Å få et søsken

Å bli storesøster eller storebror er virkelig en big deal. Det kan føles morsomt og spennende, men det kan også være omveltende og vanskelig. Hvordan forbereder familien seg på at den skal få et nytt medlem? Hvordan kommer storesøskenet til å reagere? Hvilke følelser vil oppstå? Det snakker vi om i dagens innlegg, samt lister opp hva følgerne våre synes er det aller beste ved å ha et søsken.

 

Å bli forelder igjen er ofte en helt utrolig følelse, men det kommer også med nye rutiner, og det blir en helt ny hverdag med flere barn. Men å gå fra å være det eneste barnet i familien, til å ønske et søsken velkommen, er også en stor forandring. Alt er liksom nytt, for alle i familien samtidig.

 

Det er en fantastisk gave å få et søsken. Det kommer et barn til inn i familien som en kan leke og more seg med, dele hemmeligheter med, bli venner og dele oppveksten med. For de fleste barn et det altså oftest positivt å få og å ha søsken. Samtidig blir det en stor forandring. Fra å være det eneste barnet, med all oppmerksomheten fra de voksne, til at det ikke skal være sånn lenger. Plutselig skal en ny person komme inn i den trygge familiebobla, og en skal ta på seg rollen som storesøsken.

 

Slik kan du forberede barnet på et nytt familiemedlem

For at barna skal få en god relasjon, må hvert barn føle trygghet og få oppmerksomhet fra deg som forelder. Det er også fint å forberede storesøskenet i god tid på at det kommer en ny person inn i familien. Nedenfor er noen eksempler.

 • Sørg for at det er du som forelder som forteller barnet at hen skal få et søsken.
 • Snakk om hvordan det kommer til å bli. Ta utgangspunkt i barnets interesse, og svar på spørsmålene hen har.
 • Spør barnet hva hen synes og føler om det å få et søsken. Vær forberedt på forskjellige reaksjoner, og ta barnets følelser på alvor. Alle reaksjoner er OK.
 • Les gjerne bøker om å få søsken.
 • Endre rutiner i god tid før søskenet kommer. Det kan for eksempel være at barnet må bytte rom, begynne å sove i egen seng eller lignende.
 • La barnet være delaktig i forberedelsene. Du kan for eksempel la hen være med og ordne søskenets seng eller lektøyshylle.

 

Slik kan barn reagere når det nye familiemedlemmet har ankommet

Alle barn reagerer forskjellig når de får et søsken. De fleste barn synes det er både positivt og negativt. Man kan både være glad og ha lyst til å være med søskenet sitt, og føle seg utenfor eller være uinteressert i søskenet. Hvordan barnet viser følelsene sine, beror også på alder.  

Av og til kan barnet vise at det er vanskelig ved å oppføre seg yngre enn hen er. En femåring eller en seksåring kan ønske å være liten igjen, bli matet med tåteflaske, ønske å bli båret av en forelder, eller begynne å snakke babyspråk. Også eldre barn kan søke nærhet som de gjorde når de var yngre, eller begynne å krangle mer for å få være nær. Eldre barn har dessuten ofte lettere for å beskrive med ord hvordan det føles, og av og til kan barn si ting som at de vil levere tilbake søskenet. Det kan selvsagt være litt vanskelig å høre for deg som forelder, men i stedet for å bli sint, gjelder det å møte barnets følelser og ta dem på alvor, ettersom dette er helt normalt.  

Iblant merkes storesøskenets reaksjon først etter noen måneder. Det kan blant annet være fordi hen har anstrengt seg, men ikke lenger orker, eller at det bare tar så lang tid å forstå alt det nye.  

 

Slik kan du hjelp storesøskenet

Uansett hvilke følelser støresøskenet viser, så er de helt normale. Det beste du som forelder kan gjøre, er å vise hensyn og forståelse for det barnet kjenner og synes, samt forklare og vise at alle i familien må venne seg til det nye. Det er en stor omstilling og noe som kan ta tid. Men husk at barnet klarer det meste om hen får trygghet, kjærlighet og støtte.

Den første tiden sammen, handler mye om nye rutiner og vaner. Her er noen tips og råd.

 • Om dere er flere voksne, er det fint om dere kan hjelpe hverandre med barna. Men ikke del dere opp mer enn nødvendig.
 • Inkluder barnet. Ikke skyv barnet unna, be henne heller om hjelp. Enkle oppgaver som å hente klær, være med og skifte bleie, vaske og mate med tåteflaske. Hen kan også sitte sammen med deg når du mater søskenet, og kanskje spise selv.
 • La barnet være lite igjen iblant. Hjelp hen for eksempel med å gjøre noe hen egentlig kan, om hen vil det.
 • Sørg for at storesøskenet får nærhet og oppmerksomhet, og be slekt og venner om å gi alle barn i familien oppmerksomhet.
 • Gi barnet egentid, også med den forelderen som er mest opptatt med det nye søskenet. Det må være en stund hvor dere to virkelig er sammen, uten krangel eller stress. Dere kan for eksempel gjør ting som søskenet ikke kan.
 • Lytt til barnet, hva hen forteller og viser på forskjellige måter. Når dere leker sammen, og du følger barnet, kan du også få vite hvordan hen føler og hva hen synes.

 

Her er noen råd om hvordan du kan prate med storesøskenet.

 • Forklar at små barn trenger mye tid. At det også var sånn når hen var liten.
 • Si at du savner hen, og at dere får mer tid sammen snart.
 • Fortell barnet at hen kommer til å kunne lære det nye søskenet masse ting.
 • Snakk med barnet og vis at det er OK å synes at det er slitsomt med et nytt søsken, at det er OK å bli lei seg og sjalu.
 • Ikke si ”du som er så stor” for ofte. Den store vil også være liten iblant.

 

Hva er det beste ved å ha et søsken?

Selv om det kan være vanskelig med søsken, er søskenkjærlighet det fineste som finnes. Vi spurte våre følgere på Instagram om hva de synes er det aller beste ved å ha et søsken – både det beste ved være forelder til to søsken, og det beste ved å ha et søsken selv. Vi fikk inn massevis av fine svar! Nedenfor har vi samlet noen av dem.

 

”At man alltid har noen, alltid liksom. At man alltid har noen å elske.” – Ellen 5 år

”At de alltid kommer til å ha hverandre i livet, kjærligheten mellom barna mine er vidunderlig å se.”

”Å alltid ha noen å vende seg til, i og med motgang være der for hverandre, uansett hva.”

”At man alltid har noen å leke med.”

”Man har alltid noen ved sin side, uansett hvor man er.”

”En trygghet og bestevenn gjennom hele livet.”

”Man har alltid noen å krangle med utenom foreldrene.”

”Noen å skylde på, he he. ”

”At man alltid har noen på sin side mot omverden (eller foreldrene).”

”Dobbelt opp av alt – for eksempel garderobe og leker.”

”En venn som er der i tykt og tynt.”

 

Har du barn i nær alder? Da er en søskenvogn eller et ståbrett veldig praktisk for utflukten. Og har du litt eldre barn og vil føle deg ekstra trygg når de for eksempel tar seg til og fra skolen eller andre aktiviteter utenfor hjemmet, kan en smartklokke være smart.  Trykk her for å sjekke ut North 13.5 søskenpakke, med deres smarte og sikre smartklokke.

 

________________________________________________

www.1177.se

@emmidaily