5 oppskrifter på hjemmelaget barnemat!

Rask, billig og godt – å lage barnematen selv trenger ikke å være så vanskelig, bare sjekk ut våre 5 oppskrifter nedenfor! 

Når barna er 4 måneder gamle er det ok å supplere morsmelken med noen spennende smaksporsjoner for å venne dem til nye smaker og konsistenser. Når de er 6 måneder trenger de derimot mer energi og næring og det er på tide å introdusere ny mat. I våre oppskrifter har vi tatt utgangspunkt i barn fa 6 måneders alder og oppover. 


Vegetarisk  – Banan og avokadomos (6–8 måneder)

Du trenger:
2 avokadoer
1 banan

Gjør slik:
1. Ta ut kjernen av en avkoado og legg den på en skål. 
2. Legg til en halv banan og mos den sammen med avokadoen.
3. Mos lett eller miks med stavmikser avhengig av barnets alder og preferanser.
 
Vegetariskt – Gryte med røde linser (8-12 måneder)

Du trenger:
1 dl røde linser
1 gulrot
1  dl brokkoli
1 dl vann
2 matskjeer tomatpure
2 teskjeer basilikum
1 kryddermål  svart pepper
50 gram smør (uten salt)

Gjør slik:
1. Skrell gulrot og brokkoli, skjær i henholdsvis skiver og små biter.  
2. Kok opp vann og legg i gulrot, løk, brokkoli og linser. La putre på svak varme under lokk i cirka 15 minutter. 
3. Hell av vann i en skål og miks det kokte. 
4. Tilsett litt av kokevannet om mosen er for fast. 
5. Tilsett tomatpure, hakket basilikum og pepper. 
6. Miks alt på nytt og bland i smøret. Nam! 
 
Fisk – Laks, dill og poteter (8-12 måneder)

Du trenger:
2 matskjeer fersk eller røkt laks (røkt laks for mer smak) 
1 teskje dill
2 poteter
1 gulrot
1,5 dl vann
3 matskjeer fløte

Gjør slik:
1. Skrell potetene og gulroten og skjær  dem i skiver med en ostehøvel. 
2. Legg alle ingrediensene (utenom fløten) i en kasserolle og kok med lokk til gulroten har blitt myk. 
3. Hell på fløten og bland alt sammen med en stavmikser. 
 
Kylling, ris og grønnsaker (8-12 måneder)

Du trenger: 
1,5 dl moste tomater
70 g kylling (fersk eller hakket) 
0,75 dl pastinakk
0,5 dl langkornet ris
1 gul løk
1 gulrot
1 matskje rapsolje
1 teskje maizena/hvetemel
1 teskje basilikum
1 klype rosmarin

Gjør slik:
1. Skrell og finhakk gulroten, løken og pastinakken og kok i fem minutter. 
2. Kok risen i en separat kasserolle. 
3. Rør inn kyllingen og moste tomater. Krydre med basilikum og rosmarin og la putre i cirka 15 minutter. 
4. Rør inn maizena/hvetemelet  i  ¼ dl vann og tilsett kyllingryten under omøring, la koke opp igjen. 
5. Tilsett rapsjoljen. 
6. Miks i foodprocessor for å få en god konsistens. 
7. Server gryte og ris sammen. 

Kjøtt og rotfruktgryte (8-12 måneder) 

Du trenger:
100 gram kjøtt
1 gulrot
0,5 stk pastinakk(er) 
1 matskje olje
3 cm purreløk
3 poteter
1 st laurbærblad

Gjør slik:
1. Kok opp kjøttet i en kasserolle med vann. Kok i cirka 20 minutter eller til kjøttet har blitt helt tilberedt.
2. Tilsett gulrot, poteter, pastinakk, purreløk og laurbærblad. La koke til at har blitt mykt.
3. Hell av vann fra kasserollen, men spar litt til senere. 
4. Ta bort laurbærbladet og miks alle ingredienser. 
5. Tilsett olje og litt av det sparte kokevannet om gryten er for hard. Ferdig! 
 
Husk!
Bruk forskjellige skjærebrett til de ulike ingrediensene – et skjærebrett til frukt og grønt, og et annet til kjøtt. Slik minsker du risikoen for smittespredning. 

 

Kilder:

Tasteline

Thespruce

Pampers