Slik prater du med barn om "Gaming"

Spiller barnet mitt for mye? Hadde det ikke vært bedre å være ute å leke? Blir barnet mitt sløvt av å spille for mye? Å være forelder til et barn som spiller mye kan ofte medføre til mye bekymring, krangling og frustrasjon, men kan dette løses enklere? I dag har vi sett på forskning og oppfordringer til hvordan man kan ha en bedre relasjon til dataspill!

Mange foreldre har, forståelig nok, ofte fordommer for det de kan lite om, og som de har hørt kan være negativt for sitt barn. Dette utelukker ikke gaming, der mange foreldre frykter at deres barn skal bli usosiale, uinteressert i skole, får en usunn livsstil, bli voldelige eller lignende atferd, om deres barn sitter for mye med sine spill. For å opplyse, og kanskje til og med hjelpe noen av dere med hvordan dere skal håndtere barnas dataspilling, har vi skrevet litt om de positive sidene om gaming, samt komt med tips til hvordan man skal prate med barna om det.

Bloggbild-3.jpg

Positive sider med gaming

Gaming er bra for hjernen
Undersøkelser viser at økt beslutningsevne, strategisk planlegging, øyebevegelse og visuell oppmerksomhet er faktorer som er bedre hos ungdom som spiller mye tv- og dataspill.

Gaming gjør deg smartere
Økt kognitiv kapasitet, reaksjonsevne, evne til å se mønster og oppmerksomhet vises å bli bedre om man spiller actionfylte tv-spill. Her må man selvsagt ta hensyn til barnets alder og følge PEGIs alders-anbefalinger.

Esport er fysisk krevende
Esport-utøvere har ifølge undersøkelser blitt målt til å blant annet utskille like mye kortisol som en racerbilsjåfør, ha en øye-håndkoordinasjon som er høyere enn hos en bordtennisspiller (kjent for å ha god øye-hånd-koordinasjon), samt kan pulsen gå opptil 160-180 slag i minuttet, noe som er nære en maratonløpers puls. Ettersom esport er såpass krevende, så anbefales det å ta fysisk aktivitet, trening og kosthold for å få mest mulig glede ut av det. Både for prestasjon, helse og skolens skyld, så anbefales det å ta pauser med fysisk aktivitet.

Gaming er sosialt
Dataspill har blitt så mye mer siden de fleste av oss var små, og i de fleste av dagens mest populære spill kan man i en eller annen form kommunisere med hverandre. Mange av dagens spill avhenger av samarbeid, strategi og kommunikasjon for å oppnå suksess, og i likhet med annen lagsport så er det lite som er bedre enn å vinne med hjelp av sine nærmeste venner. Samtidig som esporten har vokst, har også såkalte LAN-parties blitt en stor begivenhet. På The Gathering i Vikingskipet kom det i 2017 nærmere 7000 mennesker, men også mindre «LAN» med sine venner er umåtelig populært.

Foreldre har ofte dårlig innsikt i hva barna gjør på dataen. Har du noen gang sett ditt barn spille håndballkamp, kjørt din sønn til trening- eller kamp, vet du hva som er favorittfotballaget der hjemme? De fleste foreldre viser en viss interesse for hvilke aktiviteter deres barn driver med, selv om man ikke direkte er interessert selv. Hvorfor interesserer vi oss da så lite når det kommer til dataspill? Om du ikke interesserer deg av ditt barns interesser, så er det en risiko for at barnet ikke velger å gi beskjed om sine erfaringer – positive og negative.

gamingevent_780X500.jpg

Tips til foreldre

Vis interesse og still spørsmål
Mange foreldre har innsikt i sine barns fritid, men vet lite om hvilke spill man spiller, eller i det hele tatt hvem man spiller med. Spørsmål som «Hvilke spill spiller du?» «Hva er du best på?» «Hva synes du er morsomt med det spillet?» «Går det an å avbryte en match midt i? Hvorfor/Hvorfor ikke?» «Er det et lagspill, og har du noen rolle i laget?» er spørsmål som kan gi overraskende konkrete svar.

Prat om kommunikasjonen
Mange spill foregår for tiden online, hvor man har mulighet for å kommunisere med andre. Dette er noe som er viktig å prate om, slik at man kan forhindre mobbing og ubehagelige samtaler online. Spørsmål som «hvordan tror du det føles å bli mobbet eller krenket via spillet?» «Hva er ok å si til en venn, eller motstander i spillet?» «På en skala fra 1-10, hvor trygg føler du deg når du spiller?» «Hva tror du gjør meg urolig når det gjelder din spilling?» «Er det lettere å si noe stygt til noen online?» kan være bra å få svar på for foreldre, og ikke minst for barnet å reflektere over.

Prat om det sosiale
At dagens spill blir mer og mer sosiale, er også svært positivt for mange. Spill kan være en arena for barn som sliter med å uttrykke seg, for å få selvtillit og likesinnede venner. Det kan være gøy og viktig å prate om hvem ditt barn spiller sine dataspill med. Spørsmål som «Har du blitt kjent med noen gjennom spillet? Hvem?» «Hva er det beste noen har gjort for deg når dere har spilt sammen?» «Hvem spiller du oftest med?» «Fortell om noe som gjorde deg skikkelig glad som skjedde i spillet, for eksempel godt samarbeid eller komplimenter»

For mer gode tips, og informasjon om esport, forskning og framsteg, oppfordrer vi dere til å sjekke ut den svenska sidan www.esportsforalder.se eller en av kildene som er linket til nederst i artikkelen.

Jollyroom med helt ny sportssatsning!

Vi kan nå stolt annonsere at vi har valgt å satse på nettopp gaming, og har fått inn et «proft» sortiment med tungvektere som Victory, Razer og SteelSeries’ produkter. Her finner dere alt deres barn trenger av gamingutstyr!

Gaming Kollage 2.0.jpg1. Victory JGX 1.1 PRO Gamingstol, Rød, 2. SteelSeries Rival 110 Gamingmus, 3. Razer ManO'War Wireless PC Gaming Headset , 4. Razer Raiju PS4 Håndkontroller, 5. Razer Firefly Cloth Edition Gaming Musematte, 6. Razer Tiamat 7.1 v2 Gaming Headset, 7. SteelSeries Apex M750 Gaming Tastatur

 

Kilder som anbefales å lese:

www.pnas.org

www.dw.com

www.kk.no

journals.plos.org

www.pnas.org