilstolen brukes fra og med den første hjemreisen som nyfødt, og fram til barnet er omtrent ett år. Babybilstoler finnes i alle tenkelige modeller og prisklasser, og da vi skulle velge babybilstol, valgte vi å vende oss til Jollyroom, som har ett av Nordens største utvalg av bilstoler. Deres sortiment inneholder komfortable og sikre modeller, med alt fra babybilstoler og bilstoler, til beltestoler og belteputer. De har et bredt utvalg av markedets mest populære varemerker, og tilbyr varianter i alle ulike prisklasser. I de aller fleste tilfeller, skal jeg erkjenne at jeg ser mer på design enn på funksjon, men ved sikkerhetsrelaterte produkter, er det en selvfølgelighet at sikkerheten er det aller viktigste. Etter nøye research rundt sikkerhetsspørsmålet, i tillegg til hva som passet bra i vår nåværende bil og den tiltenkte vognrammen vår, falt valget på best-i-test-modellen iZi Og Modular i-Size, med tilhørende base fra BeSafe. Modellen finnes i mange fine farger, men vi valgte å kjøre på med klassisk svart og fargen «Black cab». En kulør som passer innredningen i bilen vår godt, for litt design må man jo enda kunne få inn?

besafe_babyskydd-_780X500.jpg

Visse babybilstoler har en såkalt base, som enkelt forklart innebærer at det ved ett tilfelle monteres fast en anordning i bilen, og deretter er det raskt og enkelt å bare klikke inn og ut babybilstolen. Basen vi skaffet oss heter iZi Modular i-Size Base, og funker ikke bare til babybilstolen, men også til bilstolen etterpå, noe som kommer til å spare oss både tid og penger. Ut fra et sikkerhetsperspektiv, minimerer en permanent base risikoen for feilmontering og ulykker relatert til dette. Vi syns at det føles både trygt og behagelig å slippe å måtte streve med bilbeltet i bilen, og det føles trygt at basens lampe begynner å lyse grønt når babybilstolen er riktig montert. En god måte å forsikre seg om at babyen sitter trygt under bilreisen.

besafe-bas_780X500.jpg

Noen andre fordeler vi ser med BeSafe iZi Go Modular i-Size, er at den har en beskyttende solskjerm med UPF 50+ og ventilasjon, perfekt for oss som venter et sommerbarn. Den har ekstra tykke puter, som gir optimal støtte for hodet, ekstra brede belter for å fordele kraften optimalt, et 5-punktsbelte for økt sikkerhet og stabilitet, samt beltemagneter for enkel i- og uttakning av babyen vår. Utover dette, har den i tillegg et ergonomisk bærehåndtak, noe som gjør at den er lett å bære (som en tyngre håndveske, for å sammenligne med noe jeg kjenner til) og den kan brukes sammen med de aller fleste barnevogner på markedet.


Fem ting å tenke på ved valg av babybilstol:

1. Å velge en babybilstol som er så sikker som bare mulig
Vær nøye med å kontrollere hvilken merking babybilstolen du vurderer har. i-Size er som sagt sikrere enn ECE R44, og oppfyller altså en høyere sikkerhetsprestasjon. En babybilstol bør alltid ha et velfungerende sidekollisjonsvern, som beskytter ved en eventuell sidekollisjon. i-Size-merkede babybilstoler oppfyller alltid dette, men ikke ECE R44-merkede.

2. Hvordan det monteres på tryggest og best måte
Det finnes babybilstoler som anvender seg av beltet i bilen eller en permanent base. Basen festes i bilen ved hjelp av bilbelte eller ISOFIX, og gjør det enkelt å sette inn og ta ut babybilstolen. ISOFIX er et internasjonalt system, som er utviklet for å enkelt kunne montere babybilstoler ved hjelp av festene i bilen. Er bilen din utstyrt med ISOFIX, er dette angitt med merking. En permanent base er den enkleste måten å på en smidig måte kunne ta barnet i og ut av babybilstolen, og det minimerer i tillegg risken for feilmontering.

3. Når det trengs å byttes ut mot en bilstol
En generell regel, er at babybilstolen kan anvendes fra babyen er nyfødt og fram til det er cirka ett år gammelt, men det er barnets vekt eller lengde som avgjør når det virkelig er på tide å bytte. Babybilstolen vår er for eksempel godkjent for 40-75 cm.

4. Hvordan det settes på vognrammen
En babybilstol kan, foruten den selvfølgelige funksjonen å garantere sikkerheten i bilen, også settes på vognen i stedet for liggedelen, for å forenkle for eksempel en tur til helsestasjonen, matbutikken eller kjøpesenteret. For at det skal fungere smidig, kreves en adapter. Hvilken adapter som trengs, avhenger av modellen på babybilstolen og barnevognen. Visse barnevognmerker har helt egne babybilstoler, som ikke krever adapter. Vi har en adapter spesielt utviklet for BeSafe og varemerket på vognen vi valgte.

5. Nytt eller brukt? Det har stor betydning for sikkerheten!
I mange tilfeller kan det være sunt, både for lommeboka og for miljøet, å kjøpe brukt, men ikke når det kommer til babybilstoler. En babybilstol får aldri noensinne ha vært med i en ulykke, være for gammel eller ha noen småprikker, skader som kan være umulige å oppdage. Når babybilstolen eldes, risikerer materialet å bli sprøtt og sikkerheten kan ikke garanteres. Å kjøpe en ny babybilstol er det eneste som virkelig er å anbefale.

 

Inclassicfashion