•  

    Guide

    Bilstoler

    Velkommen til vår bilstolguide! Her finner du alt du trenger å vite for å kunne velge den perfekte bilstolen til barnet ditt og sikre en trygg biltur. Vi guider deg gjennom forskjellige typer bilstoler, korrekt montering i bilen, reglene du må forholde deg til og mye mer. 

     

  • Velg riktig størrelse og vektklasse

    Det finnes forskjellige typer bilstoler for barn. Viktige ting å tenke på, er ditt barns alder, vekt og høyde. Et barn trenger tre typer bilstoler i løpet av barndommen, og det finnes noen bilstolmodeller som dekker større vektspenn. Nedenfor kan du lese mer om hvor lenge stolen skal brukes, og når det er på tide å bytte til neste modell.

  • Montering som passer din bil

    Når du kjøper en bilstol er det viktig å sjekke monteringsanvisningene og sørge for at den er kompatiel med din bil. Det finnes tre bilstolmonteringer: ISOFIX-montering, montering med base og montering med bilens sikkerhetsbelte. I nye biler kan bilstoler ofte monteres med både sikkerhetsbelte og ISOFIX.

  • Bilstolsguide-ISOFIX.png

    ISOFIX-montering

    ISOFIX er et standardisert internasjonalt forankringssystem for bilstoler, hvor både bilen og stolen er utstyrt med to metallbøyler, såkalte ISOFIX-fester. Disse festene sikrer at bilstolen sitter skikkelig og ikke beveger seg når den er i bruk. 

    Les mer om ISOFIX
    Med ISOFIX er det enkelt å sikre korrekt montering, og enkelt å løsne stolen igjen. Alt du trenger å gjøre, er å klikke stolens bøyler i bilens ISOFIX-fester. Forsikre deg alltid om at ISOFIX-festene har klikket seg ordentlig fast og gått i lås.

    De fleste moderne biler har ISOFIX-fester. Bilens ISOFIX-fester sitter i baksetet, mellom setet og seteryggen. Noen biler har også fester i midtsetet og framsetet på passasjersiden. Finn festene i din bil ved å føre hånden inn og kjenne etter. Vektgrensen er som oftest lavere for ISOFIX-stoler enn for beltemonterte stoler, dette for at festene skal tåle belastningen som oppstår i en kollisjon.   
  • Bilstolsguide-Basmontering.png

    Montering med base

    En base kan monteres i bilen så du enkelt kan klikke på og av bilstolen. Dette er en smart løsning om du ofte flytter stolen mellom ulike biler, eller kanskje pleier å bruke babybilstolen på barnevognen også. 

    Les mer om basemontering
    Basen brukes ofte til babybilstoler, men det finnes baser som fungerer med bilstoler for de litt større barna også. Selve basen kan enten monteres med bilens sikkerhetsbelte (såkalte beltebaser), eller med ISOFIX-fester (ISOFIX-baser). Begge basetypene er utstyrt med et stabilt støttebein.
  • Bilstolsguide-Bältesmontering.png

    Montering med bilens sikkerhetsbelte

    Hvis bilen din ikke har ISOFIX-fester, kan du montere bilstolen med bilens trepunktsbelte. Denne monteringsmetoden er like sikker og god som ISOFIX, og beskytter barnet ditt like godt i en eventuell kollisjon.

    Les mer om beltemontering
    Sørg for at sikkerhetsbeltet ikke er vridd, og at det er plassert korrekt og går gjennom de korrekte festene og holderne.
  • Plasser bilstolen korrekt i bilen

    For å gjøre bilturen så komfortabel og sikker som mulig for alle passasjerer, er det viktig at bilstolen plasseren korrekt i bilen. 

  • Bakovervendte bilstoler

    - Den sikreste plasseringen for barn i alderen 0-5 år eller opptil 36 kg, avhengig av hvilken bilstol du velger.
    - Fordeler kollisjonskreftene jevnt utover en større overflate.
    - Mindre belastning  på hode og nakke.
    - Minsker risikoen for at barnet sklir ut av sikkerhetsbeltet. 

    Det anbefales at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst 4-5 år gamle eller overskrider maksgrensen for vekt og høyde. Det finnes bakovervendte bilstoler som fungerer helt opp til 7 års alder. Hvis du vil at barnet ditt skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, er dette et godt kjøp, men det er samtidig viktig å sjekke maksvekt og makshøyde for bilstolen du velger. Babybilstoler skal derimot alltid brukes bakovervendt.

    Tester viser at bakovervendt posisjon er sikrere enn framovervendt, ettersom kreftene som oppstår i en kollisjon fordeles jevnt utover en større overfalte, og belastningen på hode og nakke blir mye lavere. En bakovervendt bilstol fungerer også som et skjold mot løse deler, som kan bli kastet rundt eller trenge inn i bilen i en kollisjon. En bakovervendt bilstol tar mer plass i bilen. 

  • Bilstolsguiden-Bakåtvända_NO.png
  • Vendbare, roterbare og framovervendte bilstoler

    - Framovervendt bilstol anbefales bare fra 4-5 års alder og oppover.
    - Gjør det enkelt å ta barnet ut og inn av bilen.
    - Tar  mindre plass i bilen.

    Mer info:
    Vendbare bilstoler har lang brukstid, ettersom de kan brukes både framover- og bakovervendt. Når barnet er stort nok, kan du bare snu bilstolen, i stedet for å kjøpe en helt ny.

    Når barnet er over 4-5 år gammelt, kan hen sitte i en framovervendt bilstol. Noen bilstoler er også roterbare 180 eller 360 grader, noe som gjør det mer skånsomt for ryggen når du hjelper barnet inn i og ut av bilstolen. Alt du trenger å gjøre, er å rotere stolen så fronten er rettet mot bildøren. När barnet är över 4–5 år kan det sitta i en framåtvänd bilstol. 
  • Plassering i baksetet eller framsetet?

    - Bak- og framsetet er like sikkert. 
    - Framsetet har mer plass. 
    - Koble alltid ut airbagen! 

    Mer info:
    Barnet ditt er like godt beskyttet uansett om bilstolen er montert i framsetet eller baksetet. Ved plassering i framsetet, kreves det at airbagen er koblet ut.

    Det er svært farlig for barnet å sitte ved en aktiv airbag, spesielt i en bilstol som er montert bakovervendt. Det kan være en fordel å ha barnet ved siden av seg når man kjører, men stopp alltid på en rasteplass om du skal stelle barnet. Det er viktig at du hele tiden følger med i trafikken når du kjører bil.
  • Bilstolsguide-Öppetköp.png

    Føl deg trygg med

    365 dagers åpent kjøp
     

  • Sertifiseringer og tester

    Alle bilstoler som selges i Europa må være godkjente i henhold til EU-standard. Når du shopper etter bilstoler, kan du se at de har fått forskjellige sertifiseringer. Her nedenfor kan du lese om de vanligste og hva de betyr: 

  • ECE R44.04

    Den europeiske standarden for bilstoler.

    - Testes for frontkollisjon og påkjøring bakfra.
    - Testes i henhold til barnas vektklasser. 
    - Bakovervendt posisjon er i henhold til testen obligatorisk opptil 9 kg. 

    Mer info:
    Den europeiske sertifiseringen har blitt revidert flere ganger, og dagens versjon kalles ECE R44.04 (tidligere R44.03).

    Testen deles opp i vektklassene:  
    - Gruppe 0: 0–10 kg.
    - Gruppe 0+ som dekker nyfødt 3–13 kg.
    - Gruppe I som dekker 9–18 kg.
    - Gruppe II som dekker 15–25 kg.
    - Gruppe III som dekker 22–36 kg.
  • i-Size

    Ny europeisk standard for test av bilstoler 

    - Testes for sidekollisjon, frontkollisjon og påkjøring bakfra.
    - Testes i henhold til både makshøyde og maksvekt for barnet.
    - Det er obligatorisk å sitte bakovervendt til barnet er 15 måneder, men det anbefales å fortsette å kjøre bakovervendt så lenge det er mulig for barnet og det valgte bilsetet.Bakovervendt posisjon er obligatorisk til barnet veier 15 kg. 

    Mer info:
    I-Size, som formelt heter UNECE R129, er en ny og foreløpig frivillig europeisk standard for bilstoler, som på sikt vil inkludere alle barneseter som selges i Europa. 

    Til forskjell fra ECE, som jobber med vektklasser, jobber i-Size med en høydegruppe på stolene. Alle i-Size-godkjente stoler, har ISOFIX-montering og er testet også i sidekollisjoner.
  • Plustest

    En svensk, kompletterende kollisjonstest som garanterer at barnet ikke utsettes for livstruende nakkeskader i en frontkollisjon. 

    - Testen utføres med høyere hastighet enn hva som brukes i europeiske godkjennelser. 
    - Testen utføres med en kortere bremsestrekning for å se hvordan kreftene påvirker bilstolen. 
    - En godkjent test forutsetter at bilstolen er plassert bakovervendt, da ingen framovervendt bilstol i dag klarer testen.

    Mer info:
    En plustestet bilstol garanterer at barnet ditt ikke utsettes for livstruende nakkeskader i en eventuell frontkollisjon. I plustesten måles kreftene i kollisjonsdukkens nakke, ved hjelp av sensorer. 

    Dette klarer ikke framovervendte bilstoler, ettersom nakkekreftene på kollisjonsdukken blir for høye. Testen gjøres på bilstoler som er godkjente for barn opptil 18 kg med ISOFIX, eller maks 25 kg for beltemonterte bilstoler. 

    Testen utføres av VTI, den svenske statens vei- og transportforskningsinstitusjon, for det svenske markedet.
  • Råd og regler

    Når du kjører med barn i bilen, er du som sjåfør ansvarlig for at barnet er festet i godkjent sikkerhetsutstyr. Les mer om regler og anbefalinger nedenfor.

  • Hva sier norsk lovverk om sikring av barn i bilstol?
    - Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr, som er tilpasset barnets høyde og vekt. 
    - Barnesikringsutstyr skal monteres korrekt, og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.  
    - Barn mellom 135 og 150 cm, skal bruke godkjent barnesikringsutstyr, dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.
    - I biler hvor det ikke er bilbelter (veteranbiler), skal ikke barn under 3 år transporteres. Barn over 3 år skal ikke sitte i framsetet i biler uten bilbelte. 
    Hvor lenge om gangen kan barnet sitte i bilstolen?
    Bil stoler er den sikreste typen sikkerhetsutstyr som er tilgjengelig for barn. Ditt barn skader ikke ryggen av å sitte i en bilstol. Jo eldre barnet er, desto sterkere og mer utviklet blir ryggen.

    For spedbarn anbefales det imidlertid kun kortere bilturer. Hvis dere skal kjøre lange turer, er det viktig å ta korte pauser hver halvtime. Hvis barnet ditt sover i bilstolen, kan du forsiktig flytte på den. Dette forhindrer at barnet sitter i samme posisjon for lenge. länge, under en bilfärd.
    Hvordan vedlikeholder jeg bilstolen på best mulig måte?
    Bilstolens livslengde er cirka 10 år, forutsatt at den har blitt forsiktig behandlet, og ikke har vært med i en ulykke. Om en bilstol har vært med i en ulykke, må den byttes ut umiddelbart.

    For en babybilstol, er livslengden noe kortere, fra 5-7 år. Dette er fordi den utsettes for mer slitasje. Når bilstolen blir eldre, foreligger det en fare for at materialet blir sprøtt. Dermed kan ikke den samme sikkerheten garanteres. Du kan forlenge livslengden ved å håndtere stolen skånsomt når den flyttes mellom biler.

    Regelmessig vedlikehold gjør at bilstolen holder seg lenger. Trekket er som oftest avtakbart, og kan vaskes i maskin. Sørg bare for å følge vaskeanvisningene. Stolens sikkerhetsbelte, kan du tørke av med en fuktig klut.
    Er det trygt å kjøpe en brukt bilstol? 
    Man kan kjøpe en brukt bilstol, men det er noen ting man bør være oppmerksom på, spesielt om du kjøper av noen du ikke kjenner. Kontroller at bilstolen ikke er mer enn 5 år gammel, og at den ikke har vært med i en kollisjon. Om den har vært med i en kollisjon, kan skallet og andre deler inni bilstolen være svekket, noe som gjør at sikkerheten ikke lenger kan garanteres. Om du kjøper en brukt bilstol, skal du få med manualen, så du kan installere stolen korrekt i bilen. 
    Kan barnet ha på seg yttertøy i bilstolen?
    Hvis barnet har på seg for store ytterklær i bilstolen, f.eks. vinterjakker og vinterdresser, foreligger det en fare for at hen ikke sitter tilstrekkelig fastspent, og for at trykket mot kroppen er for høyt. Dette utgjør en stor sikkerhetsrisiko ved kollisjon. Selv om du strammer selen så godt du kan, kommer det fortsatt bare til å stramme i ytterklærne, og faren er da at det er opptil 5 cm mellom selen og kroppen. Samtidig er det selvsagt sånn at barnet ikke skal fryse. Tynne jakker i f.eks. fleece, er fine å bruke i bilen. Tepper og vognposer, er også gode alternativer for å holde barnet varmt. Og så kan du selvsagt varme opp bilen før dere begynner å kjøre.

     

     
  • Bilstolsguide-Godkända.png

    Alle bilstoler hos Jollyroom er garantert godkjente i henhold til
    gjeldende lover & regler

     

  • Ikke glem tilbehøret!

    Her guider vi deg til tilbehøret du kan trenge for å forlenge bilstolens levetid, og gjøre bilturen komfortabel og morsom for barna.

  • En komfortabel reise
     

    Bilspeil

    Ha barnet under oppsikt mens du kjører. 

    Shopp bilspeil her 
     

    Beltebeskyttelse

    Sørg for at beltet sitter komfortabelt mot barnet ditt  med en beltebeskyttelse, med myk og skånsom overflate.

    Shopp beltebeskyttelse her 
     

    Solskjerm

    Med en solskjerm på bilturen slipper barnet å få solen i øynene. En solkjerm verner også mot varmen, slik at hverken barnet eller bilstolen blir for varme.

    Shopp solskjerm her 
     

    Vognpose

    Et godt alternativ til yttertøy. Med en varmende vognpose til bilstolen, får barnet ditt en lunere og mer behagelig reise. Vognposen festes enkelt i babybilstolen.  

    Shopp vognposer her 
     

    Nakkepute

    Til større barn som bruker beltepute, kan en nakkepute i bilen være behagelig.

    Shopp nakkeputer her 
     

  • Vedklikehold
     

    Sittepute

    Det er enklere å holde bilstolen ren med en sittepute, som er lett å vaske, og som tillater god luftsirkulasjon under barnet. Sitteputen gjør setet behagelig i alle temperaturer og værforhold. 

    Shopp sitteputer her 
     

    Sparketrekk

    Beskytt bilsetet mot ivrige barneføtter og merker fra bilstolen. 

    Shopp sparketrekk her 
     

    Setebeskyttelse

    Plasseres under bilstolen, for å beskytte bilsetet mot trykkskader, skitt og skrammer. Formtilpasser seg alle seter og holder bilstolen på plass.

    Shopp setebeskyttelse her 
     

  • Underholdning
     

    Oppbevaringslommer

    Med praktiske oppbevaringslommer, kan du enkelt oppbevare i-pad, bøker og annet i bilen, samtidig som barnet har lett tilgang til sakene.

    Shopp oppbevaringslommer her 
     

    Kosedyr

    Barn kan fort miste interessen og tålmodigheten i bilen. Sørg for at den lille har myke leker å more seg med. Du kan f.eks. feste favorittkosedyret på bilstolen, så det ikke faller ned mens dere kjører.  

    Shopp kosedyr her 
     

    Smokker

    Hvis barnet ditt bruker smokk, er det fint å ha flere smokker liggende i bilstolen, så den lille kan ta en selv, om behovet plutselig oppstår. Et tips er å feste smokken i en smokkesnor på bilstolen.

    Shopp smokker her 
     

  • Ekstra veiledning
    i Club Jollyroom

    Bli med i vår kundeklubb Club Jollyroom og del kunnskap med andre. Her kan dere stille spørsmål om produkter og samtidig hjelpe andre ved å dele egne erfaringer. Våre produkteksperter vil være aktive i klubben for å gi dere veiledning når dere trenger det.  

    Ikke glem at du også alltid kan kontakte vår kundeservice hvis du trenger eksperthjelp! 

    Utforsk vårt community her 

  • Barnvagnsguiden-ClubJollyroom.jpg