Slik velger du riktig regntøy

Det begynner å bli på tide å plukke fram barnas regntøy, men hvilke regnklær skal man velge da? Et regnsett i galon, eller en skalljakke? I dagens innlegg går vi gjennom forskjellene på galon og skallplagg.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Selv om vi går mot lysere tider, slipper vi ikke unna regnet. Da er det viktig å kle barna i gode, funksjonelle plagg som holder dem både varme og tørre i uteleken. For litt regn hindrer ikke barna fra å ville leke ute, tvert om – det er enda morsommere å leke når sølepyttene og gjørma dukker opp!

Men det er her man møter det vanskelige valget mellom skallklær og regntøy i galon. Hva passer akkurat ditt barns lek og generelle behov? Dette hjelper vi deg med i dagens innlegg. Nedenfor har vi satt opp en liste med de fremste egenskapene hos de to materialene. Klikk her for å komme til hele utvalget av regntøy.

Skallplagg
•    Skallklær puster, takket være små porer i tøyet, som sørger for at luft og vann raskt og enkelt transporteres ut av plagget. Klærne under holder seg dermed tørre og friske, selv om barnet ditt beveger seg og svetter.
•    Materialet er føyelig og havner ikke i veien under lekens gang.
•    Tøyet er veldig slitesterkt, og takler det meste det kan bli utsatt for i normale situasjoner.
•    Skalljakker er designet for å kunne stå imot både fuktighet og vind, men kan like gjerne brukes på en fin vårdag.
•    En skalljakke kan brukes året rundt så lenge man kler seg i henhold til lag på lag-metoden. Det er altså bare plaggene under jakken som må byttes ut – på høsten og vinteren kler du barnet med varme klær under, på våren og sommeren litt tynnere. 
•    Sats på et skallplagg av god kvalitet og med høy vannsøyle. På den måten kan du stole på at plagget er 100 % vanntett. (Forslag til vanntette skallplagg ser du under bildene nedenfor)

Disse skallplaggene er fra Didriksons. For å gjenskape vannavrenningen, er det viktig å vedlikeholde plagget. Her er noen ting å huske på!
•    Følg vaskeanvisningen!
•    Syntetvask, vaskes i 40 grader.
•    Ikke bruk skyllemiddel.
•    Tørketromling kan være usikkert, men av og til nødvendig. Kjør da på maks 40 grader, og maks 10 minutter, eller stryk plagget med lav varme (1 prikk på strykejernet), for slik å gjenskape vannavrenningen. 

 droppem_780X500.jpg
Didriksons Droppen Jakke, Pollen Yellow
Didriksons Droppen Jakke, Navy Terazzo
 

droppen_nobi_780X500.jpg
Didriksons Nobi Overtrekksbukse, Malibu Blue

Didriksons Droppen Jakke, Pollen Yellow

Galonplagg
•    Galon er et 100 % vind- og vanntett materiale. Derfor er yttertøy av galon veldig bra når regnet pøser ned. Dette er perfekte hoppe i sølepytter-klær! 
•    Galon trenger ingen impregnering eller annen etterbehandling for å beholde vanntettheten. 
•    Galon er lett å holde rent, det er bare å tørke av smussen med en fille. 
•    Galon er slitesterkt og takler de fleste typer barnelek. 
•    Vreng galonklærne om de er våte, så tørker de fortere. 
•    Det finnes forskjellige typer galonplagg, med alt fra trikotinnside til tykkere fleeceinnside. 

Galon har et tett overflatebelegg som kan gjøre at plagget er litt mindre føyelig. Derfor er det viktig å sørge for å finne galon av god kvalitet. På bildene nedenfor ser du noen eksempler på gode galonplagg i mykere og mer føyelige materialer, fra Didriksons. 
 

Didriksons_stormman_780X500.jpg

Didriksons Stormman Regnsett, Tile Orange

Didriksons_waterman_780X500.jpg Didriksons Waterman Regnsett, Snow White Terazzo
 

boardman_780X500.jpgDidriksons Boardman Fôret Regnsett, Split Green

Som vi ser, er det fordeler og ulemper med både skalljakker og galonklær. Mange ganger er det beste alternativet faktisk å investere i ett sett av hver, spesielt siden egenskapene deres kompletterer hverandre. Om barna skal være ute en hel dag i pøsregn, er galonklær det beste. Er det derimot grått og lummert ute, kan en skalljakke og et par skallbukser være et bedre alternativ.  

Vil du lese mer om yttertøy? I så fall kan du klikke her, og lese om hva som er smart å se etter når du kjøper yttertøy til barn.