Ting du ikke visste om brystmelk

Fra det øyeblikket du blir gravid, begynner kroppen din å skape et helt nytt menneske. I løpet av en måned, begynner den også å skape et nytt, fantastisk matesystem, nemlig brystmelken.

Brystmelk er ikke bare full av proteiner, mineraler, vitaminer og fett i akkurat de proporsjoner barnet ditt trenger, den er også full av tusenvis av beskyttende stoffer, vekstfaktorer og celler som bekjemper infeksjoner og bidrar til at barnets hjerne utvikles. Brystmelken legger grunnlaget for barnets fremtidige helse – og bidrar dessuten positivt til din egen helse.

Faktum er at vi ennå ikke kjenner til alle brystmelkens fantastiske egenskaper. Men forskere er fullt opptatt med å studere brystmelken, gjøre nye oppdagelser og utvikle nye metoder for å undersøke og analysere dens bestanddeler. Her nedenfor har vi sammen med Medela listet opp 10 ting du kanskje ikke visste om brystmelk, og hva som gjør den så unik.  

 

Hva gjør brystmelken så unik?

1. Brystene er også et organ. Brystene kalles også brystkjertler, og inni er det flere deler som produserer og transporterer brystmelk.

2. Brystmelken er hva du spiser. Maten du spiser under svangerskapet og i ammeperioden, setter smak på forstervannet og brystmelken. Å introdusere mange forskjellige smaker til barnet via brystmelken, kan føre til at hen på sikt liker forskjellige smaker når du begynner å gi hen fast føde.

3. Brystmelk = den beste beskyttelsen. Brystmelken er ditt barns første beskyttelse som hjelper til i bekjempningen av sykdommer. Råmelken som produseres de første ukene, skiller seg fra den modne melken lenger fram i ammeprosessen, som endres for å kunne oppfylle barnets behov i utviklingen. Det er tusenvis av ingredienser i brystmelken, og de aller fleste av dem kan ikke gjenskapes på kunstig måte.

4. Over 130 prebiotika. Brystmelk inneholder prebiotika, mer enn 130 komplekse sukkerarter (oligosakkarider), som hjelper til å beskytte tarmen mot forskjellige typer mikrober. Ingen andre arter har så mange spesielle sukkertyper, muligens bortsett fra elefanten.

5. Over 415 proteiner. Mange av proteinene i brystmelk er aktive, og har bestemte funksjoner. Noen av proteinene kan hjelpe til å drepe bakterier, og andre kan identifisere patogener. Disse immunproteinene er voktere som beskytter mot mikroorganismer.

6. Det rette fettet for barnet. Menneskemelk er designet spesielt for menneskebarn. Melken din inneholder rundt 4 % fett, mens f.eks. selens og hvalens melk, inneholder opp mot 50 % fett! Fettene i melken din, er viktige for barnets vekst og utvikling, og der er til og med antibakterielle.

7. Brystmelk fremmer hjernes utvikling. Hjernemassen fordobles nesten i løpet av de første seks månedene, og i toårsalderen oppnår den mer enn 80 % av sin voksne størrelse. Brystmelk inneholder fundamentale komponenter for hjernens optimale utvikling.

8. Brystmelk inneholder mange forskjellige typer levende celler, blant annet stamceller, som har den fantastiske evnen til å danne andre typer celler.

9. Beskyttelse mot overvekt. Det oppdages fortsatt nye typer hormoner i brystmelk, som man tror bidrar til å beskytte mot overvekt lenger fram i livet.

10. Produksjon av større mengder antistoffer! Når enten du eller barnet ditt rammes av sykdom, produseres det brystmelk med større mengder antistoffer og hvite blodlegemer, som bidrar til å bekjempe infeksjon. Helt utrolig!
 

Medela-1.jpg

Medela Swing Flex Elektrisk Brystpumpe

 

Slik øker du melkeproduksjonen din

  • Av og til kan det være vanskelig å få i gang melkeproduksjonen, men melkeflyten kan tvinges fram med teknikker som stimulerer brystene dine, barnet ditt eller til og med din egen psyke. Helsepersonell kan f.eks. anbefale at du:
  • Prøver forskjellige avslappingsteknikker for å minske eventuell angst eller uro, som kan påvirke melkeproduksjonen.
  • Endrer ammestilling og/eller barnets sugegrep, så brystknoppen stimulerer mer.
  • Har mer hud mot hud-kontakt med  barnet ditt før eller under ammingen, for å få i gang oksytocinstrømmen.
  • Ammer og/eller pumper oftere – minst 8-12 ganger per døgn, uten lengre opphold mellom ammingene enn 3 timer.
  • Pumper som et komplement til ammingen. Ved en gjennomsnittlig ammestund, får barnet ditt i seg to tredjedeler av melken i brystet, så om du pumper ut melken som er igjen, øker produksjonen. Du kan få ut mer melk om du venter en liten stund etter å ha ammet, ettersom brystene kan ha produsert litt mer melk, og dermed svarer bedre på stimuleringen etter en kort pause.
  • Bruker en dobbelpumpe, på begge brystene samtidig. Det gjør at kroppen må jobbe for å fylle brystene, og dermed blir vant til å produsere mer melk.
  • Masserer brystene samtidig som du ammer eller pumper, for å få melken til å strømme lettere gjennom melkegangene.
  • Sørger for at brysttrakten (den trakt/koppformede delen av pumpen som dekker brystet) har riktig størrelse. Den skal ikke trykke for hardt mot brystet, ettersom det kan gjøre at melkegangene klemmes sammen, og brystknoppen skal ikke gnis mot kanalens sider.  

Hvis du er på leting etter brystpumpe, kan du sjekke ut Medela sitt sortiment. Her finner du blant annet Medela brystpumpe, amme-bh og ammeinnlegg. Medela er verdens ledende produsent av ammeprodukter som underletter ammeperioden for foreldre i heleverden. De er mestere i teknologi og lever opp til medisinvitenskapens krav.

Medela-2.jpg

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dobbelbrystpumpe

 

Brystmelken er det perfekte, komplette måltidet for spedbarnet ditt. Fantastisk nok produserer kroppen din de rette næringsstoffene og riktig mengde melk, så barnets næringsbehov hele tiden er dekket. Uansett hvordan barnet ditt får i seg melken, om du ammer eller pumper, er det personlig mellom deg og barnet ditt. Mengde, tid, metode – dere vet hva som fungerer best for dere. Viktigst av alt, er at det føles bra og ikke stressende eller ubehagelig. Uansett er brystmelken virkelig fantastisk – hver dag.

 

___________________________________________

Ebooks.medela.com/the-amazing-science-of-mothers-milk