• ULL

  Ull er funksjonelt, praktisk og miljøvennlig – Og så 
  har vi brukt det til klær i over 3000 år. En real klassiker!

 • Ull

  Ull er et klassisk og poulært materiale de fleste av oss har et forhold til, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Ull har en unik evne til å regulere kroppstemperaturen. Den varmer når det er kaldt og ventilerer når det er varmt. Ullplagg er med andre ord ypperlige når man veksler mellom aktivitet og hvile, og mellom utendørs- og innendørsopphold. 
   

  Forskjellige typer ull i klesproduksjonen

  Det vanligste i tekstilproduksjonen er naturligvis ull fra sau. Det kan være både den grovere ullen fra voksne sauer og den myke lammeullen fra den første klippingen. Og ikke minst har vi den fine ullen fra merinosauen. I tillegg til har vi også andre dyr som kan gi ull som er gunstig til klesplagg, f.eks lama, alpakka og kashmirgeit. 
   

  Den spesielle merinoullen

  Merionull er usedvanlig gunstig til klesproduksjon. Undertøy, sokker, luer og andre typer klær du bærer direkte mot huden blir som aller best når de er laget med denne typen ull, dette på grunn av at den ikke klør. Når det er sagt fungerer merinoullen også ypperlig i mellomplagg og som isolerende materiale. Nettopp derfor har da også merionull blitt et vanlig innslag i frilutslivssegmentet. 
   

  Ullens unike egenskaper

  Ullens tynne fibre og tette krusning skaper massevis av mikroskopiske luftlummer i tøyet. I disse lommene lagres kroppsvarmen du avgir. Samtidig hindrer ullens krusninger at varmen ledes bort fra huden. Når du har på deg et ullplagg har du med andre ord på deg et isolerende og varmende luftlag.
  Når du svetter i et ullplagg transporteres en del fuktighet ut og gjenom fibrene, men en del blir også værende i tøyet. Men til forskjell fra f.eks bomull kan ull absorbere væske opp til cirka tretti preosent av sin egen tørrvekt uten at du vil oppleve plagget som vått. Dette er en unik og meget gunstig egenskap som gjør ull til et perfekt materiale når du veksler mellom aktivitet og hvile/innendørs og utendørs.
   

  Å vaske ull

  Ull inneholder kreatin som bryter ned baktierene som skaper dårlig lukt. Ullens vannavstøtende egenskaper bidrar også til at bakterier ikke utvikler seg, og om et ullplagg tross alt har begynt å lukte vil det holde å ganske enkelt lufte plagget en stund. Ull må vaskes skånsomt – på lav temperatur og med et egnet (mildt) vaskemiddel. Dette er på grunn av ullens naturlige fettinnhold, som spiller en sentral rolle i materialets gunstige egenskaper. Med et vanlig vaskemiddel løses fettet opp, og påvirker altså ullen negativt. Nå for tiden kan mange ullplagg vaskes i maskin, men det er viktig hele tiden å følge vaskeanvisningene nøyaktig. 

  OBS! Vasker du får hånd må du sørge for å ikke la plagget ligge for lenge i vannet. Når du er ferdig klemmer du ut vannet med et håndkle og lar plagget tørke liggende flatt. Du må ikke vri vannet ut av et ullplagg. Dette skader ullfibrene.
   

  Ullens krusninger og mikroner

  Når det gjelder ullfiber er det to måleenheter som er viktige. Den første er hvor fin/tynn ullfiberet er. Grovheten (les: diameteren) angis i mikrometer – eller mikroner, som det også kalles. Hvor et hårstrå fra et menneske måler cirka 60 mikroner, ligger fin ull på mellom 17 og 23. Den andre tingen man ser på er hvor mange krusninger per centimeter ullen har. Her er merionullen med sine 40 krusninger overlegent andre ullfibere.
   

  Ull fra et miljømessig perspektiv

  Ull er en fornybar ressurs i og med at sauene jo kan klippes gang på gang – faktisk flere ganger i året. Om den ikke er blandet med syntetfibre er ullen dessuten biologisk nedbrytbar samt resirkulerbar. Flere og flere aktører på markedet utvikler løsninger for å kunne ta i bruk alt overskuddsmateriale fra produksjonen samt gamle og forkastede ullklær.

 • Plusminus_knapp.png

  Fordeler


  • Et allsidig materiale, ventilerer og varmer om hverandre
  • Gunstige vannavstøtende egenskaper
  • Fornybar, resirkulerbar og nedbrytar ressurs i ren form
  • Gunstige med tanke på lukt
  • Forholdsvis enkelt å vaske, ofte holder det med lufting
  • Naturlig flammehemmende

  Ulemper


  • Pris
  • Animalsk
  • Noen ulltyper kan klø mot huden