Slik velger du riktig vinterdress til barnet ditt!

Det går mot kaldere tider og da gjelder det å kle seg varmere! Vi vil jo at ungene våre skal kunne leke og herje utendørs uansett vær. Heldigvis bugner da også dagens marked av vinterdresser i alle varianter, med forskjellige gode funksjonsmaterialer, vannsøyler, sertifiseringer og så videre. Men hva betyr det egentlig, alt sammen? I dagens Trends-innlegg deler vi noen tips, detaljer og retningslinjer det kan være verdt å tenke på når dere skal kjøpe vinterdress.

5 detaljer det kan være lurt å se etter på en vinterdress til barnet ditt.

Tøystrikk
En vinterdress med solid og bred tøystrikk i håndleddene og anklene er alltid bra å ha på vinteren. En god tøystrikk i håndleddene holder vottene på plass, mens ankelstrikken gjør at dressen ikke glir ned over skoene så man tråkker på den. Ikke minst sørger tøystrikk for at snø ikke kommer inn i dressen.

Glidelås og knapper
Glidelåsen ved halsen skal være beskyttet/dekket av mykt tøy så den ikke gnager mot kroppen, spesielt halsen. Øvrige knapper og metalldetaljer skal heller ikke ligge mot huden, siden dette kan gi små forfrysningsskader når det er veldig kaldt ute. 

Isolering
Små barn som sitter mye og/eller har bleie blir lett kalde i setepartiet. En vinterdress med ekstra isolering i baken er da tingen å satse på. 

Pustekapasitet
Såkalte funksjonsplagg er yttertøy som både er vanntette og utstyrte med gode ventilasjonsegenskaper. Et funksjonsplagg slipper ut dampen kroppen avgir istedenfor at den blir liggende som fuktighet på innsiden av plagget. Hvor mye et plagg "puster" måles i g/m2/dag og bør være "passe" siden en for høy pustekapasitet for plagget gjør det vanskelig for barnet å beholde varmen. Har dere kjempeaktive barn anbefaler vi klær med 5000 g/m2/dag. 

Passform
En god passform påvirker hvor mye varme en vinterdress kan tiby. En romslig dress uten ettersittende strikk i midjen gir barnet ditt en jevnere temperatur og er slik ekstra gunstig for de minste barna, som naturlig nok ikke springer så mye, men isteden sitter stille. De litt større barna som springer og herjer mer kan gjerne ha en rettere passform som lar dem bevege seg friere.

trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

Vinterdresser til ulike aldre

1. De aller minste barna
For de aller minste barna våre, som tross alt sitter mest i vognen når de er ute, er det fint med en dress som er myk, føyelig og lett å åpne (gjerne med doble glidelåser). En god fleecedress i kombinasjon med en ditto vognpose er perfekt for den aller minste når dere skal ut på trilletur!

2. De mellomste barna
Til de nysgjerrige barna som verken er små eller store er såkalte ballongmodeller gunstige. Disse barna har ofte begynt å gå, men det er gjerne slik at de fortsatt sitter og krabber en del, så det beste her er altså en vinterdress som kan varme den lille under alle disse aktivitetstypene. Og som sagt, litt ekstra isolering med en litt høyere vannsøyle i setepartiet er også noe man bør se etter på disse dressene. 

3. De store barna
For disse barna er det gjerne energi, fart og spenning som gjelder! Favorittaktiviteter er klatring, heftige turer i sklia og springing og rampestreker generelt. For å unngå en utslitt vinterdress allerede etter den første uken gjelder det med andre ord å satse på en slitesterk dress, uten for mye påsydde detaljer og lignende. Vi anbefaler at dere velger en dress som holder minst 50 000 AR (mer om AR senere).

trends_mall_i-bloggengrupp_780X500.jpg

1. Reima Alku 2. Reima Gotland 3. Reima Stavanger

Ordforklaringer

Vannsøyle
Jo høyere vannsøyle et plagg har, desto mer vanntett er det. Man gjennomfører tester hvor man måler hvor stort vanntrykk et tøy tåler før det slipper igjennom vann.  I testen spennes tøyet fast under et rør, som fylles med vann. I det øyeblikket vannet begynner å renne gjennom tøyet, måles høyden på vannstanden i røret. Dette er vannsøylen, og den måles og angis i millimeter. Et plagg må ha en vannsøyle på minst 5000 mm får å kunne kalles vanntett. 

Slite- og rivestyrke
For å komme frem til hvilken slitestyrke et plagg har foretar man en såkalt slitetest. Plagget legges da i en slitestyrkemaskin og «gnis». Et plagg regnes som et kvalitetsplagg når det tåler minst 30 000 runder (AR). 

Oeko-Tex
Dette er en miljømerking som garanterer at tekstilet er produsert på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Holder klærne en Oeko-Tex standard kan de brukes direkte mot kroppen uten at du må vaske dem først.

PVC
Av og til kan man kjenne en svak plastlukt fra ytterklærne sine. Dette kan være PVC. PVC er et plastmateriale som ikke kan resirkuleres.

FC
Dette er en forkortelse for fluorkarboner. Dette brukes ofte i impregnering av yttertøy. 

For å oppsummere: En vinterdress bør være varm, vanntett, kunne tilby god bevegelighet, ha tøystrikker i håndledd og ankler samt ha en god pustekapasitet. Husk også at det kan være fint å kjøpe en vinterdress som er stor nok til at man kan ha et ekstra lag klær under. Dette er jo dessuten gunstig med tanke på brukstiden – for barna, de vokser jo så det knaker!

Lykke til! Klem 😊