Slik velger du den riktige ryggsekken

Skolestart er rett rundt hjørnet, og er du mor eller far til et barn i skolealder er du sikkert allerede på jakt etter en god skolesekk og et pennal. Her finner du gode råd og retningslinjer om ryggsekker til barnas første skoleår!

Hvor stor bør skolesekken være?
Når du for første gang skal kjøpe en skolesekk til ditt barn kan det være fristende å kjøpe en som er litt større enn ditt barn egentlig har behov for. «Hen kan vokse i den» og «Det er billigere» lyder som gode argumenter, men når det gjelder ryggsekker for 6-åringer bør fokuset heller ligge på passform og vekt. Barns knokler er mykere enn voksnes, og det kan lede til en usunn belastning for ryggen dersom ditt barn bærer rundt på en skolesekk som er altfor tung og stor. Som utgangspunkt bør du regne med at skolesekken, inklusive innehold, ikke skal veie mer enn 15% av ditt barns vekt.

Ditt barns skolesekk sitter som den skal når den kan leve opp til denne sjekklisten:
•    Sekken sitter inntil ryggen
•    Sekken er ikke bredere enn ditt barns rygg
•    Sekken går ikke helt ned til rumpa
•    Vekten av sekkens innehold kan fordeles jevnt

I 1.klasse trenger ditt barn sjeldent å ha med mer enn et pennal med det mest nødvendige, en god blyant og et viskelær, en matpakke og en drikkeflaske til skolen, så kravene til skolesekkens romslighet er ikke så store som i de større klassene.

Fordel vekten ordentlig
Adskilte rom og ekstra lommer i skolesekken er praktisk, men kan også innebære en skev fordeling av inneholdet i sekken. Derfor bør du alltid sørge for at ryggsekken pakkes slik at vekten fordeles jevnt, og ikke belaster den ene siden av ryggen mer enn den andre. Unngå for eksempel å plassere en tung flaske i beholderen, som mange sekker har på enten høyre eller venstre side, men bruk istedet denne til å oppbevare mindre saker som ikke påvirker vekten på samme måte. For å sikre en jevn vektfordeling bør du også forsikre deg om at ditt barns ryggsekk har justérbare reimer. På denne måten kan du enkelt hjelpe barnet ditt med å tilpasse sekkens høyde, uansett hvor tung den er eller når barnet ditt vokser.

Hvis ditt barn har gymtimer bør du enten pakke gymtøyet i skolesekken, eller legge det i en gympose som kan festes på toppen av sekken som gjør den både lettere og mer ergonomisk å bære.

Gode funksjoner å gå etter for å sikre at skolesekken blir behagelig å bruke:•    Sekkens rygg er polstret – ekstra positivt hvis polstringen er fremtredende på høyre og venstre side, som gir god plass til ryggraden
•    Sekken er utstyrt med brystreim som spennes for å holde sekken inntil ryggen
•    Sekkens overflate er vannavstøtende
•    Sekken har brede skulderreimer
•    Sekken har glidelås og spenner som er lette for barnet å håndtere

Nedenfor får du fem tips til sekker som samsvarer med de ovennenvte retninglinjene. Perfekte til skolestart! 👍

Kollage_trends_skolväskor_1 (1)2.jpg

1. Smallstuff Star, Blå 2. Beckmann Mini Urban, Gul

3. Beckmann Sport Junior, Geocolor 4. Smallstuff Dyr, Blå 5. BLAFRE, Rød

 

Kilder:
Politiken.dk
Taenk.dk