Skolestart med ChildFund Alliance

Å begynne på skolen i høst, virker som en selvfølge for mange. Men i visse land har ikke barn muligheten til å gjøre det. Svenske Barnfonden er en organisasjon som er medlem av verdensorganisasjonen ChildFund Alliance, som jobber for barns rett til skolegang, og for menneskers rett til et fungerende helsevesen. I samarbeid med Barnfonden, gir Jollyrom nå 10 kroner for hver solgte ryggsekk. I dagens innlegg kan du lese om dette viktige samarbeidet, og møte Karin Bergqvist, som jobber i Barnfonden.

barnfonden2.png

Skolestart er rett rundt hjørnet – men ikke for alle. Koronaviruset har rammet hele verden, også Etiopia. Mange familier mister inntektskildene sine, mange kan ikke spise seg mette, og tilgangen til vann har blitt svekket. Og ikke minst er det mangel på informasjon om viruset, og skolene har stengt. Og når de åpner igjen, er det ikke alle som kommer til å komme tilbake. Alle barn rammes hardt, men verst er det for jentene. Skolebenken byttes ut mot jobb og familieforsørging når dagsinntektene har forsvunnet. Dette fører dessuten med seg en risiko for at mange jenter kommer til å giftes bort i lav alder.

Barnfondens hjertesak er barns rett til et trygt liv. Et liv uten vold, hvor det finnes mulighet til å fullføre skolegangen. Veien dit gir via hjelp til selvhjelp – da blir utviklingen langsiktig holdbar. Organisasjonen opererer i noen av verdens mest utsatte områder, hvor barn og familier lever i stor økonomisk nød, med manglende tilgang på rent vann, mat, stabile inntekter og fungerende helsevesen. FN har advart om at hundrevis av millioner mennesker risikerer å sulte allerede i år på grunn av den nåværende situasjonen. Her gjør Barnfonden og ChildFund Alliance en stor innsats, og jobber for å minske smittespredningen og dempe konsekvensene av en spredning i deres programområder.

- I mange av landene vi opererer i, blant annet Etiopia, innebærer en spredning av koronaviruset en eksistensiell trussel for hele samfunnet, sier Karin Bergqvist fra Barnfonden.

Karin forklarer hvordan alt henger sammen i en kjede. Barna må være friske og mette for å kunne studere hjemme. De trenger støtte og oppmuntring fra foreldre og voksne i sine omgivelser, og de trenger undervisningsmateriell, siden de ikke har hatt tilgang til internett, som barn i mange andre deler av verden har hatt til sine hjemmestudier.

- Om vi også skaper forutsetninger for foreldrene til å få inntekter, minsker stress og uro blant de voksne, noe som i sin tur minsker volden mot barn. Det fører dessuten til at det ikke er nødvendig med tidlige giftemål, og til at jenter ikke blir satt i arbeid for å tjene inn penger, fortsetter Karin.  

Barnfonden arbeider for at barn skal kunne gå i en trygg skole, i et barnevennlig og stimulerende miljø.

- Det innebærer at vi tar et helhetsgrep om alt fra et sunt og stimulerende miljø, til utdanning av lærerne i metoder som lar barna selv være delaktige i undervisningen, forklarer Karin.

Konkrete eksempler på hva Barnfonden og deres partnere gjør for å skape en trygg skole, er blant annet:  

  • De forsyner skoler med vann – både til å drikke og til å vaske hendene i.
  • De setter i stand atskilte toaletter for jenter som ellers ikke ville kommet til skolen.
  • De bidrar til bibliotek og bøker, så alle barn får tilgang til skolemateriell, og alle lærere som ellers ikke har tilgang til nytt materiale og opplæring.
  • De bidrar til at klasserommene er sikre – ingen tak som raser, skikkelige pulter å sitte ved, samt solcelledrevet lys og vifter på noen skoler.  

- Alle barn har rett til å gå på skolen. Og vi vet at barn som får skolegang, har bedre sjanser til å komme seg ut av fattigdom, avslutter Karin.

barnfonden3.png

Vi på Jollyroom er stolte av dette viktige samarbeidet med Barnfonden/ChildFund Aliance. Vi vil også at skolestarten skal være for alle i høst, derfor gir vi 10 kroner til Barnfonden for hver ryggsekk vi selger.

Snart er det skolestart – forhåpentligvis for alle. Din nye ryggsekk utgjør en forskjell – ditt kjøp bidrar til at barn i Etiopia får sin skolegang i høst.

 

Klikk her for å finne din nye, personlige ryggsekk.

 

___________________________________________

https://barnfonden.se/