• SKINN VS. SYNTETSKINN

  Lær, skinn og semsket skinn – Lekre, naturlige og holdbare materialer som er verdt pengene!
  Eller velg den imiterende versjonen, som ofte kan være mer en god nok til aktive barn!

 • Om skinn og syntetskinn


  Skinn og lær er klassiske materialer som har vært i bruk i uendeligheter. I det siste har også kunstskinn og imitert lær begynne å vinne grunn, og det brukes nå til både sko og støvler så vel som i andre typer klær. Nedenfor vil vi gå gjennom både klassisk og syntetisk skinn og ta for oss fordelene og ulempene, så du har all den informasjon du behøver for å kunne gjøre et godt kjøp!
   

  Skinn


  Skinn er et stilig og komfortabelt materiale som ikke bare kan holde i mange år, men også bli stiligere og stiligere med tiden om du bare behandler det med omhu. Du har kanskje en skinnjakke som har fulgt deg halve livet – eller et par supre skinnsko som er like gode på femte året? Da vet du hva vi snakker om! 
   

  Gode egenskaper


  Naturlig nok har skinn mange gode egenskaper som gjør seg utendørs. Det er slitesterkt og holder lenge, vel og merke om man behandler og vedlikeholder det skikkelig. Skinn har også god pustekapasitet, former seg etter foten/kroppen og skaper ikke dårlig lukt så lenge man regngjør og lufter regelmessig. En annen særegen og god ting med skinn er at det endrer farge med årene, og på den måten får særpreg og personlighet.
   

  Forskjellige skinntyper


  Når det gjelder skinn skiller man særlig mellom to typer: lær, som kommer fra større dyr og er i en tykk kvalitet, og skinn, som kommer fra mindre dyr og som er både tynnere og finere. De fleste skinn- og lærvarer som brukes til sko kommer fra kveg, dette siden det er billig og siden det er tykt i kvaliteten, noe som gjør skoene holdbare og slitesterke.

  Skinnets innerside og ytterside har ulike egenskaper og behandles på forskjellige måter for å få spesielle frem spesielle typer overfalte. Når det gjelder sko er det vanligste at man bruker skinnet med yttersiden utvendig eller som semsket skinn.
   

  Skinn krever regelmessig vedlikehold


  Skinnklær krever at du tar vare på og vedlikeholder dem. Spesielt gjelder dette sko. Skinnsko skal f.eks aldri tørkes på et varmeelement eller for nær åpen ild siden dette kan tørke ut materialet eller ødelegge limingen mellom materialdelene. Det beste er å tørke skinnskoene i vanlig romtemperatur, gjerne stappet med avispapir som suger opp fuktighet. I tillegg må skinnet behandles med fett og/eller voks i flere omganger. Fettet/voksen gjør skinnet mykere og «metter» det så det ikke tørker ut og sprekker. Laget som smøres på gjør også materialet mer motstandsdykt mot fuktighet. 
  Når du smører skinnet/læret kan du gjøre det med en myk klut, eventuelt med bare fingere. Smør inn med sirkelbevegelser – og husk for all del å rengjøre skoene før du går i gang samt ta av skolissene. Du kan med fordel smøre inn metallringer/haker også, så ruster de ikke. Når det gjelder nubuck og semsket skinn må det spesialimpregnering til, her må du ikke bruke fett eller voks. Et tips er å behandle skoene på kvelden så læret/skinnet får tid på seg til å bli «mettet» før du bruker dem igjen. Om du spør i en skobutikk vil de kunne svare på hvilke produkter du trenger. 

  Tips! Behandle skoene dine kvelden før du skal bruke dem, så de får tid til å bli skikkelig mettet.

 • Plusminus_knapp.png

  Fordeler


  • Slitestyrke/brukstid
  • Stil og designs
  • Formbart materiale
   

  Ulemper


  • Pris
  • Krever vedlikehold/behandling
  • Mer krevende å rengjøre enn andre materialer
  • Dyrevernshensyn