Vårt ansvar

ChildFund Alliance (Barnfonden)

barnfonden.jpg

Shubi Gemo-skolen i distriktet Dugda, ligger tre timer med bil fra Etiopias hovedstad Addis Abeba. Her går det 753 elever, klasserommene er overfulle, og miljøet er alt annet enn barnevennlig. Bøker og annet skolemateriell er mangelveare, og det lille som finnes, er ofte gammelt og slitt. 

Skolene som ChildFund Alliance jobber med i Etiopia, er ofte i stort behov for lærere, skolemateriell og et tryggere miljø. Noen av fokusområdene i prosjektet på Shubi Gemo-skoen er:

  • Bygging av 4 nye klasserom.
  • Installasjon av elektrisitet og regnvannbeholder, for muligheten til bedre hygiene for elevene.
  • Møblering av klasserommene på en barnevennlig måte, med pulter, tavle, stoler og bord. 
  • Bygging av toaletter, og opplæring av både barn og skolepersonale i hygiene og sanitet.

Vi installerer ikke bare toaletter, men sørger også for at de brukes ordentlig. Derfor utdanner vi lærere og elever i viktgheten av vann, sanitet og hygiene. De får lære seg hvorfor det er viktig å vaske hendene, bruke såpe, og være nøye med hygiene generelt. 

De nye toalettene på skolen kommer til å være separate, også på ulike deler av skolen. Dette er spesielt viktig for jenter, ettersom de ellers unngår å gå på toalettet, eller i det hele tatt å komme på skolen når de har menstruasjon. 

barnfonden3.jpg

Her kan du se arbeidets gang:

17 september 2019

Takket være våre faddere og givere, har prosjektet med å ruste opp skolen kommet i gang, og det grunnleggende bygningsarbeidet ble påbegynt i løpet av sommeren. I begynnelsen av juni ble det holdt en seremoni hvor barn, voksne og eldre var med og feiret at skoleprosjektet skulle starte. Skolebarn sang og leste dikt. Skolekomiteen, foreldre og eldre snakket om hvordan prosjektet kan hjelpe til med å løse de mange problemene som stedets skole har hatt. 

Samme måned ble plasseringen av bygget bestemt. Det ble nøye planlagt, så skolegården blir optimal og sollys ikke forstyrrer læringen. Materialer ble transpotert til skoleområdet, og grunnmuren til bygningen ble ferdigstilt. I løpet av juli ble vegger og tak bygget. I august ble taket ferdigstilt, og bygget begynner virkelig å ta form.

16 oktober 2019

I løpet av sommeren har det vært regnsesong i Etiopia, og helt inn i september har det regnet rikelig. Dette har ført til at skoleprosjektet i Dugda har fått utfordringer i form av oversvømmelser, som har vanskeliggjort transporten av materialer til skolen og forsinket byggeprosjektet. Til tross for utfordringene har mye kunnet gjennomføres i løpet av september, og vi ser store framskritt i prosjektets utvikling. 

Skolens grunnmur, vegger og tak ble ferdig i løpet av sommeren, og i september ble gulvet lagt i hele skolebygningen. Skolen er delt i tre blokker, og rommer tolv klasserom. Etter at gulvet ble ferdig, ble bygningen malt på innsiden. Deretter ble vinduer satt inn, samt strøm innlagt, noe det den forrige skolen aldri hadde tilgang til.

I løpet av neste måned er målet å installere et solsellesystem for å gjøre skolen mer miljøvennlig og holdbar. Det kommer også til å bli montert vanntanker for å samle opp og rense regnvann. Alle våre lokale samarbeidspartnere er positive til skolens utvikling. Prosjektet utføres med høy kvalitetsstandard og utviklingen går i henhold til tidsplanen. 

18 november 2019

I oktober begynte Shubi Gemo-skolen å nærme seg ferdigsstillelse. Grunnmuren, vegger og tak er ferdig, solsellepaneler er installert og vanntanker på plass, så det skal finnes rent drikkevann og vann så barna kan passe hygienen ordentlig. Nå er det ikke lenge til barna i Dugda kan begynne på den nye skolen. 

I slutten av oktober har politisk usikkerhet i Etiopia komplisert byggingen av skolen. Det har ført til at byggmesteren ikke har kunnet komme seg til Shubi Gemo for å inspisere arbeidet. Til tross for vanskeligheter og en del forsinkelser, har imidlertid arbeidet gått framover i henhold til tidsplanen. 

barnfonden2.jpg

8 april 2020

Stemningen var lystig og forventningsfull når tiden endelig var inne for innvielsen av Shubi Gemo-skolen i Etiopia. Barnfonden var med for å feire sammen med skolebarn, skolepersonal og vår lokale partner. Til stede var også barn og voksne fra Shubi Gemo, og et etiopisk TV-team som filmet feiringen. 

Om du vil ha mer informasjon om Shubi Gemo-skolen, kan du besøke Barnfondens hjemmeside.