Har du riktig sykkel til barnet ditt?

Sykkelsesongen er over oss, og i dagens innlegg tipser vi om ting som kan være bra å tenke på når man skal kjøpe barnesykkel. I tillegg tipser vi om noen sykler vi synes er ekstra fine!

En størrelsesguide med hvilken hjulstørrelse du bør kjøpe, basert på ditt barns lengde eller alder, finner du Her!

«En sykkel til å vokse med»
Det kan nok være fristende å kjøpe en sykkel barnet ditt kan bruke en sesong ekstra, men det er ikke å anbefale. En for stor sykkel innebærer en sikkerhetsrisiko, siden barnets koordinasjon og balanse ikke er fullt utviklet ennå. Ved å kjøpe en for stor sykkel kan du dessuten skremme barnet ditt fra å sykle, siden hen vil oppleve at hen ikke har full kontroll.

Størrelsen på en barnesykkel er kort sagt veldig viktig! Jo yngre barnet er, desto viktigere er det at sykkelen er i korrekt størrelse.

Styret
Det er viktig at barnet til enhver tid kan nå håndtaket med begge hendene, også når hen skal svinge. Barnet skal kunne vri styret 45 grader uten å måtte slippe med noen av hendene. Når styret vris 90 grader, skal det peke mot setet og barnets bein, ikke mot ansiktet eller magen. 

Setet
Barnet skal alltid nå ned til bakken med begge føttene samtidig når hen sitter på sykkelsetet. I det minste skal hen kunne stå på tå med begge føttene samtidig. For større barn, holder det at man når til bakken med ett bein. 

Av- og påstigning
Barnet skal kunne gå av og på sykkelen selv, samt starte og stoppe på egen hånd. 

Å bytte sykkel
Et barn som vokser, trenger ny sykkel i ny og ne. Samtidig er det slik at et barn lett kan bli veldig glad i sykkelen sin, og da kan det bli en liten utfordring å bytte til en større. Og for all del, det er ikke farlig å sykle på en sykkel som er litt for liten, men det hemmer barnets bevegelighet og manøvreringsevne, og kan gjøre det problematisk når man skal svinge, tråkke og bremse. Sykkelen har også en grense for hvor mye barnet kan veie før den blir usikker å bruke. 

I hvilken alder kan barna begynne å sykle?
Mange barn begynner å sykle på balansesykler og trehjulssykler når de er 1,5 år, men hva med en ordentlig barnesykkel?

Noen forskere mener at barn egentlig ikke er klare for en ordentlig sykkel før de er 5-6 år gamle, siden det først er da de har utviklet en tilstrekkelig balanse og koordinasjonsevne. Mange velger likevel å gjøre overgangen til en barnesykkel mye tidligere enn det, noe som er mulig på grunn av støttehjul, foreldrehåndtak og annet tilbehør. 

Et alternativ er å bruke løpesykkel frem til barnet er rundt 6 år. Deretter er barna garantert klare for overgangen til vanlig sykkel uten hjelp. 

Ting å tenke på for de minste barnas sykkel
Riktig seteposisjon
Korrekt høyde for sykkelsetet er når kroppen lenes litt framover. 

Velg en «damemodell»
Det skal være lett for barna å komme seg på og av sykkelen. Derfor kan det være fint å velge en «damemodell» med en ramme som gir god plass til beina. En annen god grunn til å velge denne rammetypen, er den minskede faren for å skade seg om man bremser opp brått, eller i verste fall kolliderer. 

Stabilitet
Siden barn har dårligere balanse enn voksne, kan det også være smart å velge en sykkel med lang avstand mellom hjulene, og dermed få bedre stabilitet. Det er også fint om sykkelen har brede dekk. Da blir balansen bedre, og man ruller ikke like fort som med smale dekk. 

Styre og framgaffel
Et langt og rett styre gir best styring, og en noe bakoverlent framgaffel gir den beste kontrollen. 

Kjedekasse
For små barn bør man velge en sykkel med lukket kjedekasse, så klærne ikke blir sittende fast i kjedet. 

pinepeak_780X500.jpg

Pinepeak barnesykkel

@biskopsdotter- Nordbjörn_pinepeak närbild.jpgHer finner du alle sykler fra Pinepeak

cyklar.jpg1. Pinepeak Sykkel, Hvit/Blå 2. Pinepeak Barnesykkel, White 3. Pinepeak Trehjulssykkel 
4. Marvel Avengers Sykkel 5. Pinepeak Barnesykkel, Pink

For å oppsummere, er den viktigste retningslinjen at man velger en sykkel som passer barnet her og nå. 


________________________________________________
Projektvasastan
pappa_franz
biskopsdotter