Sjekkliste til ditt kjøp av hjelm

Hvor morsomt det enn er å sykle, er det en ting man aldri må glemme i farta – sikkerheten. I dagens innlegg tar vi for oss viktigheten av bruke hjelm, og hva som kan være lurt å tenke på når man skal kjøpe en.

Størrelse

Hvordan vet man hva som er riktig størrelse på en sykkelhjelm? 

Det første man gjør, er ganske enkelt å måle barnets hode med et målebånd. Så er det bare å handle deretter. 
Viktig å huske her, er imidlertid at man aldri kjøper en hjelm barnet kan «vokse i». Hjelmen skal sitte skikkelig på hodet.

Passform

Det viktigse når du leter etter en god sykkelhjelm til barnet ditt, er at den sitter perfekt. En hjelm som sitter for hardt, kan ofte føre til hodepine, mens en som sitter for løst, kommer til å bevege seg på hodet, og dermed forringe sikkerheten for den som sykler. Jo bedre hjelmen sitter, desto bedre beskytter den, så enkelt er det!

Hjelmen skal dekke:
- Pannen.
- Bakhodet.
- Issen.

Komfort

Om hjelmen sitter komfortabelt, er sjansen større for at den blir brukt flittig. Det kan være deilig at hjelmen har god ventilasjon, og at den ikke veier for mye. Vekten spiller også en rolle for kraften ved en eventuell ulykke.

Bruksområde

I dag får man hjelmer som er spesialtilpasset mange forskjellige bruksområder, og hvilken type sykkel som brukes. Det kan f.eks. være at hjelmen skal brukes på landeveier, i skogen, eller i byen. Kjøp en hjelm som passer ditt barns sykling!

CE-merking

- En CE-merking viser at alle direktiver og sikkerhetskrav i EU og EØS følges.
- CE EN 1078 – Hjelm for voksne, og barn over 7 år.
- CE EN 1080 – Hjelm beregnet for barn. Disse hjelmene skal også ha såkalt «grønn spenne», som løsner om barnet blir hengende fast i noe. Dette er en svært viktig sikkerhetsfunksjon for barnehjelmer, og anbefales på det sterkeste.

MIPS

MIPS er en ekstra sikkerhetsfunksjon i hjelmen som imiterer hjernens egen måte å beskytte seg på. En vanlig hjelm beskytter mot harde, raske slag som kommer rett ovenfra eller fra siden. Selve hodet stoppes av hjelmen, men hjernen beveger seg fortsatt i kollisjonsretningen. MIPS er et bevgelig system i hjelmen som hjelper hodet med å bevege seg i riktig retning, for dermed å skåne hjernen.

Ulykke

Om en hjelm har vært med i en kollisjon, gir den ikke lenger den samme beskyttelsen, og bør byttes ut. Av den grunn anbefales det at man ikke kjøper en brukt sykkelhjelm, om man ikke er helt sikker på dens historie.

CYKELHJÄLM_PINEPEAK_780X500.jpgPinepeak Nelly Sykkelhjelm

hjälm_780X500.jpg
STIGA Hjelm Street RS Svart

På hjemmesiden vår finner dere massevis av hjelmer i forskjellige modeller, og for ulike bruksområder. 

________________________

@camilladj_
@elisabethaask
@nadia.ammouri
@susliving