• DUN

  Naturlig isolering som holder i årevis – både i jakker, vognposer, dyner og puter!

 • Om dun


  Dun er et ypperlig funksjonsmateriale i forhold hvor kulda står på som verst. Gjerne er det snakk om soveposer, vognposer og ikke minst dunjakker. Dunjakkene ble vel i en periode betraktet som noe litt silmessig håpløst fra 80-tallet, men har nå vært tilbake for fullt i lange tider, antagelig takket være at ting som design og bruksområder har blitt utviklet og utvidet en hel del – det er ikke bare den gamle glinsende pølsejakka som gjelder nå!
  Dun holder varmen på en fantastisk måte og er fra naturens side velsignet med en tredimensjonal struktur som sørger for at den raskt får tilbake formen etter å ha vært sammentrykket. Når du kjøper en pute eller en jakke med dun kan du altså være sikker på at spenstigheten og formen vil holde i årevis, vel og merke om plagget behandles med tilbørlig omhu. Heldigvis er det ikke så vanskelig å ta vare på dunproduktene sine som en kanskje skulle kunne tro. Les videre om du vil vite mer om vask og vedlikehold av dun!
   

  Vask og vedlikehold av dun


  Dun er et følsomt materiale som krever litt ekstra omtanke og varsomhet når det skal vaskes. Som med alt annet tøy er det viktig at man leser vanskeanvisningen før man går i gang. Når det er sagt er vår generelle anbefaling at du legger plagget i en vaskepose og vasker det på et skånsomt vaskeprogram – f.eks ullprorgram – med lav sentrifugering. I tillegg er det viktig å huske på at man skal bruke mildt vaskemiddel, uten enzymer og aldri med skyllemiddel. Dette er fordi et vanlig vaskemiddel med enzymer vasker vekk det naturlige fettlaget og dermed også de gode isoleringsegenskapene dunet har. 

  Når du har vasket dunjakken, dunsoveposen eller hva det nå måtte være, anbefaler vi at du tørker det i tørketrommel på lav varme. Da blir plagget nemlig «fluffy» og deilig igjen!

  TIPS! Av og til kan dun og fjær bli klumpete etter vask. For å motvirke dette anbefaler vi at du tørketromler plagget med et par tennisballer, så fyllet fordeler seg og blir liggende jevnt igjen.
   

  Dun vs. fjær


  Når man skal kjøpe en dunjakke, dunsovepose eller en pute med dun i vil man oppdage at produktene inneholder både fjær og dun. Så hva er forskjellen her? 

  Jo, dunet er det som sitter på selve fuglekroppen, under fjærne. Dunene er tredimensjonale, nesten sfæriske i formen, og de er først og fremst isolerende. Dunene sørger altså for varmen. Fjærene på sin side er todimensjonale og avlange og sitter utenpå dunet. I tekstilprodukter er fjærene først og fremst aktuelle i og med deres bøyelighet. Utsatt for press vil de hele tiden forsøke å rette seg ut, og med det gjøre f.eks en pute myk og «spretten». Når det gjelder produkter som dunjakker, soveposer etc. så er disse dog oftest fylt med cirka 95 prosent dun. 
   

  Fill Power


  Når man snakker om dunets «fill power» referer man til et kvalitetsmål som angir hvor «fluffy» og spenstig dunet er. Hva det handler om her er hvor mye luft dunet kan «fange», og med det fylle ut i produktet, for eksempel en dunjakke. Jo større volum, desto mer luft greier dunet å binde til seg, og desto bedre blir isoleringen/varmen i plagget. Mer spesifikt angir «fill power» hvor mye en «ounce» (cirka 28 gram) med dun fyller ut. Forkortelsen for dette er «cuin» (cubic inches per ounce). Man kan si at kvalitetsdun begynner på omtrent 700 cuin, mens det fineste dunet ligger på cirka 900 cuin. 
   

  Hydrofobisk dun


  Hydrofobisk dun er dun som har blitt impregnert med silikon, flurkarboner eller andre kjemikalier. Dette gjør man fordi dunet mister sine varmende egenskaper når det blir fuktig. Man skal dog merke seg at denne impregneringen ikke gjør dunet motstanddyktig mot ubegrensede mengder fuktighet. Prestasjonsevnen i fuktige omgivelser er og blir et av dunets svake punkter. Når det er sagt har dunet tross alt en viss naturlig impregnering. 
   

  Holdbarheten på dunplagg


  Akkurat som med alle andre plagg beror dunplaggenes holdbarhet på hvordan man bruker dem. Allikevel er det slik at dun som regel beholder sine gunstige egenskaper lenger en syntetfyll. Om du behandler den med omhu kan en skikkelig god dunjakke holde varmen i opp mot tjue år. 
   

  Kanaler vs. ruter i dunjakken


  I dunjakkene fordeles dunet i horisontale kanaler eller firkantede lommer for at det skal holde seg på plass. Jo mindre dun jakken inneholder, desto smalere blir kanalene, og i veldig tynne dunjakker legges dunet derfor iblant i lommer, så det spres over hele overkroppen. Hva som er best avhenger altså til en viss grad av hvilken tykkelse jakken har, og selvsagt av ens egen smak og preferanser. Dog skal man huske på at sømmene i jakken slipper kulde inn og varme ut, så jo flere sømmer, desto mindre varmer jakken. Derfor bør du også unngå dunjakker med sømmer over albuen, siden kald luft vil trenge inn hver gang du beveger armen. 
   

  Dun vs. syntetmateriale


  Som sagt er fuktighet dunets akilleshæl. I fuktig vær er det derfor bedre med syntetmaterialer enn med dun. Om du bedriver aktiviteter hvor du svetter mye er det heller ingen god idé med et dunplagg. Et annet problem med dunplagg er dessuten at dunet vil lekke ut om du skulle komme til å rive opp et hull. 
  Til gjengjeld er dun et fantastisk, lett og isolerende materiale, og det er superenkelt å pakke – det trykkes sammen og tar liten plass. Alt dette gjør dun til et godt valg når det gjelder ting som soveposer, vognposer, høst- og vinterjakker, og så videre!

 • Plusminus_knapp.png

  Fordeler


  • Isolering/varme
  • Kan komprimeres kraftig ved nedpakking
  • Veier nesten ingenting

  Ulemper


  • Isolerer ikke i våt tilstand 
  • Krever vedlikehold og forsiktighet
  • Pris
  • Kan ikke vaskes ofte