Att tänka på vid skolstart

Kommer ni ihåg känslan ni hade första dagen i skolan efter sommarlovet? Det gör vi. Det pirrade i hela kroppen! Det var åter igen dags att träffa kompisarna som man kanske inte träffat på hela sommaren, prata om vad de har gjort under lovet och kanske visa upp sina nya skolryggsäckar.

För de yngre barnen kan det däremot vara en större omställning. Skolan är en ny och främmande miljö som barnen kan uppleva som lite obehaglig. Vad kan man som förälder då göra om man märker att barnet är lite nervöst? Någonting som kan underlätta övergången mellan hemmamys och skolstart är att prata om skolan. Vi tror det kan underlätta att prata om skoldagen: vad ert barn har lärt sig, vem den har lekt med och vad de fick för skollunch. Alla barn är såklart olika och hanterar skolstarten på olika sätt så för vissa kanske det tar längre tid innan de känner sig helt trygga.

För att hjälpa barnet på traven kan det också vara en trygghet att ha extrakläder med sig till skolan eller förskolan. Om någonting blir smutsigt eller blött så behöver de inte låna kläder av någon på skolan. Ett tips är att ha en påse med extrakläder liggandes året runt, om det sker en olycka. Barn har ibland svårt att komma ihåg vart de lagt sina saker så det kan vara bra att det alltid finns en extra uppsättning strumpor och mössor.

Barn kan också ha svårt att komma ihåg läxor och viktiga lappar från läraren, så för att slippa det där pinsamma ögonblicket när det är utflykt till badhuset och ni inte har packat badkläder så kika i ryggsäcken om det finns någonting viktigt där i.

Lycka till med alla skolstarter!