Hva er en god skosåle?

Sålen er viktig for alle sko, spesielt barnesko, siden barna ofte er i full bevegelse! I dagens innlegg guider vi deg til hva som faktisk er en god skosåle. 

I begynnelsen består barnas føtter hovedsaklig av myk brusk, noe som gjør det ekstra viktig at skoene gir føttene støtte, men samtidig ikke hemmer bevegeligheten. Voksensko har ofte en innebygd innersåle, mens barneskoene er flate, siden barna lenge har en naturlig ”pute” under foten. 

I tillegg er det mange forskjellige typer såler. Noen er spesielt utviklet for flate føtter, mens andre har innleggssåler for ekstra støtte. Vi går gjennom ting man børe tenke på og se etter: 

Materiale
Når det gjelder materialer til yttersålen, er gummi med grovt mønster å foretrekke, siden det gir god støtte, demping og bakkegrep. Sålen inni skoen kan gjerne være i ull, ettersom det holder varmen godt, samtidig som det puster og dermed holder foten tørr og varm.

Sko i henhold til aktivitet  
Yttersålen sitter under skoen, og har som hovedoppgave å gi støtte og fleksibilitet. Den er vanligvis tilpasset en spesiell aktivitet, f.eks. løping eller sykling, men ettersom barn ikke pleier å holde seg til kun én aktivitet om gangen, bør sålen deres tåle alt fra treklatring, til hopping i sølepytter og sandkasselek. Sålen bør med andre ord være vanntett, solid, ha god pusteevne og god demping. 

Fleksibilitet 
Det er viktig å kontrollere hvor fleksibel skoen er. Sålen skal ikke være for stiv, men den skal heller ikke kunne bøyes i midten. Når man bøyer den, bør skoen nesten ligne en banan, med lette bøyninger ved tåen. Kan du derimot vri sålen like enkelt som du vrir en klut, er det ikke rett sko for barnet ditt, siden den verken kommer til å gi korrekt støtte eller beskyttelse til føttene. Når det er sagt, skal delen ved hælen på sålen, være hard. 

For små sko
Fordi barnas føtter er så myke, får de ganske lett plass i sko som egentlig er for små, og det er jo ikke noe bra. Unngå at ditt barn går rundt med for små sko ved ta ut sålen fra begge skoene hver sesong. Plasser sålene på gulvet, og be barnet stå på dem. Gjør dette etter at barnet har vært aktivt. Sørg også for at du beregner nok plass til at tærne kan bevege seg. Det bør være 1 centimenter ekstra i sommersko, og 1,5 cm i vintersko. 

Viking er en storfavoritt når det gjelder vintersko! Deres sko er utrolig lekevennlige, og holder svært god kvalitet. Flere av Viking sine vintersko har dessuten en yttersåle av naturgummi, med grovt mønster som gir godt feste, også på glatt og ujevnt underlag. De har også en uttakbar, ullkledd innersåle, som holder varmen, samtidig som den forhindrer at føttene blir svette og kalde. Ikke rart at mange av deres sko har blit kåret til best i test! 

Viking Windchill GTX Vintersko

Viking-Windchill-GTX-SE.jpg

1. Viking Windchill GTX Vintersko, Black/Charcoal 2. Viking Windchill GTX Vintersko, Dark Blue/Navy 3. Viking Windchill GTX Vintersko, Magenta/Purple

I tillegg til å være en skikkelig kvalitetssko, er Vikings skomodell Windchill eksklusiv for akkurat Jollyroom, og kan bare kjøpes på vår hjemmeside – kult, ikke sant? 

viking-4_780X500.jpg

viking-3_780X500.jpg 1. Viking Ultra 2.0 Vinterstøvel, Light Lilac/Charcoal 2. Viking Frost Fighter Vinterstøvel, Wine/Charcoal
 

For å oppsummere kan man si at skoene skal gi barneføttene god støtte, god demping, og nok plass til å vokse i. I tillegg skal de naturligvis holde føttene tørre og varme, og ikke minst skal de være komfortable og lette å springe rundt i!  
 


_________________________________________
Viktoriaholmgren