Plustestede bilstoler

I dagens innlegg tar vi for oss Plustesten, og hvorfor det er viktig at ditt barns bilstol har gjennomgått den. 

Når du har vært på utkikk etter et barnesete, har du sikker lest at det skal være Europa-godkjent, og E-merket i henhold til ECE-reglementet. Men det finnes ytterligere en merking som kan være avgjørende i valget av bilstol, nemlig den svenske Plustesten. På bildet ovenfor ser du en plusstestet bilstol fra Axkid. Klikk her for å komme til hele Axkids sortiment. 

Hva er Plustesten? 

Plustesten er en kompletterende kollisjonstest som utføres av VTI, den svenske Statens vei- og transportforskningsinstitusjon, på barneseter som er beregnet for det svenske markedet. Plus-merkingen er frivillig, og det er opp til produsenten om barnesetet skal testes. Testen finnes i to versjoner – for bilstoler som har ISOFIX og er godkjent opp til maks 18 kg, og for stoler som har en maksvekt på 25 kg, og som festes med bilens vanlige sikkerhetsbelte. 

Hvorfor er Plus-sertifisering nødvendig?

En Plus-testet bilstol garanterer at barnet ditt får optimal beskyttelse mot livstruende nakkeskader i en frontkollisjon. Den vanlige sertifiseringen av bilstoler oppfyller alle krav for at stolen skal kunne selges, men en Plus-testet bilstol gir barnet ditt ekstra sikkerhet. 

Plustesten er dessuten svært krevende, og dessverre blir mange barneseter ødelagt etter en gjennomført test, f.eks. framovervendte barneseter. I vanlige tester tar man for seg bakovervendte bilstoler, både i frontkollisjoner og kollisjoner bakfra. Det er noe som ikke gjøres på framovervendte bilstoler, som kun testes forfra, noe som betyr at  mange modeller ikke har en sjanse til å kunne godkjennes i Plustesten.  

Tre faktorer som gjør Plustesten så hard: 

1.    Det brukes høyere hastighet enn i de europeiske testene for sertifisering i henhold til ECE R44 og UN-ECE R129, også kalt ”i-Size”.
2.    Kortere bremseavstand, som undersøker hvordan kreftene påvirker barnesetet. Jo kortere bremsestrekning, desto mer voldsomme blir kreftene. 
3.    Kreftene i kollisjonsdukkens nakke måles med sensorer. Dette klarer ikke framovervendte bilstoler, siden nakkekreftene blir for høye. 
 
Hos oss finner du et stort utvalg av Plus-testede bilstoler, blant annet fra varemerket Axkid. De produserer bilstoler som er utviklet ut fra den svenske, verdensledende barnesikkerhetsfilosofien. Axkid har alltid ditt barns sikkerhet som sin første prioritet, og per i dag er tre av deres modeller Plus-testet, og kan kjøpes hos Jollyroom. Modellene er Axkid Minikid, Axkid Move og Axkid Rekid ISOFIX.
 

Axkid_780X500.jpgAxkid Move

Sjekk også ut vårt innlegg om bilstoler. Her kan du lese inngående om hvilke regler og anbefalinger som gjelder.  

______________________________________
www.axkid.com/sv/safety/det-svenska-plustestet-framatvant-vs-bakatvant/