Dette vil nybakte foreldre at vennene deres skal vite

Når ens nærmeste venner får barn, forandres en hel del. Tiden til sosial omgang begrenses, samtaleemner bytte ut, og babyen inntar førsteplassen blant viktige personer i livet. Dette vekker så klart en del følelser – hos begge parter. Men det handler om å stole på kjærligheten til hverandre, og la saker og ting ta tid. I dagens innlegg lister vi opp 8 ting nybakte foreldre vil at vennene deres skal vite.

Vi savner dere – det gjør vi virkelig

Å bli forelder innebærer en helt ny hverdag, med mange nye rutiner. I begynnelsen handler alt om å skape en balanse i hverdagen, noe som tar tid. Derfor kan det virke som om den nybakte forelderen ikke lenger er like interessert, og distanserer seg fra vennene sine. Problemet er imidlertid at tiden ganske enkelt ikke strekker til. Vi kan garantere at alle nybakte foreldre savner vennene sine – like mye som vennene savner dem.

 

Bli gjerne en del av hverdagen vår

Mange som er venn av en nybakt forelder, tenker kanskje at de ikke vil forstyrre. Tenk tvert om! Mange foreldre vil mer enn gjerne at vennene skal bli en del av den nye hverdagen, men selvsagt med respekt for babyboblen. Dere kommer kanskje ikke til å kunne omgås på samme måte som før, men vi kan garanteres at det blir minst like morsomt, og ikke minst at det vil settes pris på av den som har blitt forelder. Fyll termosen med kaffe og ta en spasertur til nærmeste lekeplass, besøk dem i hjemmet, hvor både barn og foreldre føler seg trygge, eller ta en tidlig lunsj i stedet for en sen middag. I stedet for å tenke ”når får du ordnet barnevakt”, tenk: ”Når kan vi alle omgås sammen?»

 

Bli kompis

Det fineste en forelder kan tenke seg, er at vennene blir venn med barna deres. Så ikke vær redd for å omgås med det nye familiemedlemmet.  

 

Vi prater om barna våre fordi det er hverdagen vår

Nybakte foreldre får ofte kritikk for at de bare snakker om barna sine. Grunnen til at det fort blir slik, er at barna akkurat nå er hva hverdagen består av – noe som er helt OK. Hva som derimot ikke er OK, er om en forelder avbryter en samtale ved å vise bilder eller filmer av barnet sitt, når vennen holder på å fortelle om noe annet. Da kan man sette ned foten.

 

Vi savner det avslappa løspreiket med dere  

Selvsagt vil også nybakte foreldre komme unna hverdagen sin iblant. Om forelderen skaffer barnevakt og får tid til en vennedate med deg, lengter hen ofte etter å prate om løst og fast, lytte, le – ganske enkelt kose seg med en god venn.

 

Vi dømmer ikke dere som ikke har barn

Å være eller ikke være forelder, innebærer to helt ulike liv. Mange nybakte foreldre føler at livet har fått en ny mening i og med barnet, men det betyr virkelig ikke at de ser ned på dem som ikke lever det samme livet. Ofte er det tvert imot – at foreldre ser opp til de personene og er takknemlige for det faktum at barnet er omgitt av personer med forskjellige liv og erfaringer. Når det er sagt, er ikke foreldrene misunnelige på dem som ikke har barn heller, så en venn trenger ikke være redd for å legge ut om alle de sprø og morsomme tingene hen fyller dagene sine med – forelderen er fornød med sin egen tilværelse.

Livet ser ganske enkelt forskjellig ut for alle, og det er akkurat det som gjør livet så fantastisk.  

 

Vi synes også at barna kan være ekle  

Foreldre snakker gjerne positivt om hverdagen og barna sine, men de fleste forstår at det ikke alltid er virkeligheten. Bæsj, oppkast, snørr, feber – av og til er ikke livet kjempeglamorøst. Det kan nok se ut som om foreldre er helt uanfektet av det, men innerst inne er det ikke alltid så herlig. Når det er sagt, er foreldre programmert til å bli mindre påvirket av slikt enn hva andre blir, og det er jo bra!

 

Vi kommer tilbake

Det tar tid, men når foreldre har funnet seg til rette med sine nye rutiner og fått balanse i livet, kommer de tilbake. De kommer til å være der for vennene sine, og dere kommer til å omgås mer jevnlig igjen. Det blir sikkert ikke på helt den samme måten som før, men man vil finne en måte som fungerer godt for både forelderen og vennen. For venner er en essensiell del av livet for en forelder, og sånn vil de at det skal forbli.  

 

________________________________________________

@tehtavanimikkeenablogi

www.femina.se