Slik får du barnet ditt til å sovne!

Å få barnet sitt til å sovne kan være lettere sagt enn gjort. Barn vil ikke alltid sove bare fordi vi foreldre vil at de skal det. I dagens innlegg tipser vi om fem steg som kan underlette prosessen rundt leggingen.

Hvor mye søvn barna trenger, avhenger av alder. Nedenfor ser dere en generell skala som viser hvor mye søvn et barn trenger: 
0-3 måneder: 15-18 timer per døgn.
3-13 måneder: opptil 17 timer per døgn. 
1-3 år: 12-13 timer per døgn.

1. Skap et trygt sovemiljø
Når babyer ligger i magen er det trangt og varmt. Siden dette er hva de små er vant med, kan det være bra å forsøke å gjenskape dette miljøet på barnets sovested de første månedene. Det kan du gjøre ved hjelp av et babynest, tepper, puter og lignende ting som skaper et lunt og trygt miljø.

2. Beroligende bakgrunnslyder
Noe annet som barnet kjenner igjen fra mammas mage, er en jevn bakgrunnsstøy. Prøv å sette på en støvsuger i et annet rom, eller la vaskemaskinen stå på når barnet skal sovne. 

3. Varier leggingen
I stedet for å satse på bare en enkelt metode for å få barnet ditt til å sovne, kan det være bra med litt variasjon. På den måten slipper du å stå der helt hjelpeløs når det ene trikset ditt slutter å fungere. Dessuten slipper du å gjøre det samme hver eneste kveld når det er leggetid. 

4. Ha det mørkt i rommet
Det er en fordel om det er helt mørkt i rommet, barn sover best da. Det kan også være lurt å slukke lyset en stund før det er leggetid, og slik forberede barnet. Slå av mobiltelefoner, nettbrett og TV. Når barnet er 3 måneder gammel begynner hen å produsere melatonin, et hormon som signaliserer at vi skal bli trøtte. Disse signalene kan svekkes om barnet har det lyst rundt seg. 

5. Steg for steg
Det er bra med en gradvis overgang fra å legge barnet når hen allerede sover, til å legge hen før hen har sovnet. En måte som fungerer for mange, er å flytte seg lenger og lenger bort fra barnesengen for hver kveld som går. Å ta det steg for steg skaper trygghet hos barnet ditt, og får hen tiil å slappe av og dermed sovne lettere. 

Iblant er det nettopp mørket som kremmer de små, og da kan det bli nødvendig med litt ekstra hjelp for å kunne sovne. Noen nattlamper vi vil tipse litt ekstra om, er de koselige lampene fra Pabobo. Disse barnelampene er fine og innovative, og de spiller av beroligende lyder og musikk. Lampene har dessuten ikke ledninger, så de kan plasseres hvor som helst. Lyset de avgir er svakt, og skaper en lun stemning, uten å vekke barna!

Att få barn att somna-GIF.gif1. Barbapappa 2. Muslampe 3. Hundelampe 4. Stjernelampe, beige 5. Stjernelampe, blå
 
_________________________________________
@jonnakristiansson

1177