Slik velger du riktig vinterdress til barnet ditt!

I dag er det hundrevis av forskjellige vinterdresser med massevis av merkinger, spesifikasjoner og sertifiseringer. Men hva betyr det egentlig, alt sammen? I dagens innlegg gir vi noen gode tips, og forklarer termer og retningslinjer, så innkjøpet av ny dress forhåpentligvis blir litt enklere!

Så, hvor skal dere begynne! Vi vet at det kan være fristende å bare ta den første og beste vinterdressen, men vi vet også at det i lengden kan være smart å tenke seg om en ekstra gang. 

Fem detaljer å legge merke til!

Tøystrikk
Tøystrikk på vinterdressen gjør at vottene sitter som de skal, og at snø og slaps ikke kommer in i skoene. Så unngå rette håndledd og ankler, og sats på strikk i stedet!

Glidelåser og knapper
Glidelåsen i halsen skal være beskyttet av mykt tøy, så den ikke gnager og er ubehagelig. Knapper og andre metalldeler skal ikke ligge mot huden, siden dette kan forårsake forfrysningsskader når det er veldig kaldt ute. 

Isolering
Små barn som sitter mye stille og/eller har bleie, blir fort kalde i baken. Det kan derfor være smart å satse på en vinterdress med ekstra isolering i baken. 

Pusteevne 
Vanntett yttertøy kalles ofte funksjonsplagg. Funksjonsplagg puster bedre, og slipper ut fuktigheten kroppen avgir, i stedet for at den legger seg som vanndråper på innsiden av plagget. Hvor mye et plagg puster, måles i g/m2/dag, og bør være «passe», siden en for høy pusteevne gjør det vanskeligere for barna å beholde varmen. Har dere veldig aktive barn, anbefaler vi klær med 5.000 g/m2/dag.  

Passform
En god passform påvirker hvor mye varme en vinterdress kan gi. En romslig dress, uten tettsittende strikk i midjen, gir en jevnere temperatur i plagget, og er ekstra bra for de minste barna, som gjerne sitter mer stille. De litt større barna kan derimot med fordel ha en rett passform, siden de som oftest er mer aktive.

Didriksons Björnen
 

- Best-i-test
- Extend Size

björnen-röd_780X500.jpg1. Didriksons Biggles Lue, Chili Red   2. Didriksons Björnen Vinterdress, Chili Red

björnen_780X500.jpg1. Didriksons Björnen Vinterdress, Plastic Pink   2. Didriksons Björnen Vinterdress, North Sea


Didriksons Migisi


- Best-i-test
- Extend Size

migisi_780X500.jpgDidriksons Migisi Vinterdress, Berry Purple


Både Didriksons Björnen og Didriksons Migisi er ekstra store favoritter, siden de er utstyrt med Didriksons smarte «Extend Size». Dette betyr at du kan forlenge bein og ermer på dressen med opptil 1 størrelse. Så smart for de små barna som vokser så det knaker! Både Migisi og Björnen har dessuten blitt kåret til best i test.


Didriksons Tirian

- Extend Size

tirian_780X500.jpg1. Didriksons Tirian Vinterdress, Seagrass Green   2. Didriksons Biggles Lue, North Sea


Vinterdress etter alder

Våre minste smårollinger
For de aller minste er det fint med en dress som er myk, føyelig og lett å åpne (gjerne med doble glidelåser). En fleecedress i en vognpose er perfekt for å regulere varmen når man er ute på trilletur. 

Våre mellomstore smårollinger
Til de litt større – men fortsatt små – barna, er en såkalt «ballongmodell» gunstig. Disse dressene har en sjenerøs passform, som passer fint til de små som har begynt å gå og springe rundt. En slik modell er lett å sitte, krabbe, gå og springe i. Spesielt bra er det om dressen har litt ekstra isolering med litt høyere vannsøyle i baken, siden barna i denne alderen gjerne sitter en del, og ikke minst snubler i hytt og pine ❤

Våre største smårollinger
Her er det ofte energi med massevis av fart og spenning! Favorittaktivitetene pleier å være klatring, turer i sklia, og generell springing og rampestreker. Her bør man med andre ord satse på en dress som ikke har altfor mange påsydde detaljer.

 

Forskjellige termer

Vannsøyle
Jo høyere vannsøyle, desto mer vanntett er plagget. Man gjennomfører tester hvor man måler hvor høyt vanntrykk et tøy tåler før det lekker inn vann. Tøyet spennes fast under et rør, som i sin tur fylles med vann. Når vannet begynner å renne gjennom tøyet regelmessig, måles høyden på vannstanden i røret. Man angir målene i millimeter, og et plagg må ha minst 5000 mm vannsøyle for å kunne kalles vanntett. Vannsøylen er altså målet på vanntrykket.

Slite- og rivestyrke.
For å finne et plaggs slitestyrke, gjør man en slitetest. Plagget legges da i en slitestyrkemaskin, og «gnikkes». Et plagg regnes som et kvalitetsplagg når det holder i minst 30 000 runder (AR). 

Oeko-Tex
Dette er en miljømerking som garanterer at tekstilet er produsert på en miljøvennlig og holdbar måte. Om klærne holder Oeko-Tex-standard, kan de brukes rett mot huden uten at du må vaske dem først. 

PVC
Av og til kan man kjenne en svak lukt fra yttertøy. PVC er et plastmateriale som ikke kan resirkuleres, og det kan være dette materialet du kjenner lukten av. 

FC
Forkortelse for fluorkarboner. Dette brukes ofte i impregneringen av yttertøy. 

 

For å oppsummere, kan man si at en vinterdress bør være varm, vanntett, føyelig, og utstyrt med tøystrikk og god pusteevne. Sørg også for å kjøpe en romslig dress, så det er plass til et ekstra lag med klær under. 

Didriksons Cornelius

- Extend Size

Förstabild_780X500.jpg1. Didriksons Cornelius Vinterdress, Oat Yellow   2. Didriksons Biggles Lue, Silver

 

 

__________________________________________________
www.mynewsdesk.com/se/procurator/blog_posts/vad-betyder-vattenpelare-egentligen-51181
www.kemi.se/hitta-direkt/lagar-och-regler/reach-forordningen