Å slutte med smokk

Barn ser smokken som både en trøst og en trygghet. Derfor kan det selvsagt bli en utfordring når barnet ”tvinges” til å gi bort det kjæreste det har. Hva kan man som forelder tenke på når barnet skal slutte med smokk?

Det at barn vil suge på smokken handler om at barnet fødes med en sugerefleks som er nødvendig for at det skal få i seg mat. Kompletterer man sugerefleksen med en smokk, blir den ofte sett på som en trøst, og en trygghet for barnet. For lang tid med smokk kan desverre lede til feil tannstilling, og vanskeligheter med å uttale visse lyder. For å unngå disse problemene er det anbefalt å slutte med smokk før 3-års ålderen.

Vi har laget seks ulike forslag som hjelper til med smokkeslutten. Disse kan dere teste i ro og mak der hjemme. Om det ikke fungerer de første gangene, så fungerer det senere. Så gi ikke opp! Her er det deres fantastiske tålmodighet som gjelder, og det har vel mer enn èn gang blitt testet tidligere? 😉

Første tips er å være ute i god tid. Forbered barnet på at det snart er på tide å slutte med smokk. Bestem sammen med barnet en dag der det er på tide å slutte, og tell ned dagene sammen.

Noe som ofte fungerer på små barn er at de får kjenne seg litt eldre og større. Test med å gi bort smokkene til et kosedyr som trenger trøst. Når det er gjort, kan dere skrive en lapp til barnet der kosedyret takker for de fine smokkene. 

”Smokkene skal bo i sengen”. Forklar for barnet at smokkene nå skal få bo i sengen. Vær med og inkluder barnet gjennom å spørre hvor i sengen barnet vil at smokkene skal bo. Du kan også la barnet trøste smokkene litt ved å holde dem i hånden og ”hjelpe dem å føle seg trygge”.

Bøker er et supertips! Hjelp barnet i prosessen med en herlig bok– Kanskje det til og med fører til at barnet ønsker å slutte. Boken «Den ulykkelige smokkefeen» er virkelig å anbefale på det sterkeste – selv prøvd av redaksjonen. Forfatter er Lizbeth Osnes 🙏 😄

Selvfølgelig har vi smokketreet, julenissen eller Kaptein Sabeltann som kan få smokkene av barnet. Et overgangsrituale som dette hjelper barnet på å forberede seg, og kobler det å gi smokken vekk til noe det liker som en positiv opplevelse.

Bruk barnehagen som hjelp i prosessen, og informer dem om hva som er i ferd med å skje. Barnehagen hjelper til med tilrettelegging ved å blant annet snakke om det, og å bevisst være positive til at smokken bor hjemme i sengen. 
 

Det kan fortsatt bli endel tårer, spesielt på natten. Det er helt greit, og helt normalt. Forklar og vær med barnet i prosessen, og si at det er helt i orden å være lei seg og savne smokken. Gi barnet tid og trøst. Det betyr mer enn gaver og små oppmuntringer. Til slutt kan både barnet og dere som foreldre kjenne på stoltheten over at det nå er over.❤ 

Tålmodighet er nøkkelen. Masse lykke til, med stor klem fra oss!

ittybittybella.com_-_604ee09f4cdded421c8fa32b0500fe97.jpg

 

Kilde 
https://www.babyverden.no/blogg/jesper-juul-farvel-til-smokken/
https://www.familieverden.no/helse/tenner/10-kjappe-om-tutteslutt/
@mom365.com
@myilluminateblog.com
@ittybittybella.com