Derfor elsker barna våre kosedyr!

Mange småbarn har en kosefavoritt der hjemme – altså bortsett fra mamma eller pappa! Det kan være en kosebamse, en sutteklut eller et annet kosedyr som bare må være med overalt, det være seg i sengen, på barnehagen eller ferieturen! Hvorfor er det slik?

Kosedyrene mange av de små knytter spesielt an til pleier man å kalle overgangsobjekter, dette fordi barnet kan føle en slags trygghet som kan sammenlignes med den fysiske nærheten til en forelder. Når barna er som minst lever de jo hele tiden veldig nær foreldrene, og når denne nærheten langsomt blir mindre intens kan det føles litt ensomt og skummelt for den lille. Kosedyret blir altså som en mental link til foreldrene!

De aller minste barna er ikke følelsemessig modne nok til å kunne tenke seg til trøst, de trenger ofte et konkret objekt å trøste seg med. Objektet kan egentlig være hva som helst – det er opp til den enkelte småtassen å avgjøre hva eller hvem som skal få den spesielle plassen i hjertet. I dette tilfellet er det altså ikke tryllestaven som velger trollmannen, men tvert om! Det vanligste er dog allikevel at overgangsobjektet er noe mykt som er deilig å kjenne mot kroppen – f.eks. en fluffy teddybjørn, en kosekanin med myke ører, eller bare en tøybit!

trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

Ofte er småtassene og deres spesielt utvalgte objekt beste venner – og dette venneforholdet har mange kanske sett utspille seg som en slags krangel også. Du har kanskje sett at barnet har blitt sint på kosedyret? Denne sinnen lar barnet føle at hen er med og bestemmer og har kontroll. Akkurat med kosedyret er det jo barna som bestemmer, og derfor er det også barna som bestemmer både avstanden og nærheten til kosedyret. 

Når det er sagt, alle barn er jo forskjellige. De ulike personlighetene og temperamentene påvirker så klart også behovet av nærhet. Behovet av et overgangsobjekt beror ikke bare på en trygg eller en utrygg følelse hos barnet – det varierer ganske enkelt fra barn til barn!

Her kan dere se en hel haug med myke kosekompiser!

Kollage_teddykompaniet_gosedjur.jpg1. Teddy. 2. Jakob. 3. Vera. 4. Jessie. 5. Albert

Når dere kjøper kosedyr til barna deres er det viktig å tenke på at produktet er barnesikkert. Teddykompaniet har et helt  hav av barnesikre kosedyr. Hva dette betyr i praksis er at de er drasikre, at sømmene er testet og at materialene er giftfrie samt ild- og flammesikre. 

Et kosedyr blir alltid en suksess, det være seg om det brukes til kosing eller som en fin innredningsdetalj på barnerommet – eller som gave i en baby shower, dåp, navngivningssermoni eller barnebursdag!

Ha en fortsatt fin dag, dere! Klem!
 

Kilder:

@marrlyn

@pollard.anna

https://www.svd.se/nallen-en-lank-mellan-mamma-och-varlden