Slik håndterer du fødselsfrykten!

Tenk om jeg sprekker? Tenk om jeg ikke orker? Tenk om noe går helt feil? Det finnes mange tanker som kan liste seg i tiden før en fødsel. I dag tipser vi om hvordan du kan gjøre din frykt mer håndterbar!

Selvsagt er det en stor hendelse å føde barn. Graviditet og fødsel er helt unikt for hver person og kan ikke sammenlignes med noen andre. Følelsen av å ikke ha kontroll, å ikke selv vite hvordan ens følelsesmessige og fysiske reaksjoner kommer til å være, kan vekke en redsel som ikke har eksistert tidligere.

Med kunnskap, trening og i visse tilfeller terapi kan disse negative tankene trenes bort. Da blir fødselen ikke like skremmende, og forhåpentligvis noe man heller ser fram imot ❤

1. Finn årsaken til din frykt

For å lettere kunne håndtere din fødselsfrykt er det bra å finne ut årsaken til at du føler deg redd. Når du har satt fingen på hva det er blir det lettere å gjøre noe med det. Uansett om det er frykt for selve fødselen, tidligere opplevelser og traumer, eller bare det uforutsigbare, så er det viktig å bearbeide sine tanker og følelser for å på best mulig måte kunne forberede seg.

2. Kontroller det som kan kontrolleres

Mange har en frykt for å miste kontrollen under fødselen. Du kan ikke kontrollere kroppen på samme måte som du vanligvis kan. Forsøk i stedet å rette fokus på de tingene du kan kontrollere – som din pusting og hvilken stilling du vil føde i. Gå på forhånd gjennom hvile deler du ønsker å kontrollere med din jordmor. Skriv en fødselsplan og be personalet lese gjennom den!

3. Din kropp er skapt for å føde

Også om det kan være vanskelig å forstå, så trenger du å påminne deg selv om at menneskekroppen faktisk er skapt for å føde barn. Ikke nok med at kroppen får ekstra reservekrafter under fødselsarbeidet, den produserer også høyere nivåer av endorfiner – kroppens egne smertestillende stoff. Tenk også på at kvinner har født barn siden tidenes begynnelse – Du klarer det! 👊

4. Kunnskap er alfa omega

Sørg for å lese på så mye du kan innen fødselen. Lær deg mer om din kropp, om graviditeten og om fødselsprosessen. Desto tidligere, desto bedre! Mange sykehus tilbyr også besøk for kommende foreldre. Det kan føles bedre å bli kjent med miljøet før det er din tur. Slutt også å lese eller høre på skrekkeksempler om dårlige fødsler! De gjenspeiler sjeldent virkeligheten og kommer heller ikke til å hjelpe deg.

5. Test profylax eller yoga

I dag finnes en mengde ulike kurser i gravidyoga eller profylax som hjelper deg å slappe av. Profylax er et kurs der man lærer seg pusteteknikker, coaching, massasjeteknikker, avslapning, kommunikasjon samt diskuterer eventuell partner sin rolle. Dette er også noe som kan brukes under selve fødselen, noe som også kan gi en større trygghet. Pusting og avslapping går hånd i hånd!

6. Finn trygghet

Å kjenne støtte og trygghet før og under fødselen er nøkkelen! Det kan være fra din partner, personalet eller noen annen støtteperson. Prat med personer rundt deg og fortell dem hvordan du vil bli støttet. For mange føles det bedre å ha en person nærværende som selv har født barn – en doula. Doulaens fremste oppgave er å dele sine erfaringer og er trent å gi støtte og informasjon til kommende foreldre. En perfekt person å stille dine spørsmål til!

frkeinevoll_780X500.jpg

Milki, amme-BH

 

Kilder:

www.fodautanradsla.se/sv-SE
mammasidan.se/gravid/foerlossningsraedsla
www.babyhjalp.se/hantera-forlossningsradslan
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Forlossningsradsla/
@muffinaround
@frkeinevoll