Vårt ansvar

Hva kan du gjøre?

vad kan du göra.jpg

Vask miljøvennlig

Klesvask krever en hel del energi, og kan også slite ut tekstilene dine. Med noen enkle grep kan du vaske smartere, og gjøre både lommeboken, miljøet og klærne dine en tjeneste. 

Begynn med lufting
Iblant kan man hoppe over klesvasken. Om plagget ikke er flekkete, kan det holde med en lufting utendørs for at det skal bli friskt og brukbart igjen. 

Sorter skittentøyet ditt
Om du har plass til det, er det praktisk med flere skittentøyskurver, til forskjellige typer klesvask, f.eks. lyse og mørke tekstiler, eller klær som er ekstra møkkete. På den måten blir det lettere å holde orden i vaskestua. Det blir også enklere å planlegge klesvasken din. 

Velg et miljømerket vaskemiddel
Vaskemidler inneholder en rekke aktive stoffer, og en del av dem kan være skadelige for miljøet. Ved å velge et vaskemiddel som er merket med f.eks. Godt Miljøvalg eller Svanen, bidrar du til at mindre kjemikalier slippes ut i naturen vår. Pass også på å dosere riktig. Jo mindre vaskemiddel som brukes, desto mindre blir påvirkningen på miljøet, og slitasjen på klærne dine. 

Fyll maskinen
Vent med klesvasken til du har nok til å fylle en hel maskin. Om du ikke har mulighet til å fylle hele maskinen, kan du velge halv vask, og halve mengden vaskemiddel.

Unngå å vaske på høye temperaturer
Klesvask som bare er lett skitten, blir som oftest ren på 40°C. Ved å vaske på 40°C i stedet for 60°C, kan du minska energiforbruket ditt med opptil 40 %. 

Lufttørk
Tørketrommelen krever energi, og kan slite på fibrene i klærne dine. La klesvasken luftttørke så ofte du kan. 

Når plagget ditt er utbrukt
Gi plagget til en venn, doner det til veldedige formål, eller lever det til resirkulering, for å spare på ressurser.