Hvordan går det med ammingen?

Amming er gjerne et tema som skaper debatt. Dessverre kan alle de forskjellige meningene og påstandene føre til ammeangst hos visse. I dagens innlegg går vi gjennom hva ammeangst kan bero på, og hva du kan gjøre for å underlette den. 

Ammeangst er veldig individuelt og kan ha forskjellige årsaker, både fysiske og psykiske, og ofte går de hånd i hånd. 

Psykiske plager
Presset utenfra
Det er mange meninger og holdninger når det gjelder amming, og temaet kan dukke opp hvor som helst og når som helst. «Hvordan går det med ammingen?» «Skal du ikke amme?», eller «Jaha, ammer du fortsatt?». Hvordan du enn velger å gjøre det med ammingen, vil det alltid være noen som har en meningom det. Mange føler at samfunnet synes godt om mødre som ammer. Med alle disse holdningene og ytringene å ta stilling til, er det ikke så rart om det oppstår personlig stress rundt ammingen.

Å sammenligne seg med andre
Dessverre er det veldig vanskelig å unngå at man som forelder sammenligner seg med andre. Å diskutere amming med andre foreldre kan absolutt være lærerikt, men det kan samtidig bare øke stresset man allerede føler. Alles ammesituasjon er personlig, og hva som passer deg best, er ikke nødvendigvis like gunstig for en annen, og vice versa. 

Å klandre seg selv
Når ammingen ikke fungerer som du har tenkt deg, er det lett å klandre seg selv. Tanker som at du skulle være en dårlig mamma, en utilstrekkelig forelder og så vdere, begynner å spøke i kulissene. Selsvagt definerer ikke ammingen deg som mamma. Uansett om du ikke kan amme, aktivt har valt å la være, eller ammer hele tiden, er det viktigste at barnet ditt får nærhet, og det får hen på massevis av andre måter. Når du legger hen, bytter bleie, og når du mater med tåteflasken. 

«Får barnet mitt nok  mat?»
«Gjør jeg det riktig?»
«Er det noe mer jeg bør gjøre?»

Fysiske plager
Problemer med å komme i gang
Om ammerutinen ikke fungerer med en gang, kan det føre til stress. Du hadde kanskje regnet med at den skulle sitte fra første stund, allerede på fødeavdelingen. Men av og til kommer man ikke i gang med ammingen på fødeavdelingen i det hele tatt, men først når man kommer hjem og får prøvd seg i fred og ro. Ammerutinen er noe som kan ta tid å komme inn i for både deg som mamma, og for babyen din. Det er et samspill dere imellom.

Når det ikke kommer noe melk
Det psykiske kan lett påvirke det fysiske. Om det ikke kommer melk, eller om det produseres for lite, kan det lett føre til ammeangst. Uroen for at barnet ditt ikke skal få nok næring, er noe vi har båret i oss i evigheter – å spise er nødvendig for overlevelse.

Når det gjør vondt
Om det gjør vondt når du ammer, kan det også føre til angst. Når du akkurat har begynt å amme, kan det gjøre vondt i brystvortene, men dette pleier å gå over etter en stund, når utdrivningsrefleksen har kommet i gang. Såre brystvorter og melkespreng er også plager som kan oppstå. 

Lindre angsten
Å forberede seg under graviditeten
En måte å lindre angsten rundt ammingen, er å forberede seg mentalt allerede under graviditeten. Husk at det hverken er en selvfølge eller et must å amme. Prøv også å senke kravene du har til deg selv, og stol på deg selv og dine egne følelser. 

Det kan ta tid
Ikke bli stresset om ammingen ikke kommer i gang umidellbart. Det kan ta litt tid, og det er viktig å være tålmodig. Om du vil ta en pause i forsøket på å få i gang ammingen, kan du la barnet ditt ligge mot brystet ditt og høre hjerteslagene dine. Ved å ha barnet ditt nær og samtidig fortsette å pumpe ut av brystet, stimuleres melkeproduksjonen, noe som kan føre til at ammingen kommer i gang. 

Hjelpemidler som underletter
Om du har bestemt deg for å prøve amming, finnes det flere hjelpemidler. I collagen nedenfor gir vi noen forslag til ammeprodukter, alt fra brystvortekrem til brystpumpe. 

Medela amningsprodukter.jpg
1. Medela Brystknoppvern 2-pack 2. Medela Manuell Brystpumpe Harmony med Calma 3. Medela Calma inkl Flaske  4. Medela Brystvortekrem PureLan 5. Medela Elektrisk Brystpumpe Swing med Calma

Husk, du trenger ikke amme. Amming er noe personlig mellom deg og barnet ditt. Dere vet hva som fungerer best for dere. Å stresse, bekymre deg og streve med ammingen, er ikke noe du er nødt til å gjøre. For å si det slik: Ammer du mye, er det bra. Ammer du lite, er det også bra, og om du ikker ammer, ja så er det bra også. 


1177.se
cindyekman
Maria, förskolepedagog