Fra babybilstol til beltestol

Barnets sikkerhet er alltid av høyeste prioritet, og ikke minst når man er ute og kjører bil. Men hvilken bilstol skal barnet ha, og når er det på tide å bytte fra én modell til en annen? Dagens innlegg handler om reisen fra babybilstol til beltestol.

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn har en annen kroppsbygning enn oss voksne, og trenger derfor tilpasset beskyttelse i bilen, enten i form av en babybilstol, bilstol, beltestol eller beltepute. Det er imidlertid ikke så lett å vite hvilken type bilstol barnet skal ha, og det er heller ikke så lett å velge både modell og merke. Derfor går vi i dag gjennom bilstolene barnet møter gjennom oppveksten og når det er på tide å bytte bilstol.

En av de ledende bilstolaktørene på markedet, er Britax Römer. De har levert sikkerhetsprodukter til barnefamilier siden 70-tallet og kan virkelig stoles på, når det gjelder å kombinere den nyeste teknikken med best mulige komfort og brukervennlighet. Det er ingen tilfeldighet at Britax gang på gang kåres til best-i-test i et flertall av ulike undersøkelser. Trykk her for å komme til hele Britax’ sortiment. Nedenfor tipser vi også om noen favorittbilstoler fra Britax.

Hvilken type bilstol barnet skal ha, avhenger først og fremst av barnets lengde og vekt. Når barnets hode, eller den øverste delen av barnets øre, er på linje med bilstolen høyeste punkt, er stolen for liten og bør byttes til en større modell. Det samme gjelder når stolens anbefalte vektgrense er passert. Barnet bruker i hovedsak tre ulike bilstolmodeller under oppveksten, fra barnet er nyfødt og opptil en alder av 10-12 år.


Babybilstol

Den første tiden, skal barnet kjøre i en spedbarnstilpasset bilstol, som kalles for babybilstol. Babybilstolen brukes fra barnet er nyfødt og opptil ca. femten måneders alder, pluss eller minus et par måneder, avhengig av barnets lengde og vekt. Babybilstolen skal alltid monteres bakovervendt i bilens fram- eller baksete, og monteres enten med bilens trepunktsbelte, en baseplate eller ISOfix. Det er beltet i bilstolen som holder barnet på plass. Beltene skal ligge tett inntil kroppen og være stramme. Hvis du opplever at beltet sklir av skulderen, kan en beltesamler være til god hjelp.

Hos enkelte forsikringsselskaper og bilutleieforhandlere, er det mulig å leie en babybilstol den første tiden.

  • Babybilstoler monteres bakovervendt
  • Brukes fra barnet er 0-15 måneder
  • Anbefalt vektgrense er som regel 0-13 kg

På bildet ser du en babybilstol fra Britax. Klikk her for å komme til alle deres babybilstoler.

Britax_babyskydd_blue_780X500.jpgBritax Baby-Safe Babybilstol, Moonlight Blue


Bilstol

Når barnet har vokst ut av babybilstolen, kan sitte oppreist uten støtte eller har nådd stolens grenser for høyde og vekt, er det på tide å bytte til en bilstol. Bilstolen monteres i bilens fram- eller baksete ved hjelp av bilbeltet eller ISOfix, og holder barnet på plass med stolens internbelte. Det finnes både bakovervendte og vendbare bilstolmodeller å velge mellom. Vi anbefaler imidlertid å følge blant annet Trygg Trafikk og Britax’ anbefaling, om at barnet sikres bakovervendt fram til en alder av 4-6 år, ettersom både kollisjonstester og reelle ulykker viser at sikring i en bakovervendt bilstol er det tryggeste.

  • Barnet kjører sikrest i en bakovervendt bilstol
  • Brukes fra barnet er ca. 9 måneder - 5 år
  • Anbefalt vektgrense er som regel 9-25 kg

På bildet ser du to varianter av Britax’ bilstoler.

Britax_maxway_780X500.jpgBritax Römer MAX-WAY Black Series Bilstol, Storm Grey


Beltestol og beltepute

Ved 4-5 års alderen, har barnet som regel vokst ut av bilstolen, og det er på tide å bytte til en beltestol eller beltepute. Denne typen bilstol trenger ikke monteres, ettersom det er en framovervendt bilstol. Beltestolen hjelper til med å tilpasse bilens trepunktsbelte etter barnets kropp, slik at det plasseres riktig over barnets hofte, lår og skulder. Så sant bilbeltet sitter riktig på plass, er både beltestolen og belteputen like trygge alternativer. Den største forskjellen mellom de to, er beltestolens høye rygg- og nakkestøtte.

  • Trenger ikke monteres, ettersom bilstolen er framovervendt
  • Brukes fra barnet er ca. 4-12 år
  • Forskjellen mellom beltestol og beltepute er beltestolens rygg- og nakkestøtte

På bildet ser du en svært rimelig og sikker beltestol fra Britax.

Britax_adventure_780X500.jpgBritax Adventure Beltestol 2017, Cosmos Black


Avslutningsvis, anbefales det at barnet sikres bakovervendt så lenge som mulig, helt opptil 4-6 års alder. Dette fordi risken for at barnet omkommer i en eventuell kollisjon, reduseres vesentlig i en bakovervendt bilstol. Det er i tillegg viktig å følge bruksanvisningen på den bilstolen du kjøper, og følge den anbefalte grensen for høyde og vekt. Bilstolen må dessuten være godkjent etter ECE R44 eller R129. Dette gjelder alle bilstoler til bruk i Norge. Skulle en ulykke inntreffe, skal både belte og bilstol byttes ut.


_______________________________

Trygg Trafikk (2020, 2. mars). Barn i bil. Hentet fra https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/