Lovverk og anbefalinger ved bruk av bilstol

Er du på jakt etter en bilstol, men syns det er vanskelig å vite hva som gjelder av all informasjonen som finnes? Hva står egentlig i loven, og hva er bare anbefalinger? I dagens innlegg gjør vi rede for hva som står skrevet i lovverket, og hva som anbefales, ved bruk av bilstol.

At barna våre kan bli med på biltur med høyest mulig sikkerhet, er selvfølgelig veldig viktig. For å minimere antall ulykker, finnes det derfor egne lover om bilsikkerhet, som vi alle må følge. I tillegg til lovene, finnes det også et drøss av anbefalinger om sikring av barn i bil. Anbefalingene er imidlertid ikke lovpålagte regler, slik som lovene er, men generelle tips og råd. Så, hva står egentlig i loven, og hva sier anbefalingene?


Dette sier lovverket:

  • Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er lavere enn 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr, som er riktig i forhold til barnets høyde og vekt.
  • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr, dersom slik utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette, skal både barn og voksne sikres med bilbelte.
  • Barn skal ikke kjøres i bakovervendt bilstol i forseter med airbag, med mindre kollisjonsputen er deaktivert.
  • Barn under 3 år skal ikke kjøres i biler som mangler bilbelte (veteranbiler). Barn over 3 år skal ikke kjøres i bilens forsete, i biler som mangler bilbelte.
  • Barnesikringsutstyret må monteres i henhold til bruksanvisningen, og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.

 

Dette er anbefalinger:

  • De aller yngste barna bør alltid begynne med å kjøre i en babybilstol. Når de siden kan sitte oppreist på egen hånd, er det på tide å bytte til en bakovervendt bilstol.
  • Du bør alltid velge en bakovervendt bilstol! En feil mange foreldre dessverre gjør, er å snu barnet for tidlig. Det sikreste alternativet for barn, er å kjøre bakovervendt så lenge som mulig, gjerne opptil 6 års alder. Hvordan barnet sitter ved en eventuell kollisjon, kan være livsavgjørende.
  • Det kan være en fordel å plassere barnet ditt i bilens framsete, hvis airbagen er deaktivert. Framsetet kan nemlig gi større beinplass enn i baksetet, noe som gjør at barnet kan kjøre bakovervendt lenger.
  • Barnet har vokst ut av bilstolen, når barnets ører stikker over bilstolkanten, eller når barnet har passert stolens anbefalte vektgrense. Beltemonterte bilstoler kan brukes fram til barnet veier 25 kg.
  • Når barnet har vokst ut av bilstolen, er det på tide å bytte over til en beltestol, og deretter en beltepute.

 

Maxi-Cosi

Maxi-Cosi er et klassisk og populært bilstolmerke, som gir førsteklasses beskyttelse, både til de aller minste og de litt eldre barna. Merket tilbyr pålitelige bilstoler i mange forskjellige modeller, med både babybilstoler, bilstoler og beltestoler. Modellene er alltid godkjent i henhold til de seneste sikkerhetsnormene, og også en tiltalende design. Maxi-Cosi anbefaler at barn kjører bakovervendt, så lenge som mulig.

På bildene nedenfor ser du to av Maxi-Cosis prisbelønte bilstoler – beltestolen Maxi-Cosi RodiFix AirProtect og babybilstolen Maxi-Cosi CabrioFix. Begge disse bilstolene gir en unik kombinasjon av sikkerhetsegenskaper og komfort, og har opp gjennom årene vunnet flere utmerkelser.

bältesstol-maxi-cosil_780X500.jpgMaxi-Cosi RodiFix AirProtect Beltestol, Nomad Grey

babyskydd-maxi-cosi_780X500.jpg

Maxi-Cosi CabrioFix Babybilstol, Sparkling Blue

babyskydd_780X500.jpg

____________________________________________________________

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1979-09-21-7

https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/dette-sier-lovverket/

https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/