Toalettskole – sånn pottetrener du barnet ditt!

I dagens innlegg intervjuer vi Lisa Bäcklund, en legitimert arbeidsterapeut ved den svenske helsestasjonen, Lillugglans BVC. Hun gir mange gode og lærerike tips til toalett- og pottetreningen. Hva bør man tenke på? Hvordan kan dere forberede dere? Og hvor lang tid bør dere egentlig regne med at det tar?
 

Ved hvilken alder er det bra å begynne med pottetreningen?
For en stund siden, mente man at det beste var å vente til barna selv viste at de var modne. Nå er imidlertid helsedirektoratets seneste anbefalinger å begynne med pottetreningen allerede fra ett års alder. Forskning og studier har nemlig vist at barna da er modne, og kan kontrollere blæren sin. Skulle barna ikke være tørre ved 2,5-3 års alder, kan det være lurt å søke etter tips og råd, og få litt hjelp på veien. Man skal altså ikke vente til barna selv spør, men forsøke å lære de å bruke potten tidligere.

Hvordan kan man som forelder forberede seg på best mulige måte?
Hvis det er flere som skal trene på å bruke potten, er det fint å gjøre dette sammen, slik at man kan se at man gjør de samme tingene. Bestem dere for at «nå setter vi i gang!». Sommeren er for eksempel en god tid å starte pottetreningen på, ettersom man som regel har mindre klær på seg og ofte har fri samtidig. Legg ned en del tid i ferien på å faktisk gjennomføre treningen, og legg opp en plan.

Finnes det noen materielle ting man kan forberede seg med?
Krakk og toalettsete
Først og fremst er det viktig at barna sitter godt og komfortabelt. Da kan det underlette med en krakk og et toalettsete, slik at barna ikke føler seg usikre når de skal sette seg ned på toalettet. Skal du imidlertid trene barnet i å bruke potte, og ikke vanlig toalett, trenger du ikke dette.

Leker
Tenk også på at det skal være både positivt og morsomt å gå på toalettet. Det kan for eksempel være fint å ha en spesiell leke på toalettet, som barnet kun får leke med der, og som videre gjør toalettbesøket ekstra morsomt for barna. På den måten bruker barna dessuten å sitte litt lenger, og faktisk rekke å bli helt ferdige.

Drikke
Mange barn kan oppleve det som ekkelt at noe skal ned i toalettet, og at lyden også er litt ekkel. Da kan det være fint å sette barnet på toalettet med bleien på i begynnelsen, og ta den av lenger fram i pottetreningen. Deretter kan dere teste å helle noe annet i toalettet, som for eksempel juice, for på den måten å avdramatisere situasjonen.

Undertøy
Når barna har vendt seg til toalettet, men har vanskelig for å forstå når de er tissetrengte, kan et tips være å ha en truse eller underbukse innenfor bleien. På den måten kjenner barna at undertøyet blir vått, og får dermed et signal om at det er på tide å bytte.

Det kan også være fint å gi barna en form for belønning etter et toalettbesøk, og en belønning før selve toalettbesøket, når de har begynt å uttrykke at de er tissetrengte.

Hvor lang tid kan man regne med at pottetreningen tar?
Dette er selvfølgelig veldig varierende. Det kan ta alt fra et par dager, til et par uker. Det trenger imidlertid ikke bety at barna er helt selvstendige ved toalettet, men at de likevel går og utfører behovene sine der.

Vil all trening være forgjeves, dersom man ikke har hatt mulighet til å være konsekvent?
Nei, det ville ikke vært forgjeves. Det er derimot bedre for barna at det blir konsekvent. Ved tilfeller som når man kjører bil, kan det for eksempel være kjekt å legge plastikkbelagt frotté i bilstolen, slik at tisset ikke renner gjennom. Skal dere handle et sted, bør dere sørge for å ha med et ekstra tøyskift og sjekke ut hvor toalettene er, slik at man raskt kan ta seg dit når behovet melder seg.

Hvis man lar barna sove med bleie, hvordan fungerer det?
I den yngre alderen, er det ingen problem. Det er en senere modenhet å kjenne at man er tissetrengt om natten.

Avslutningsvis, hva er dine tre beste tips når det kommer til pottetrening?
Ha en plan
At man har laget en plan som alle virkelig følger. Er man flere enn én, bør man sørge for at begge følger planen, slik at det blir lettere for barnet å få inn en rutine.

Vær konsekvent
Det er utrolig viktig å være konsekvent i kombinasjon med både oppmuntring og lek. Husk at det skal være morsomt å gå på toalettet!

Tålmodighet
Sist, men ikke minst – ha tålmodighet. Dere kommer til å lykkes!

lillugglan_780X500.jpg

Vennlig hilsen
Lisa Bäcklund, Lillugglans BVC