Beskytt barna i UV-klær!

Sommeren er rett rundt hjørnet med sine solfylte dager og lek ved stranden. Hvor herlig solen en er så er det superviktig å beskytte våre barn mot solens farlige stråler. I dagens innlegg kan du lese om hvorfor du bør kle barna i dekkende UV-klær og hvordan du kan gjøre det på best mulig måte.

Hvorfor skal jeg velge UV-klær til mitt barn?
UV-klær har tøy med en veldig høy densitet. Det innebærer at trådene i tøyet er vevd tettere mothverandre, sammenlignet med hva trådene annet tøy bruker å være. «Hullrommet» mellom trådeneer mindre og solstrålene har derfor vanskeligere for å trenge gjennom. Barnas tynne hud er ekstrafølsom mot solens stråler, noe som innebærer at de trenger en ekstra beskyttelse.
 

Hvilken type UV-klær skal jeg kle mitt barn i?
Den mest dekkende beskyttelsen får du av en UV-drakt, som bruker å være langermede og lange i benene. På slik måte blir den største delen av kroppen dekket og får god beskyttelse mot solen. Forde litt eldre barna kan en UV-drakt bli litt for trang og da kan en UV-genser eller en UV-bukse være etbedre alternativ i stedet. Enten kombinert eller hver for seg. De minste barna skal helst ha endekkende solhatt og solbriller, for å dekke og beskytte både nakke, hode og øyne.
 

Hva skal jeg tenke på ved kjøp av UV-klær?
Det er viktig at UV-klærne holder en høy solfaktor, minst 50+. Like viktig er det at klærne er av bra kvalitet slik at plagget ikke skal slites ut like fort av sol, bad og vask. Lengst ned i innlegget har vi listet en del bra og flotte UV-plagg. Tips! Hold plagget mot solen og se hvor mye lys som trenger gjennom tøyet. Desto mindre lys som
tar seg gjennom, desto svakere er solbeskyttelsen.
 

UV-klær vs solkrem?
UV-klær gir en mer langvarig beskyttelse enn hva solkremen gjør. UV-klærnes beskyttelse påvirkeshverken av bading eller svetting og gir en like bra beskyttelse i vannet som på land. Du trenger altså ikke å uroe deg over barnas solbeskyttelse når de leker ved strandkanten. Solkrem trenger du derimot å smøre på jevnt og trutt spesielt etter bad og lek. Solkremen gir altså en mer usikker beskyttelse sammenlignet med UV-klær. Derimot skal de deler av kroppen som ikke dekkes av UV-plagget alltid smøres inn ordentlig med en høy solfaktor.
 

Hvor lenge får barna være i solen?
Barn skal generelt ikke være for lenge i solen, men for det meste oppholde seg i skyggen – spesieltmidt på dagen når solen står i zenit. Barn under ett år skal ikke befinne seg i solen overhodet, men heller ligge i et luftig UV-telt hvor de får det kjølig i skyggen. Litt eldre barn klarer en viss soleksponering. De kan være i solen med en dekkende UV-drakt på, samt et tykt lag solkrem på de stedene som ikke dekkes. Glem ikke at de små føttene også kan brenne seg. For å unngå det er UV-badesko et bra alternativ. De beskytter mot vasse stener, er herlige å løper rundt i og beskytter samtidig føttene fra solen.


Her under har vi samlet sammen litt tips om UV-klær som både er flotte og gir en superbra solbeskyttelse til ditt barn!

Kollage.jpg

1. Solbriller, svart 2. UV-trøye + shorts 3. UV-drakt blå/hvit 4. UV-drakt grønn/hvit 5. UV-drakt svart/hvit 6. UV-trøye rosa/hvit 7. Solbriller, rosa 8. UV-sko, rosa 9. UV-sko, blå 10. Solhatt, blå 11. Solhatt, grønn 12. Solhatt, rosa
 

1177 | stralsakerhetsmyndigheten | forbrukerradet | 📷:Christinalillhav