bilstolsguide_top-banner_150825.jpg

 

Bilstolsguiden

Vanskelig å velge bilstol?

Når det kommer til barns sikkerhet i bilen finns det ingenting som er viktigere enn en trygg og tilpasset bilstol for akkurat ditt barn. Men det finnes så mange modeller og varemerker, og monteringsmuligheter for ulike biltyper, vogntilpassing for babybilstol etc. Vi har derfor laget en bilstolsguide, for å guide deg i ditt kjøp.

Jollyroom har idag nordens største utvalg innen bilstoler, og med alle valgmuligheter kan det være vanskelig å velge riktig bilstol som passer akkurat deg og din familie. Er du usikker og vil ha råd eller eksperthjelp, ta kontakt med vår kundeservice som finnes via telefon og mail som gjerne svarer på dine spørsmål mellom kl. 10-18 hver hverdag!

 

bilstolsguide-stoltyp

Babyskydd (0-13kg)

Babybilstol er et utmerket hjelpemiddel for både bil og vogn, og er til stor hjelp under transport/tur når man har et spedbarn. En babybilstol monteres bakovervendt i bilens forsete eller baksete, og kan enten spennes fast med bilens

trepunktsbelte, en base eller ISO-fix. Du bytter fra babybilstol til en bakovervendt bilstol når ditt barn er gammelt nok til å kunne sitte selv uten støtte, når barnet har vokst ut av babybilstolen eller kilomålene overskrides.

Bilbarnstol (9-25kg)

En bilbarnestol skal barnet ha når det kan sitte uten hjelp og har en anbefalt vektgrense på 9-25kg. Det anbefales at barnet sitter bakovervendt til barnet er minst 4 år.

Montering av bilstol skjer enten ved hjelp av bilbetet eller isofix i bilens for- eller baksete. Barnet sitter på plass ved hjelp av belte som hører til bilstolen. Airbagen må være frakoblet for å kunne bruke passasjersetet til bilstolen.

Barnet har vokst ut av bilstolen når hode når ovenfor kanten på bilstolen med en tredjedel, altså ca i høyde med barnets øyne. Passeres den anbefalte vektgrensen til bilstolen skal den byttes ut med en beltestol.

Bältesstol eller bälteskudde (från 4 år)

Når barnet er over 4 år er en beltestol eller en beltepute en fordel å bruke i bil. Både er forovervendt og trenger derfor ikke monteres ut over bilens belte. I enkelte tilfeller kan den festes i bilens isofix. Beltestolen eller belteputen hjelper til å tilpasse bilens trepunktsele til barnets kropp.

Beltestol vs beltepute: Begge er like trygge når beltet sitter riktig. Den store forskjellen mellom disse to alternativene er beltestolens høye ryggstøtte. Sitter barnet på en plass som ikke har nakkestøtte så er dette det beste alternativet.


 

Viktig å tenke på

bilstolsguide-trio1

KJØRE BAKOVERVENDT

La ditt barn kjøre bakovervendt fordi det minsker risikoen vesentlig for å miste livet i en ulykke. Helst skal barnet ikke snus før det er 4-5 år, og pannen når opp over bilstolens ryggstøtte.

 

bilstolsguide-trio2

KONTROLLER STOLENS TESTER

Forsikre deg om at din bilstol er E-merket og godkjent, og merket med produksjonsdato.

 

bilstolsguide-trio3

FØLG BRUKSANVISNINGENE

Med alle Jollyrooms bilstoler føler det en tydelig bruksanvisning. Har du spørsmål eller lurer på noe er du alltid velkommen til å ta kontakt med vår kundservice.

 

bilstolsguide1


SIKRE STOLENS LIVSLENGDE

Kontroller at din bilstol ikke er eldre enn 5 år og at den aldri har vært med i en ulykke. Bilstolens livslengde er ca 10 år, forutsatt at den stelles bra. Når bilstolen blir eldre risikerer man at materialet blir sprøtt, og da kan ikke samme sikkerhet garanteres. Har den vært med i en ulykke må den byttes ut. Den eneste måte å vite dette er å kjøpe en ny bilstol, eller kjøpe av noen du kjenner som kan gå god for at stolen ikke har vært med i noen form for kollisjon.

HA EN TRYGG BILTUR

Biler er tilpasset etter voksnes kropper og det gjør at barn, som er mindre og mer følsomme, blir ekstra utsatte ved bilulykker om de ikke bruker en bilstol som er tilpasset deres størrelse. I Norge er det påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.

Mange års forskning, erfaring og kollisjonstester viser at barn mellom 0-5år sitter fem ganger tryggere i en bakovervendt posisjon enn i en forovervendt. Dette er fordi barnet hode og nakke utsettes for ekstreme krefter ved en kollisjon forovervendt og at beltet risikerer å skade milt, nyrer og lever. En bakovervendt bilstol fordeler kraften som oppstår ved en kollisjon over en større overflate, og belastningen på hode og nakke er derfor meget lav. Bilstolen fungerer også som en beskyttelse mot løse deler i bilen, eller som kan komme inn i bilen.


 

bilstolstillbehor_no.jpg