Hvor sent får jeg fly som gravid?

Nå som sommerferien er i full gang, er det mange som vil ut og reise. Er du gravid og skal reise med fly, er det imidlertid litt flere ting å tenke på før avreise, enn hva det vanligvis er. I dagens innlegg gir vi fem eksempler på ting du bør tenke på, før du reiser med fly som gravid.


Hvor lenge får du fly som gravid?
Hvor lenge du får fly som gravid, varierer mye fra flyselskap til flyselskap. Skal du på ferietur under graviditeten, er det derfor viktig at du i god tid undersøker hvilke regler som gjelder for det flyselskapet du skal reise med. De fleste selskaper tillater imidlertid gravide å fly fram til graviditetsuke 34-36. Av sikkerhetsmessige årsaker, er det som regel ikke tillatt å fly etter dette. Også antall timer du kan fly, varierer noe. Med Norwegian kan du for eksempel fly fram til fire uker før termin uten legeerklæring, og mellom fire og to uker før termin med legeerklæring. Dersom du flyr mellom to og fire uker før termin, kan flyturen ikke være mer enn fire timer lang, og legeerklæringen må være på både norsk og engelsk, dersom du reiser internasjonalt. Hvilke regler som gjelder, kan som nevnt variere fra selskap til selskap, og det er derfor viktig at du undersøker gjeldende reglement for det flyselskapet du skal reise med.

Når er det tryggest å fly som gravid?
Den sikreste tiden å fly som gravid er fra 13.-28. svangerskapsuke, ettersom risikoen for komplikasjoner er lavest i denne perioden. De fleste gravide vil i tillegg ha mindre plager, og kroppsvekten er heller ikke en begrensende faktor på dette tidspunktet.

Skulle du imidlertid trenge helsehjelp i forbindelse med svangerskapet og reisen, er det ekstra viktig for deg som gravid, at du har sjekket hva som dekkes av reiseselskapet ditt – og om du eventuelt trenger en tilleggsforsikring. Uansett, må du alltid huske å ta med deg helsekortet for gravide (svangerskapsjournalen din) og et europeisk helsekort, hvis du reiser utenfor Norden.

Kan det være skadelig for fosteret å fly som gravid?
Ved letting og landing oppstår det en viss trykkforskjell i flyet, noe som oftest merkes ved at man får propper i ørene. Dette er så klart litt ubehagelig, men det finnes ingen forskning som beviser at trykkforskjellen påvirker fosteret på noen måte.

Er det stor fare for å få blodpropp?
Når man sitter nede over en lengre periode, blir gjerne blodsirkulasjonen i bena svakere, og bena kan derfor lett hovne opp. Ettersom det er større fare for å få blodpropp under graviditeten, bør man prøve å bevege på seg mest mulig under flyturen, slik at blodsirkulasjonen blir bedre. Et annet godt tips, er å gå til innkjøp av et par støttestrømper. Støttestrømper forbedrer blodsirkulasjonen med gradert kompresjon, og gjør at du hovner mindre opp i føttene og leggene dine.

Hvordan gjør du reisen så behagelig som mulig?
Å sitte i et flysete, er ikke akkurat det mest komfortable som gravid. Et produkt som imidlertid kan gjøre reisen litt lettere og litt mer komfortabel, er en myk ammepute. Ammeputen kan brukes som støtte for magen, nakken og skuldrene, og fungerer selvfølgelig utmerket som en vanlig pute også. Du finner et stort utvalg av ammeputer på hjemmesiden vår. En av våre favoritter, er blant annet ammeputen fra bbhugme. Puten er utviklet av kiropraktorer, som har fokusert på å bruke naturlige, myke og miljøvennlige materialer, som enkelt former seg etter kroppen. Til denne gravid- og ammeputen følger det dessuten med en tilhørende veske, slik at du enkelt kan ta med puten på reisen, uten problem.

Det kan også være en god idé å fortelle flyselskapet at du er gravid, hvis det ikke allerede er helt åpenbart. Vet flypersonalet om graviditeten, har de mulighet til å hjelpe deg så godt de kan, uansett hva du måtte trenge.
 

__________________________________

@alltagsgewusel

https://www.europeiske.no/privat/reisetips/hvor-lenge-kan-du-fly-nar-du-er-gravid

https://altformamma.no/artikler/472/article/item/null/fly-n%C3%A5r-du-er-gravid-10-ting-du-m%C3%A5-vite

https://www.lommelegen.no/graviditet-og-f%C3%B8dsel/graviditet/artikkel/flyreise-og-graviditet/68999457

https://www.libero.no/barnet-ditt/artikler/gravid/fly-og-reise-nar-du-er-gravid/