Hvordan kle barna om vinteren

Et spørsmål som ofte kommer på banen under vinterhalvåret, og særlig i skifte mellom varme og kalde årstider, er hvor mye klær barna egentlig bør ha på seg. Derfor har vi samlet noen gode tips om hva du bør tenke på.​

Som alle foreldre vet, er alle barn forskjellige – noen er som små varmeovner, mens andre er frysepinner, på samme måte som noen har mark i rumpa, mens andre foretrekker å sitte stille. Derfor er det heller ikke rart, at uansett hvor flinke vi er som foreldre, så vil vi nok alle, på et eller annet tidspunkt, oppleve å feile litt med påkledningen. Kanskje kler vi barna for mye, fordi vi undervurderer hvor aktive de er, eller kanskje det ble for varmt, fordi man ble værende litt lenge i en varm butikk.

Kle barna etter trelagsprinsippet
Barn er mye ute og leker, uansett vær. For at været ikke skal sette en stopper for all moroa, er det derfor viktig å kle barna slik at de ikke blir kalde, våte eller for varme. En god huskeregel, både for barn og voksne, er å følge det såkalte trelagsprinsippet. Trelagsprinsippet, også kjent som lag-på-lag-prinsippet, innebærer at man kler barna med tre lag av klær: et underlag, et mellomlag og et ytterlag.

Underlaget:
Det innerste laget med klær, har som hovedoppgave å transportere bort fukt og å holde kroppen tørr. Dette laget bør være tynt, tettsittende og helst av ull. Ull holder på varmen, samtidig som det isolerer og puster. Som et innerste lag, er ull rett og slett gull! Har du barn med sensitiv hud, eller et barn med atopisk eksem, er det heldigvis ingen grunn til fortvilelse – det finnes flere gode alternativer til barn som ikke tåler ull, som for eksempel silke og bambus.

Mellomlaget:
Det andre laget skal gi varme, og må derfor ikke være tettsittende. Luft mellom lagene gir god isolasjon, samtidig som barnet kan bevege seg fritt. Det er imidlertid viktig at klærne ikke er for store. For store klær gir motsatt effekt, da det både blir for mye luft mellom klærne, og klærne blir vanskelige for barna å bevege seg i. En fleecegenser eller ullgenser, er eksempler på passende mellomplagg.

Ytterlaget:
Det ytterste laget skal beskytte mot regn, snø og vind. Godt yttertøy bør være vind- og vanntett, samtidig som det bør kunne slippe ut fukt fra de andre lagene. Til de minste, er en klassisk vinterdress et godt valg. Disse dressene har ofte forsterkninger på rumpe- og knepartiet, siden småbarn ofte sitter en del på bakken. For litt større barn, har dressene ofte mulighet for å stramme inn litt i midjen, slik at barnet kan bevege seg mer fritt. Liten som stor, er det alltid lurt å finne et plagg med strikk under føttene, slik at regn og snø ikke havner i skoene. Til de eldste barna, er en skalljakke og skallbukse å anbefale.

Å kle barna med flere lag med klær, er altså en god måte å holde barnet både tørt og varmt på, gjennom de kaldere månedene. Det gir god isolasjon, samtidig som man enkelt kan justere kroppstemperaturen ved å fjerne, eller legge til, ett eller flere plagg. Man må heller ikke glemme at bevegelse skaper varme. Derfor hjelper det svært lite å ha en vinterdress med toppscore i isolasjonsevne, hvis den er for stiv til at barnet klarer å bevege seg fritt.

For å gjøre det lettere å finne frem i jungelen av barneklær, har vi samlet favorittene våre av best-i-test-produkter innen funksjonelle ytterklær, ullklær, fleeceklær og tilbehør.

kollage_1_bÄSTITEST_NO1.jpg

1. Didriksons vinterdress 2. Reima vinterdress 3. Didriksons, fôret regsett 4. Culusuk vintersko

KOLLAGE_2_BÄSTITEST_NO2.jpg1. Nordbjørn lue 2. Nordbjørn superundertøy 3. Babyfleecedress Nordbjørn, Petite Chérie, Reima 
4. Reima fleecegenser 5. Nordbjørn fleecekrage