Beskytt barna i solen – våre beste tips

Ferie, fridager, sol og ekstra mye energi i kroppen – det er sommeren for barna, det! Dog er det viktig å passe på litt når de små oppholder seg ute i sommerværet. Solstrålene er sterke og barnehuden er ekstra følsom og kan lett bli brent. Her har vi derfor samlet noen gode tips til hvordan dere beskytter barna best!

Solens stråler

Solstråler kan deles inn i to typer: UVA og UVB-stråling. UVA-stråler kan bidra til aldring av huden, mens UVB-skråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft.

Det meste av den solenergi som når oss på jorden består av UVA. Dette er den strålingen som øker pigmentet i huden og gjør oss brune. UVB er mer energirik enn UVA og er den strålingstypen som gjør at vi brenner oss. Men selv om UVB er sterkere trenger UVA dypere ned i huden og påvirker dens underste lag. Det aller beste er altså å velge en solbeskyttelse som beskytter mot både UVA og UVB.

Hva er solfaktor?

SPF (sunburn protection factor), også kalt sofaktor, angir et solfilterpreparats beskyttelse mot UVB-stråling. Solfaktoren forteller hvor mange ganger lenger en kan utsette seg for sollys om en bruker et preparat i forhold til om man ikke bruker det. Med en solkrem med faktor 10 kan du f.eks oppholde deg 10 ganger lenger i solen enn uten kremen og allikevel oppnå samme solingseffekt.

EUs anbefaling er at UVA-beskyttelsen i en solkrem skal være minst en tredjedel av UVB-beskyttelsen.

Bygg en egen solvarsler
Barn under 1 år skal ikke oppholde seg i direkte sollys overhodet. Og alle barn, uansett alder, bør være forsiktige med å være i solen over lengre tid i løpet av de timene den står på som verst (kl. 11-15). En morsom måte å lære barna hvor sterk solen er ved et visst klokkeslett er å bygge en solvarsler. Alt som trengs er en pinne – og ja da, ispinnen funker fint! 😉 Har dere ikke muligheten til å flykte inn i skyggen i løpet av disse timene kan vi anbefale et UV-telt

Solvarsler.jpg 

 

Bildekilde

Bruk UV-klær
Solfaktor finnes i forskjellige tekstiler, og til forskjell fra solkrem mister ikke klærne sin beskyttende evne i løpet av dagen. Badetøy har en solfaktor på cirka 5-15 og en t-skjorte har cirka 10. Men hva vi anbefaler er å kle barna i en UV-drakt! UV-klær er laget av tynne og hurtigtørkende tekstiler med en solfaktor på 50+.
 

Swimpy uv-drakter.jpg

UV-klær fra Smiling Shark

Ikke glem tilbehøret
Hodet, nakken og skuldrene er de områdene på kroppen som er mest utsatte for solstrålene. For å beskytte disse områdene finnes det supersøte UV-hatter! Og for å beskytte små føtter fra skarpe skjell og steiner på stranden og i vannet er badesko en super idé!

 Swimpy UV-sko.jpg

Badesko fra Smiling Shark

Velg riktig solkrem

Det er stor forskjell på solkremene som finnes, så sørg for å velge en som er beregnet for barn. Spør på apoteket, der har de oversikt. Men som en tommelfingerregel kan man si at solkremen bør ha minst faktor 30 og at den absolutt bør være vannfast og gjerne uparfymert.

Når det er sagt, det viktigste på veien mot godt solvett er å holde seg unna sola. Ta barna ut av solen når den står på som verst. Det neste trinnet er å beskytte huden med klær, og er barna allikevel ute i solen med bar hud er det solkrem som gjelder. Hvilken faktor dere bruker er ikke alene avgjørende. Det viktigste er at man smører på nok. Det må et tykt lag til for å oppnå faktoren som står angitt på flasken. Et godt tips er å smøre på kremen og vente i ti minutter, før du smører en gang til. Glem heller ikke å smøre ofte – heller for ofte enn for sjelden, og heller for mye enn for lite.

Og ha nå en herlig sommer sammen med barna!

Varme hilsener, 
Jollyroom

Kilde: Kreftforeningen