• Syntetisk tøy

  Syntetisk tøy dekker alle kunstig fremstilte tekstiler. Her finner du altså
  alt fra fine silkemyke materialer til funksjonelt og praktisk friluftstøy.

 • Om syntetisk materiale


  Ved temperaturer rundt null og i skiftende vær, med snø, regn, sludd og så videre, er klær med syntetmaterialer det beste alternativet. De syntetiske fibrene suger til seg lite fuktighet og hindrer den i tillegg fra å trenge gjennom plagget. Syntetiske tekstiler transporterer dessuten fuktighet ut gjennom plagget og holder deg tørr og god. Og om materialet skulle komme til å bli vått holder det varmen bedre enn f.eks dun som har blitt vått. 
   

  Polyester


  Når det gjelder synteiske materialer i klesproduksjonen finnes det massevis av varianter. Hovedmaterialet er dog som oftest polyester, som da viderebehandles på en rekke forskjellige måter for å få spesielle egenskaper. Ikke overraskende er denne utviklingen av ulike funksjonsmaterialer omgitt av et visst hemmelighold. Dette dreier som patenter og til syvende og sist penger, tross alt. For deg som forbruker er dog resultatet et kjempestort utvalg av kvalitetsklær laget av funksjonelle og holdbare materialer med massevis av forskjellige spesialegenskaper. Mange aktører liker å fremheve hvor tynne fibre de produserer. Definisjonen på såkalt «mikrofiber» er f.eks ofte at om man skulle trukket ut et gram med tråd, ville den ha vært minst ni kilometer lang. Andre ting det fokuseres på er å gjøre mikrofibrene så myke og vannavstøtende som mulig. 
   

  Pakking


  Klær og soveposer med syntetfyll kan ikke komprimeres like mye som motsvarighetene med f.eks dunfyll. Polyesterproduktene er dessuten litt tyngre i forhold til hvor mye varme de gir. Når det er sagt pågår det mye forskning også på dette området, så forskjellene blir mindre og mindre. Dessuten får de syntetiske materialene raskere igjen fomren etter å ha vært pakket ned. 
   

  Soveposer med syntetfyll


  Det samme gjelder for soveposer som for jakker, hansker og så videre: Syntet er bra når været varierer og slitestyrke er viktigere enn lav vekt. Tenk på hvilke miljøer og årstider du kommer til å bruke det aktuelle plagget/soveposen.
   

  Vask


  Når du skal vaske klær av syntetmaterialer gjelder det samme som for alle andre klestyper: Følg vaskeanvisningen. Når det er sagt så er syntetmaterialer generelt greie å vaske. Materialer som polyamid, akryl og polyester kan du vaske som finvask i maskin på 40 grader, eventuelt for hånd. Mange vasker også syntetplagg på 60 grader, og det går oftest fint, men man bør være oppmerksom på at disse materialene ikke tåler høy temperatur i tørketrommel. Syntetplagg bør tørkes hengende. 
   

  Polyester og miljø


  Når man kjøper klær i syntetiske materialer er det en del ting man kan tenke på. En er at råvaren i polyester er olje, en ikke-fornybar ressurs. Polyesteret er heller ikke nedbrytbart, og selv om polyesterklær oftere og oftere er laget av resirkulerte PET-flasker finnes det mye «skitten» polyester der ute som oppgis å være produsert med miljøhensyn i mente. Når det er sagt pågår det mye forskning på dette området for nettopp å kunne bruke så mye resirkulert materiale som mulig i de syntetiske plaggene, soveposene osv, og fra de store leverandørene skal man kunne kreve at de har oversikt over underleverandørene sine og at hele produksjonsprosessen er etterprøvbar. Et av problemene man møter i arbeidet mot en fullstendig bruk av resirkulert polyester er for øvrig at andre materialer ofte blandes inn i produksjonen.

 • Plusminus_knapp.png

  Fordeler


  • Allsidige funksjonsplagg i skiftende vær
  • Vannavstøting
  • Gode trenings/aktivitetsklær
  • Slitestyrke
  • Billig

   

  Ulemper


  • Vekt i forhold til hvor mye varme plaggene gir
  • Miljøhensyn
  • Ikke like godt egnet ved lave temperaturer