• BAMBUS & VISKOSE

  Myke og lette materialer med puste egenskaper til lave priser
  – og så er de lette å vaske!

 • Så smart er viskose


  Viskose er et populært materiale man finner i mange garderober og skap, også blant barneklær. Viskose er et godt valg om du ikke har et stort budsjett å avse til barneklærne, det er nemlig relativt billig, og det faktum at det kan vaskes på høye temperaturer uten spesielle vaskemideler gjør det ideelt for småtasser som liker å leke og ikke er redde for å skitne seg til! 
  Viskose er laget av trefibre og minner mye om bomull siden det føles mykt mot huden og er fleksibelt så barna kan leke fritt og ubesværet. Dette materialet lar dessuten huden puste på samme måte som ull, og det har god absorberingsevne, noe som er perfekt når man er aktiv og svetter. Sist men ikke minst har viskose et flott fall, noe som er grunnen til at man så ofte finner det i fine skjorter og kjoler. 
   

  Før du vasker viskose


  Før du vasker viskoseplaggene dine er det et par ting du bør vite. Som nevnt er en av viskosens fordeler at den kan vaskes på høye temperaturer i vaskemaskinen uten spesielle vaskemidler. Viskose har dog den uheldige egenskapen at det blir svekket i våt tilstand. Derfor må du aldri vri et viskoseplagg, og man kan med fordel velge et kort vaskeprogram. Mange vil kanskje også nikke gjenkjennende til at viskose krymper etter vask, og det finner først tilbake til sin opprinnelige størrelse når du har strøket det med et dampstrykejern.

   

  Bambus – neste generasjon av viskose


  Under viskose har vi det helt spesielle bamus-viskose. Selv om bamusklær er forholdsvis nytt her hjemme er det slett ingen nyhet i Asia, hvor materialet har blitt brukt i århundrer på grunn av dets mange gode egenskaper.
   

  Et godt alternativ til ull


  Bambus kan ses som neste generasjon av viskose, dette siden det har mange av de samme egenskapene men føles mykere. Om du er på utkikk etter et godt alternativ til ull kan du med fordel satse på bambus. Akkurat som ull er bambus nemlig både svetteabsorberende og har god pustekapasitet, noe som jo er den perfekte oppskriften på klær som skal brukes som innerste lag. Derfor vil du raskt legge merke til at bambus ofte brukes i lange underbukser, undertøy, sokker og andre plagg som ikke skal klistre seg til kroppen når man svetter.
  Bambus er dessuten temperaturregulerende som ull. Det vil si at det både kan avkjøle og varme kroppen etter behov. Og ikke nok med det: Bambus er også allergivennlig og perfekt for barn og babyer med sart hud. 
   

  Slik vasker du bambusklær


  Bambus er antibakterielt fra naturens side, noe som betyr at du ikke trenger å vaske det så ofte. Det er nok å henge plagget til lufting etter bruk. Når det allikevel er på tide med en vask bør man være litt ekstra påpasselig og sørge for at plagget blir vasket i kaldt vann og på et skånsomt vaskeprogram hver gang. Dette for å bevare tøyets form og egenskaper. 
  I tillegg må man være oppmerksom på at stoffet sjelden tåler stryking på høy varme – noe det da heller ikke er behov for, siden bambusviskose ikke blir like krøllete som vanlig viskose.

 • Plusminus_knapp.png

  Fordeler


  • Tåler høye temperaturer
  • God absorberingsevne
  • Billig
  • Skaper ikke statisk elektrisitet

   

  Ulemper


  • Blir krøllete
  • Svekkes i våt tilstand
  • Krymper
  • Lav varmeisolering