De fem vanligste spørsmålene til jordmødre

Når man er gravid dukker det selvsagt opp en hel del spørsmål i hodet på en. Heldigvis har man ni måneder å forberede seg på – i alle fall så godt det lar seg gjøre! For går det egentlig an å være helt forberedt til en fødsel? Og ikke minst, hva kan man vente seg etter at babyen er født? Her får du fem vanlige spørsmål – og svarene på dem!

Jeg er mye kvalm nå når jeg er gravid. Hvordan blir jeg kvitt kvalmen? 

Å bli kvitt graviditetskvalmen kan være vanskelig, men det finnes noen tips og triks du kan prøve. Du kan f.eks. forsøke å spise og drikke før du står opp av sengen om morgenen, og du kan prøve å spise lite men ofte. I tillegg er det bra om du hviler og tar det med ro. Stress og gravidtitet passer i det hele tatt ikke så godt sammen.

Hva skal jeg ha med meg til sykehuset når jeg skal føde?

Det er ingen regler for hva du må ha med deg hjemmefra når du skal føde. Men vil du være forberedt er det lurt å pakke en veske i god tid, og ha den stående. For når det vel setter i gang har man jo gjerne litt andre ting å tenke på, og tiden er ikke heller alltid på din side.  I vesken kan du ha med ting du mener du trenger og ting du liker å omgi deg med: toalettsaker, klær, babyklær, snacks, favorittmat, en bok eller litt musikk. 

Skal jeg skrive et fødebrev? Hva skal et fødebrev i så fall inneholde?

Et fødebrev kan du skrive om det er noe du vil at jordmoren skal vite om deg. Siden det selvsagt er umulig å forutse akkurat hvordan en fødsel vil utarte seg, kan du skrive ned det som er viktig for akkurat deg og din fødsel. Brevet kan være personlig og fortelle om hvordan du er som person, styrker og svakheter du har, eller det kan inneholde tanker og bekymringer du har rundt den forestående fødselen - eller ting du gleder deg til! Spørsmål om smertelindring eller mat kan også være lurrt å ha med. Men til syvende og sist er dette ditt brev, og du bestemmer hva du vil skrive i det.

Jeg føler meg usikker med barnet mitt. Hva kan jeg gjøre?

Babyer skriker, vil ikke sove, vil ikke spise og vil ikke gjøre noen ting. Slik kan det i alle fall virke for nyslåtte foreldre – den lille gjør ikke som man har sett for seg. Men med litt tid kommer dere nok til å finne en viss rutine i hverdagen. Det er dette foreldrepermen er til for. Bli kjent med barnet deres, vær sammen med det og kos dere, og dere vil føle dere stadig tryggere. Og husk, dere er ikke alene. Det er helt vanlig at den første tiden med et barn er litt kaotisk, noe annet ville vel egentlig ha vært rart!

Hvilken type klær skal babyen ha den første tiden?

Et par jeans og en hettegenser er ikke akkurat typiske babyklær. Derimot kan klær som er lette å få av og på være ganske så smarte. Da blir det f.eks. lettere å tilpasse babyens kroppstemperatur. Som foreldre er det viktig å følge med på om det er for kaldt eller varmt for barnet og tilpasse klesvalget etter det. Men en lue bør de aller minste ha uansett årstid.