Tips til barnas 17. mai

17. mai står for døren og alle hjerter gleder seg. På nasjonaledagen samles vi over det ganske land for å kose oss og feire grunnloven fra 1814 – og for de minstes del, ikke minst for å spise is og pølse med lompe! Her nedenfor gir vi noen kule tips til ekstra morsom og barnevennlig 17. mai-mat så vel som aktiviteter for både barn og voksne!

De fleste foreldre husker nok hvor magisk 17. mai var da man var liten. På denne dagen kunne man kle seg opp i fine klær, kanskje til og med en bunad om man hadde en slik, og man hadde hele dagen fri til leking og diverse aktiviteter, som barnetoget på morgenen og ikke minst samlingen på skolen etterpå. Og gjennomgående fra begynnelse til slutt var isen og pølsene, så klart!

Alt dette er ting vi gjerne gir videre til våre egene barn. Å følge tradisjoner er ikke nødendigvis noe vi ser som positivt i alle sammenhenger, men når det gjelder akkurat 17. mai gjør vi ofte et unntak. 

Dette betyr dog ikke at man ikke kan finne på noe nytt innenfor tradisjonens rammer!

17 maid eidsvoll.jpg

 

17. mai-mat for barn

Det aller første man kan gjøre med hensyn til maten er å la barna pynte matbordet der hjemme. Dette kan gjøres med norske flagg og ymse annen pynt, naturligvis, men om dere vil dra på litt ekstra og få til et mer gjennomgående barnetema: Bytt ut den vanlige duken med en papriduk, som barna kan dekorere med superfine tegninger! Det er bare å legge frem alt det barna jo allerede elsker, nemlig fargestiifter, klistremer, maling etc, og vips så har dere et helt unikt og morsomt bord til 17. mai-frokosten.

Men over til maten: 

1. Vaffeltårn i rødt, hvitt og blått

Vafler elsker jo alle barn, akkurat som de elsker 17. mai, så hvorfor ikke satse på en herlig kombo av de to. Her er det egentlig bare lage vaffelrøren, fordele den i to boller, tilsette henholsdvis rød og blå konditorfarge, steke vaflene for til sist å stable dem på hverandre med krem, vaniljekesam eller rømme imellom. Og selvsagt er det fint med bær på toppen, f.eks. jordbær, bringebær eller blåbær. Og glem for all del ikke de norske flaggene – stikk ned en fire-fem små kakeflagg mellom bærene! Mer 17. mai enn dette kan mat rett og slett ikke bli!

Ingredienser:
- 1 dl sukker
- 3 egg
- 6 dl mel
- 1 dl smeltet smør
- 1 ts kardemomme
- 2 ts bakepuler
- 1 tube rød konditorfarge
– 1 tube blå konditorfarge

Gjør slik: 
Visp sammen sukker og egg. Tilsett melk og smeltet smør. Bland hvetemel med karderomme samt bakepulver og bland det i røren. Rør godt om så det ikke blir klumper, la svelle i 20 minutter. Stek vaflene – og sett i gang med stablingen og pyntingen!

17 mai vafler 1.png


2. Slangepølser

Med slangepølser tar man nasjonaldagens største barneklassikker pølse og lompe og gjør den enda herligere! Det man kort fortalt gjør her er å bake pølsene inn i deigremser og steke dem – kjempegodt og kjempestilig!

Ingredienser: 
- 10 stk grillpøser (eller andre pølser om man vil det). 
- 2 dl hvetemel.
- 1 dl sammalt hvetemel, fint
- 1 ts bakepulver.
- 0,25 ts salt.
- 1,5 dl melk.
- 1,5 ts hvitost.

Gjør slik: 
Bland alle ingrediense i en bolle. Del deigen i 10 like store deler. Trill ut tynne pølser (cirka 1 cm tykke). Rull deigen rund pølsene. Legg dem på bakepir og stek i ovnen i 10 minutter på 220 grader.

17 mai pølser.jpg


3. Hjemmelaget is

Nok en 17. mai-klassiker for barna! Og hva er vel bedre når man endelig kommer hjem etter en lang festdag med barnetog, aktiviteter og massevis av is – enn mere is!

Ingredienser:
- 1 dl fløte.
- 8 eggeplommer.
- 1,5 dl vann.
- 250 g sukker.
- 1 vaniljestang.

Gjør slik: 
Kok opp vann, sukker og en hel vaniljestang med utskrapte frø. La væsken koke i cirka fem minutter til den blir tykk i konsistensen. Pisk fløten nesten stiv og sett den kaldt. Pisk sammen eggeplommene til den lyser i fargen. Tilsett sukkerlaken i en stråle og pisk det helt til blandingen har romtemperatur. Ha i den piskede fløten og vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Ha isen i en form og sett den i fryseren. 

Tips: Rør gjerne i blandingen nå og da så det ikke dannes iskrystaller. Dette er dog ikke avgjørende for 
smaken. Om barna dine vil ha sjokoladeis er det bare å smelte litt kokesjokolade og blande dette inn sammen med de andre ingrediensene. Det samme gjelder naturligvis bær osv.

17 mai is.jpg

 

17. mai-aktiviteter for små og store

De fleste både forbinder nok leker som sekkeløp, potetløp og trillebårløp med 17. mai. Men hvorfor ikke dra det hele litt lenger!

17 mai aktiviteter.jpg

 

1. Ekte trillebårløp

Dette altså i stedet for den vanlige varianten hvor en deltager holder fast i beina til en lagkamerat som må løpe på hendene over målstreken. Her kjører man med ordentlig trillbår! En deltager triller en annen gjennom en løye/bane man har satt i stand på forhånd. Kjempemorsomt!

2. Potet-kompisløp

Som navnet tilsier: en kombinasjon av potetløp og kompisløp. I stedet for bare å binde beina til to deltagere sammen og la dem løpe, med alle de problemer dette medfører, må man her i tillegg gjøre det mens de bærer hver sin skje med en potet i!

3. Kaste dartpiler på ballonger

Blås opp ballonger i forskjellige farger og gi dem forskjellige poengsummer – og kast i vei! Kjempekult og pang-tøft for barna!

4. 17. mai-quiz

En 17. mai-quiz kan være både kjempemorsomt og lærerikt. Her gjelder det bare å finne et nivå som passer alle deltakerne, store som små. Uansett blir dette et kjempemorsomt innslag ute i hagen eller på balkongen på nasjonaldagen vår!

 

I tillegg til disse aktivitetene skal vi selvagt ikke glemme alle de klassiske utendørspillene og lekene barna elsker. Som ringspill, frisbbee, krokket, kubb og badminton, alt sammen helt perfekte hagekativiteter både store og små kan kose seg med på 17. mai!

Og med det gjenstår det bare å ønske dere alle en aldeles herlig 17. mai – kos dere alt dere bare klarer!

17 mai kongen.jpg

 

Visste du at

1. Henrik Wergeland var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han ble kalt «17.mai-kongen» og var den som holdt den første 17. mai-talen, i 1833.

2. Kongefamilien har vinket fra slottsbalkongen på 17. mai i over hundre år.

3. I Norge er det over 27 000 barn under 15 år som spiller i korps. Korps er en av de største barneaktivitetene i landet, nest etter fotball. 

4. Tradisjonen med å kle seg i bunad begynte for litt over 100 år siden, i forbindelse med markeringen av frigjøringen fra Sverige i 1905. 

5. Bunadene er inspirert av folkedrakter norske bønder brukte på 1800-tallet. 

6. Fra 1920-tallet ble det spesielt populært å kle barna i bunad når de danset leikarring. 

7. 17. mai er den dagen i året hvor vi spiser mest is. Vi spiser mellom fem og ti ganger så mye is som på en vanlig vårdag. 

8. Den første nasjonalsangen for barn ble skrevet av Henrik Wergeland og het «Vi ere en nasjon vi med.»

9. Bjørnstjerne Bjørnson skrev teksten til «Ja, vi elsker dette landet», og søskenbarnet hans Rikard Nordraak skrev melodien.

10. Under andre verdenskrig ble det forbudt å gå i 17. mai-tog og bruke flaggets farger på klærne. Av nettopp den grunn ble flagget et ekstra sterkt symbol for Norges frihet etter frigjøringen 8. mai 1945.

 

Kilder: 

https://www.aftenposten.no/norge/i/50vqX/17-fakta-om-17-mai

http://oppskrift.klikk.no/hjemmelaget-is/4317/

https://www.mills.no/soft-flora/vafler-rodt-hvitt-blatt/

http://www.goyforbarn.no/tema/17-mai/17-mai-tips-til-leker-og-aktiviteter-for-store-og-sma/

https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/slangepolser/63571