5 Oppskrifter på hjemmelaget barnemat!

Raskt, billig og godt – Å lage barnematen selv trenger ikke være vanskelig, se bare på 5 tips under!

Når deres barn er 4 måneder er det greit å begynne å gi små smaksporsjoner for å venne dem til nye smaker og konsistenser. Når de er 6 måneder trenger de derimot mer energi og næring og derfor holder det ikke lengre med bare melk/erstatning, men man trenger å introdusere ny mat. I våre oppskrifter har vi utgått fra 6 måneders alder og oppover.

 

Vegetarisk – Banan og avokadomos (6-8 måneder)

Du trenger:

2 avokado

1 banan

Slik gjør du:

1. Ta kjernen ut av avokadoene og legg dem i en skål.

2. Mos ned en halv banan med avokadoene.

3. Mos det litt lett eller mix med stavmikser avhengig av barnets alder og tykkelse.

 

Vegetarisk – Gryte med røde linser (8-12 måneder)

Du trenger:

1 dl røde linser

1 gulrot

1 dl broccoli

1 dl vann

2 ss tomatpuré

2 ts basilikum

1 krm svart pepper

50 gram smør (saltfritt)

Slik gjør du:

1. Skrell og skjær gulrot og broccoli i småbiter.

2. Kok opp vann i en kasserolle og legg i gulrøtter, løk, broccoli og linser. La det putre på svak varme under lokk i cirka 15 minutter.

3. Hell gjenværende vann i en skål og blant de kokte varene.

4. Tilsett litt kokt vann om mosen er for hard.

5. Tilsett tomatpuré, hakkede basilikumblader og pepper.

6. Bland alt igjen og bland i smøret. Bon appetitt!

 

Fisk – Laks, dill og potet (8-12 måneder)

Du trenger:

2 ss fersk eller røkt laks (røkt laks for mer smak)

1 ts dill

2 poteter

1 gulrot

1,5 dl vann

3 ss fløte

Slik gjør du:

1. Skrell og skiv potetene og gulroten med hjelp av baksiden av en ostehøvel.

2. Legg i alle ingredienser (utenom fløten) i en kasserolle og kok med lokk til gulroten har blitt myk.

3. Hell på fløten og blant sammen allting med en stavmikser.

 

Kylling, ris og grønnsaker (8-12 måneder)

Du trenger:

1,5 dl hakkede tomater

70 g kylling (kyllingkjøttdeig eller hakket)

0,75 dl pastinakk

0,5 dl langkornet ris

1 gul løk

1 gulrot

1 ss rapsolje

1 ts maismel/hvetemel

1 ts basilikum

1 klype rosmarin

Slik gjør du:

1. Skrell og finhakk gulroten, gulløken og pastinakken og kok i fem minutter.

2. Kok risen i en separat kasserolle.

3. Rør ned kyllingen og hakkede tomater. Krydre med basilikum og rosmarin og la det putre i cirka 15 minutter.

4. Rør ned maismel/hvetemel i ¼ dl vann og tilsett i kyllinggryten under omrøring, la det koke opp igjen.

5. Tilsett rapsoljen.

6. Miks i foodprosessor for å få en god konsistens.

7. Server ris og gryte sammen.

 

Kjøtt og rotfruktsgryte (8-12 måneder)

Du trenger:

100 gram kjøtt

1 gulrot

0,5 stk pastinakk

1 ss olje

3 cm purreløk

3 poteter

1 stk laurbærblad

Slik gjør du:

1. Kok opp kjøttet i en kasserolle med vann. Kok cirka 20 min eller til kjøttet har blitt ferdig.

2. Tilsett gulrot, potet, pastinakk, purreløk og laurbærblad. La det koke til alt er mykt.

3. Hell ut vannet som er til overs men spar det til senere.

4. Ta bort laurbærbladet og miks sammen alle ingredienser.

5. Tilsett olje og litt av det oppsparte kokevannet om gryten blir litt for hard. Så er det klart!

 

Noe å tenke på!

Bruk ulike skjærebrett til de ulike ingrediensene – et skjærebrett til frukt og grønnsaker og ett til kjøtt. På slik måte forminsker man risikoen for spredning av bakterier.

_________________________________

Tasteline

Thespruce

Pampers