Hva er GORE-TEX®?

Føler du deg litt forvirret når det kommer til GORE-TEX®, og hva GORE-TEX® egentlig innebærer? Vi er helt enige i at dette kan være litt vanskelig å forstå! I dagens innlegg forklarer vi derfor hva GORE-TEX® er, og hvilke tester som gjennomføres, før barnesko merkes med nettopp GORE-TEX®.


Hva er GORE-TEX®?
GORE-TEX® er et syntetisk, vanntett og pustende tekstilmateriale, som brukes i produksjon av både klær og sko. Hemmeligheten bak GORE-TEX® er en tynn membran, full av mikroskopiske porer, som transporterer bort fukt (vanndamp), samtidig som det hindrer vann i å trenge seg inn gjennom materialet. I produksjonen av sko, sys dette GORE-TEX®-materialet sammen til en sokk, som plasseres i skoen, nærmest foten. På den måten gjør GORE-TEX®-membranen skoene både vanntette og pustende. De flotte sneakersene på bildet ovenfor, Viking Cascade II GTX Sneaker, Black/Grey og Viking Cascade II GTX Sneaker, Magneta/Red, er begge eksempler på sko med en vanntett GORE-TEX®-membran.


Hvordan testes sko med GORE-TEX®?
Alle nye sko testes i et laboratorium. Skoenes funksjon, med tanke på både yttermateriale og innermateriale, inklusive fôr og membran, må være feilfrie i en rekke ulike forhold, før de blir godkjent for videre produksjon. Nedenfor finner du de ulike testene som gjennomføres på vintersko:

1. Gangsimulator
I denne testen plasseres GORE-TEX®-skoene på realistiske fotmodeller, som simulerer opptil hundrevis av trinn i et vannbad. Hvis skoene ikke lever opp til GORE-TEX®-løftet, GUARANTEED TO KEEP YOU DRY®, angis dette av sensorene på fotmodellene.

2. Test av yttermateriale
Alle sko med GORE-TEX® skal være vanntette, noe som innebærer at skoene må oppfylle harde prestasjonskrav på vanntetthet. Dette krevet først og fremst at alle deler av yttermaterialet er vannavstøtende, slik at vann ikke kan transporteres inn fra utsiden, eller over skaftet på skoene. Deretter testes alle deler – alt fra skinnet og skummet, til snøring og sømmer – for å sikre at skoene lever opp til kravene, og fungerer som forventet.

3. Sentrifugeringstest
I sentrifugeringstesten testes skoene innenfra og ut. Hele skoen fylles med vann, og sentrifugeres i høy hastighet (4G trykk). Trykket som oppstår presser vann ut av bittesmå hull, som viser hvor på skoene eventuelle lekkasjer finnes. Hvis testen finner spor av lekkasje, blir ikke skoene godkjent.

4. Komforttest
Avslutningsvis kontrolleres pustekapasiteten for hele konstruksjonen. Dette gjør man fordi alle materialene som brukes i skoene, sammen bidrar til skoenes høye pustekapasitet og klimakomfort. Ved hjelp av denne testen, sikkerstiller man at alle materialer fungerer sammen, og at hele konstruksjonen puster, for best mulige komfort i alle mulige slags aktiviteter.
 

VIKING

viking-känga-svart-goretex_780X500.jpg

Viking Play II GTX Vintersko, Reflective/Black
 

Et av de viktigste innkjøpene for at barna ikke skal fryse, er nettopp skoene. Et par solide vintersko med GORE-TEX®, er derfor en god investering til vinterens eventyr. Når det kommer til valg av sko med GORE-TEX®-membran, er Viking en stor favoritt – både hos oss og blant mange barnefamilier. Vikings vintersko er lekevennlige sko av toppkvalitet, som passer perfekt for aktive barn! Disse skoene er kjent for gode egenskaper, som blant annet:

  • GORE-TEX®-membran, som holder føttene tørre og gir god ventilasjon
  • Formpresset mellomsåle i EVA, for god støtdemping
  • Grov yttersåle, for best mulig grep
  • Forsterkede partier ved tå og hel, for lang holdbarhet uansett vær


I kollasjen nedenfor finner du våre vinterskofavoritter fra Viking, som alle har GORE-TEX®-membran. De to Windchil-modellene til venstre, har dessuten blitt kåret til Best i Test!

Gore-tex.jpg

1. Viking Windchill GTX Vintersko, Black/Charcoal 2. Viking Windchill GTX Vintersko, Magneta/Purple 
3. Viking Tofte GTX Vintersko, Black/Rust 4. Viking Tofte GTX Vintersko, Navy/Petrol

viking-goretex-sko-780X500.jpg

Viking Sagene Mid GTX Sneaker, Dark Pink/Violet

 

Klikk her for å komme til alle Viking-sko med GORE-TEX®-membran.

_______________________________________

Minnaelisa