• Vanntette klær

    Hvem kan overleve i Norge uten regnklær? Les om pusteevne, vannsøyle og tette sømmer her
    – så blir neste gråværsdag så mye morsommere.

  • Om regntøy


    I et land som Norge er regntett yttertøy intet mindre enn uunnværlig, og særlig om man stadig vekk leker og holder på utendørs, som barn jo gjerne gjør! Her nedenfor vil vi ta for oss såkalte hard shell-klær (eller skallplagg som det også heter) og klassisk regntøy. Vi vil gå inn på forskjellen mellom de to, fordeler og ulemper ved dem og hva som er viktigst å tenke på når du er ute etter vanntett yttertøy til barnet ditt. 
     

    Er det vanntett?


    Uansett hvilken type regntøy du er ute etter er det essensielle at det er nettopp vanntett! Skalaen for hvor vanntett et materiele er kaller man vannsøyle. Det man måler her er hvor stor mengde vann (målt i millimeter) 1 kvadratcentimeter av stoffet kan motstå før vannet trenger igjennom. Man pleier å si at et materiale er vanntett om vannsøyletrykket er over 2000 mm, men når det gjelder energiske og lekelysnte barn som elsker å være ute anbefaler vi at du satser på yttertøy med en vannsøyle på minst 10 000 mm. Slik kan du være sikker på at den lille er like varm og tørr på slutten av en heftig barnehagedag som da du leverte hen på morgenen!
    TIPS! Se etter teipede/sveisede sømmer, for å være sikker på at yttertøyet er HELT vanntett. 
     

    Plaggets pusteevne er viktig


    Når barnet springer rundt og leker er det viktig at yttertøyet ikke bare er vanntett, men at det også slipper ut fuktighet, ellers blir det fort klamt og kaldt for den lille. Et plaggs pustekapasitet er ofte en komplisert måleskala og et uttrykk for hvor raskt vanndamp trenger igjennom materialet på 24 timer. Jo høyere tallet er, desto bedre en pustekapasiteten. Dampen måles i gram og derfor er enheten g/m2/dag. Barn er jo annerledes enn voksne, og det er viktig at pustekapasiteten hverken er for høy eller for lav. Som en tommelfingerregel kan man si at pustekapasiteten bør ligge på 3-5 g/m2/døgn om barnet ditt leker med et høyt aktivitetsnivå. 
     

    Klassisk regntøy


    Vi kjenner alle til det klassiske regntøyet, som med sin gummiaktige overflate står imot envher regnbyge og holder kroppen tørr lenge. Men det er en ulempe her også, som de fleste vet. Vi har nok alle prøvd å leke og løpe i et sett med klassiske oljeklær, og kjent hvor klamt og uggent det blir etter bare en liten stund. Dette skyldes pustekapasiteten, som sjelden er høy for denne typen yttertøy. Men som vern mot korte regnskurer, og i tilfeller hvor man holder et lavt aktivitetsnivå, om man sitter i et sykkelsete eller går en tur i avslappet tempo, for eksempel, er dette helt supre klær. Klassiske regnklær har dessuten den fordelen at det ofte er billige, og så er de tilgjengelie i massevis av flotte og fargerike design som kan lyse opp selv den kjedeligste regnværsdag!
     

    Slik vasker du klassisk regntøy


    Klassisk regntøy kan du ofte bare henge til lufttørking og så tørke av med en fuktig klut, men om det er veldig skittent anbefaler vi at du vasker det i maskin, uten bleke- eller skyllemiddel og med et enzymfritt vaskemiddel. Men aller viktigst her: les vanskeanvisningen før du setter i gang!

     

    Hard shell


    Hard shell er en betegnelse for et vanntett ytterlag uten fôr, og kan innbefatte f.eks. det vi i dagligtale kaller vindjakker, anorakker og skalljakker. En hard shell-jakke eller -bukse er et bedre alternativ til det klassiske regntøyet om man holder et høyt aktivitetsnivå, blant annet på grunn av materialets gode pustekapasitet, som gjør at barnet kan leke utendørs i timevis utan å bli hverken svett eller kald. 
     

    Membraner & coating


    Kort sagt er det to måter å lage vanntette materialer på. Den første er coating, hvor man nærmeset laminerer stoffet, noe som gir en god pustekapasitet. En teltduk er et fint referansepunkt her. Yttertøy med coating er ofte billigere, men har den ulempen at vanntettheten svekkes over tid. Dette gjør coating-klær gunstige til små barn som vokser fort ut av plagget, men ugunstig for den som ønsker å bruke samme jakke i mange sesonger.

    Den andre måten innebærer membraner. Her brukes det et ekstra lag med stoff som legger seg mellom det innerste og det ytterste laget. Mange kjenner nok dette bedre som Gore-Tex, som er en patentert membran med vannsøyle på hele 28 000 mm, men det finnes også andre membraner, f.eks ReimaTec®, som gjør akkurat det samme. Den største fordelen med vanntett yttertøy med membran er at der er enormt slitesterkt og tåler mange vask uten at vanntettheten svekkes. Ulempen er imidlertid prisen. Membranklær er som oftest dyrere.

  • Plusminus_knapp.png

    Fordeler


    • Vanntett
    • Beholder pustekapasiteten (membran)
    • God bevegelighet
     

    Ulemper


    • Vanntettheten svekkes etter hver vask (coating)
    • Pris