3 myter om bakovervendte bilstoler

Barnet sitter alltid tryggest i en bakovervendt bilstol. Men av og til kan man bli litt i tvil, på grunn av de forskjellige mytene og misforståelse som verserer. I dagens innlegg tar vi for oss de tre vanligste mytene om bakovervendte bilstoler, og hvorfor du ikke trenger å bekymre deg over dem.

 

I Norge vet de fleste at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er 5-6 år gamle. Det er først når barnet har passert maksvekten for bilstolen, eller når barnets hode stikker opp over kanten på nakkestøtten med mer enn en tredjedel (dvs. cirka i høyde med barnets øyne), at det er på tide å bytte til en såkalt beltestol.  

Men fortsatt er det mange misforståelser i omløp når det gjelder dette med å la barn sitte i en bakovervendt bilstol. Her nedenfor har vi besvart de tre vanligste bekymringene. På bildene ser du bakovervendte bilstoler fra Axkid,  som produserer bilstoler utfra den svenske, verdensledende barnesikkerhetsfilosofien, og som alltid har ditt barns sikkerhet og komfort som første prioritet.

 

1. ’’Det er ikke komfortabelt for barnet mitt å sitte i en bakovervendt bilstol’’

Det er ofte en bekymring for at barnet kommer til å synes at det er ukomfortabelt å sitte i en bakovervendt bilstol. Men, så lenge du velger en stol som er egnet for barnets alder, og framfor alt vekt og høyde, kommer barnet til å ha nok beinplass til å sitte komfortabelt.  

Barn i alderen 2-3 år har høyst sannsynlig nok plass til beina, og barnet har uansett en tendens til å bøye beina nettopp for komfortens skyld. Det er helt naturlig for barn å sitte med bøyde bein, uansett om det er i en bilstol, en barenvogn eller når hen leker. Er du fortsatt usikker når barnet har blitt eldre, finnes det en hel del bilstoler, f.eks. fra Axkid, som kan installeres lenger ut fra setet, noe som gir enda mer plass til beina.

Noe som imidlertid er verdt å tenke på, er at man må ta regelmessige pauser på lange bilturer, slik at både barnet og sjåføren kan strekke på beina, og samtidig bli kvitt litt overskuddsenergi.

Förstabild 2.png

Axkid Modukid Infant Babybilstol, Black Inkl. Base

2. ’’Barnet mitt blir bilsykt i en bakovervendt bilstol”

Bilsyke er vanglist hos barn i alderen 2-10 år, men det kan ramme hvem som helst, bare personen har et fungerende balanseorgan. Bilsyke beror på at sensoriske informasjonssystem, øyne, følelse og balanseorgan, rapporterer forskjellige inntrykk til hjernen. Dette kan også oppstå hvis vi går inn i en bevegelsessituasjon vi ikke er vant til eller har glemt. Visse sanser sier at vi sitter stille, mens andre sier at vi beveger oss. Inntrykkene kolliderer med hverandre, noe som fører til kvalme. Dette betyr at bilsyke kommer til å oppstå uansett sitteretning.  

Förstabild 3.png

Axkid Modukid Seat Bilstol, Black

3. ’’Barnet mitt kan ikke se ut i en bakovervendt bilstol’’

En annen vanlig myte, er at barn som sitter bakovervendt ikke kan se ut. Faktum er at barn som sitter bakovervendt, mange ganger har bedre utsikt. Den høye sitteposisjonen gjør at man ser ut gjennom begge vinduene i baksetet. Hvis barnet sitter i en framovervendt bilstol, havner hen rett bak seteryggen på framsetet, noe som begrenser synsvfeltet. Det blir også vanskelig for barnet å vri hodet for å se ut av vinduet, om det sitter andre i baksetet. Sitter barnet i stedet bakovervendt, blir det mindre vridevinkel når hen vil se ut eller på personen ved siden av seg.

 

Vil du lese mer om bilstoler? Ta en titt på bilstolguiden vår her!  

 

______________________________________

 

https://axkid.com/sv/safety/tre-saker-du-inte-ska-oroa-dig-for-med-bakatvanda-bilbarnstolar/