Ikke glem refleksene!

Nå som vintermørket legger seg, er det livsviktig med reflekser. Vi forklarer hva reflekser er, hvor stor forskjell de gjør, og hvordan du skal bære dem for å synes så godt som mulig. 

Vinterdressen på bildet heter Nordbjørn Igloo, og er ikke bare supersøt med alle de små revene, den har flere synlige reflekser også.

I høst- og vintermånedene er det mørkt allerede når man er på vei til skolen om morgenen, og når man går hjem på ettermiddagen! Dermed blir det utrolig viktig å synes så godt som mulig i trafikken. Vi snakker så klart om reflekser, som mange ganger kan være livsviktige!

Hva er en refleks?
Kort sagt bygger en refleks på prinsippet om å reflektere lys tilbake i samme retning som lyset kom fra.

Hvordan bærer du refleksen for best mulig effekt?
Reflekser synes best når de er i bevegelse. Heng dem i en tråd og/eller plasser dem rundt armer og bein, som jo ofte rører seg mer. Det er også bra om refleksene sitter langt ned på kroppen (nedenfor knærne), ettersom du da synes bedre når bilen har halvlys på. 

Hvor stor er forskjellen med og uten refleks?
For å vise hvor stor forskjell en refleks faktisk utgjør, har vi to eksempler: 
1. Mørke klær og ingen reflekser gjør at du ikke synes før en bil er så nær som 20-30 meter unna deg!
2. Med reflekser kan en bilsjåfør se deg allerede på 125 meters avstand, og har god tid til å senke farten. 

Reflekser gjør altså en STOR forskjell.

Hvor lang holdbarhet har en refleks?
Normal levetid for en refleks, er cirka tre år, men allerede etter ett år kan refleksevnen ha blitt svekket. Så husk å kjøpe nye reflekser regelmessig for sikkerhets skyld. 

Verdt å merke seg er at en refleks kan miste mye av refleksjonsevnen i vann og høy varme. Om vann kommer inn i refleksens optiske deler, kan refleksjonen ødelegges. Derfor er det viktig å tørke av regnvann osv. fra refleksens overflate. Unngå også å legge refleksen i en lomme sammen med mynter eller nøkler, siden den da kan bli ripete, noe som også påvirker refleksjonsevnen negativt. 

Hvordan vet du at refleksene fungerer? 
Test dem! Heng opp den gamle refleksen ved siden av en ny en i et mørkt rom, og lys på dem med en lommelykt på minst fire meters hold. Synes den gamle merkbart dårligere enn den nye, skal du helt enkelt ikke bruke den gamle lenger. 

På hjemmesiden vår finner dere massevis av produkter som er fulle av sikre reflekser. Man kan ikke beskytte barna for mye, noe som betyr at det ikke finnes grenser for hvor mange reflekser dere kan bruke. Så kle barna i yttertøy, sko og tilbehør med massevis av reflekser! 

Reflex-NO.jpg1. Beemoo Regntrekk Barnevogn Refleks 2. Nordbjørn Refleks Vognpose, Grey 3. Nordbjørn Glittertind Vinterstøvel, Navy 4. Viking Play II R GTX Vintersko, Navy/Petrol 5. Didriksons Tote Mini Ryggsekk, Sølv 6. Nordbjørn Snowcap Lue & Votter, Reflex Silver 7. Didriksons Migisi Vinterdress, Navy

nordbjörn-leo-pink-reflex.jpgNordbjørn Arctic Vinterdress, Pink Leo   Nordbjørn Snowcap Lue & Votter, Pink Leo

 

_____________________________________________
@stineebbesendahl
@interiorbysabina
ntf.se/konsumentupplysning/gaende/reflexer/
www.if.se/privat/forsakringar/tryggare-vardag/reflex
familjen.trygghansa.se/vara-foralder/forebygg-olycka/byt-ut-gamla-reflexer/